Ljubljana, ponedeljek, 24. junij 2019, 19:31

France Arhar za Radio Ognjišče o iskanju guvernerja

Dr. France Arhar
Foto © politikis.si

Novega kroga iskanja guvernerja Banke Slovenije, kot kaže, ne bo. Predsednik republike Borut Pahor se je namreč odločil predlagati sedanjega viceguvernerja Primoža Dolenca. Ocenjuje, da izpolnjuje visoke strokovne kriterije in ima potrebne izkušnje za opravljanje te funkcije. »Prav bi bilo, da se guverner izvoli kakor hitro bi bilo mogoče, da bi na ta način tudi zakonito prezentiral interese naše države v že imenovan svet Evropske centralne banke,« je dejal bančnik France Arhar.

Potem ko se je v teh dneh ugibalo, kakšno potezo bo naredil predsednik države, saj se je vedelo, da nihče od kandidatov nima zagotovljene večine glasov poslank in poslancev, je danes postalo jasno. Novega kroga ne bo, v parlament bo na slepo poslal Primoža Dolenca, upajoč, da bo navdihnil poslanke in poslance, da ga bodo vendarle podprli. Sam mu očitno toliko zaupa, da pričakuje prepričljivo javno predstavitev in potrebno podporo. Seja bo predvidoma v ponedeljek.

Iskanje guvernerja se vleče kot jara kača. Postopek izbire je predsednik republike Borut Pahor začel že konec aprila. Po posvetovanjih v začetku septembra je kazalo, da imata največ možnosti Marko Bošnjak in Dolenc, oba sta že zdaj delovala v tej ustanovi. V LMŠ je bil Dolenc druga izbira, enako sta zagovarjala poslanca narodnih skupnosti. V SMC in SD so podpirali oba, v SNS bolj Dolenca. Izrazito proti so bili v Levici, v SDS niso podprli nikogar.

Dr. France Arhar, ki je na čelu Banke Slovenije služboval 10 let, in sicer je mandat prevzel takoj po osamosvojitvi, je v pogovoru za Radio Ognjišče odgovoril na vprašanje, kakšne bodo ključne naloge novega moža na čelu centralne banke in pa zakaj je pomembno politično soglasje. »Na eni strani sodelovanje v svetu Evropske centralne banke, kjer se kreira denarna politika za evropsko monetarno unijo, na drugi strani pa doma. Prva naloga skrb za stabilen bančni sistem.«

Glasovanje v državnem zboru je tajno, kandidat pa za izvolitev potrebuje glasove večine vseh poslancev.

Ne spreglejte:


Vsak dan lahko prejmete radijski bilten! Vabljeni!