Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

Slovenija dobila 13. vlado

| 13.09.2018, 21:39

DZ je s 45 glasovi za in 34 proti potrdil 16-člansko ministrsko ekipo nove vlade, ki jo bo vodil prvak LMŠ Marjan Šarec. S tem je Slovenija dobila 13. vlado, ki jo bodo sestavljale LMŠ, SD, SMC, SAB in DeSUS. Prvo manjšinsko vlado v zgodovini samostojne Slovenije Šarec prevzema kot najmlajši premier do zdaj.

Za izvolitev 13. slovenske vlade so glasovali poslanci LMŠ, SD, SMC, SAB in DeSUS, ki bodo tvorile vladno koalicijo, podprla pa sta jo tudi poslanca narodnih manjšin. Proti so glasovali poslanci SDS, NSi in SNS. Poslanci Levice so se medtem glasovanja vzdržali, saj so s strankami koalicije sklenili dogovor o sodelovanju, v skladu s katerim njihovi poslanci ministrskim kandidatom niso smeli nasprotovati. Ker pa imajo pomisleke do nekaterih ministrov, jih danes tudi niso podprli.

Novoizvoljeni ministri so pred državnim zborom že zaprisegli, da bodo "spoštovali ustavni red, ravnali po svoji vesti in z vsemi svojimi močmi delovali za blaginjo Slovenije".

Predsednik vlade Marjan Šarec je že prevzel posle od svojega predhodnika Mira Cerarja, sledila je že prva seja novoizvoljene vlade. Ta je bila namenjena imenovanju nekaterih državnih sekretarjev. Na večini ministrstev pa bodo primopredaje poslov potekale v petek.

Današnja razprava pred glasovanjem o vladi je trajala devet ur. Kot je ob koncu ugotavljal Šarec, je bila razprava pričakovana. Sicer pa, kot je dejal, ni utopist, da bi pričakoval, da bi vlada imela sto dni miru, "saj ga ni imela niti zdaj, ko je še ni bilo". V opoziciji so bili kritični. Prvak SDS Janez Janša je na primer ugotavljal, da so danes razpravljali več ur, pa da še vedno niso slišali niti enega stavka o tem, kako si koalicija, ki danes prevzema izvršilno oblast v polnem obsegu, predstavlja Slovenijo čez eno, dve ali štiri leta.

Sestavljanje 13. slovenske vlade je trajalo več kot tri mesece. Šarec je v prvem krogu pogajanj poskušal oblikovati koalicijo, ki bi poleg LMŠ, SD, SMC, SAB in DeSUS vključevala še NSi, a se je slednja iz pogovorov umaknila. Peterica strank je nato začela pogajanja o koalicijskem sodelovanju z Levico in nazadnje z njo dosegla sporazum o projektnem sodelovanju. 17. avgusta je bil Šarec v DZ izvoljen za predsednika vlade, 29. avgusta so predsedniki LMŠ, SD, SMC, SAB in DeSUS podpisali koalicijski sporazum, Šarec pa je dan zatem v DZ vložil listo ministrskih kandidatov.

Peterica strank se je s koalicijsko pogodbo med drugim zavezala, da bo spoštovala načela pravne države in medgeneracijske soodvisnosti. Predstavniki koalicije so večkrat izpostavili tudi zavzemanje za višjo stopnjo politične kulture in ravni komuniciranja, med največje prioritete pa so uvrstili ureditev razmer v zdravstvu.

Šarec: Ekipa za mano je zaupanja vredna

Predsednik vlade Šarec je v izjavi po izvolitvi svoje vlade dejal, da se katastrofične napovedi, ki so jih bili v zadnjih dneh deležni, ne bodo uresničile. "Ekipa, ki stoji za menoj, je zaupanja vredna ekipa. Združili smo izkušnje z nekaj zagnanosti, mogoče tudi naivnosti, ampak tako je prav," je prepričan.

S prvo skupno fotografijo članov nove vlade v preddverju velike dvorane DZ takoj po njihovi izvolitvi so po Šarčevih besedah simbolično zaključili dolgotrajen, mestoma zapleten proces oblikovanja nove slovenske vlade, ki je 13. po vrsti. "Verjamem, da so ministrice in ministri, ki stojijo tukaj za menoj, vsi vešči svojega dela, vzeli ga bodo resno, vzeli ga bodo odgovorno, zavedajo se, kaj to pomeni. Kajti kot vedno povem, najlažje je kritizirati, najlažje je iz zadnje klopi vse vedeti, ko pa moraš prevzeti odgovornost na svoje rame, takrat je junakov bolj malo," je dejal.

Šarec je izrazil veselje, da so uspeli sestaviti ministrsko ekipo. "Ne gre za to, da bi želeli sestavljati vlado za vsako ceno, kot so nam očitali, da se grebemo za oblast. Ne, vlado smo sestavili zato, ker nam je mar za to državo, ker vemo, kakšni so problemi, ker vemo, da so pred nami tudi rešitve," je poudaril.

Če bi imeli odgovore na vsa vprašanja že danes in vse jemali rutinsko, bi po Šarčevih besedah iskali slabe rešitve. "Besed je bilo veliko, besed je bilo mestoma tudi preveč, zdaj je čas, da začnemo delati," je znova poudaril. Delo je namreč po njegovem mnenju tisto, ki bo dalo rezultate, in po rezultatih jih bodo državljani tudi sodili. "Vse ostalo je balast, vse ostalo govorjenje je odveč," meni.

Na vprašanje o prvih konkretnih nalogah, ki se jih bo nova vlada lotila, je odgovoril, da so prioritete znane in da so te na področju zdravstva, gospodarstva in obrambno-varnostnega sistema, "To so teme, ki zaposlujejo večino Evrope. Tega se bomo lotili takoj," je zagotovil.

Njegova prva pot v tujino v vlogi predsednika vlade bo prihodnji teden v Salzburg, kjer je neformalno srečanje evropskih voditeljev. "Bilaterno srečanje bo verjetno prvo v Bruslju, potem pa nameravam obiskati sosednje države, ker mislim, da se tako tudi spodobi," je še dodal.

Novinarjem se je zahvalil za pozornost, vladni ekipi pa zaželel uspešno delo in to, da bodo svoje naloge izvajali tako, kot so zagotovili najprej njemu, nato pa s svojo prisego celotni državi, torej "odgovorno, vestno, s čutom za sočloveka, s čutom za skupno dobro".

NOVOIZVOLJENI MINISTRI

Nova vladna ekipa bo tako kot dozdajšnja štela 16 ministrov, dva bosta brez resorja. Po štirje ministri prihajajo iz kvote koalicijskih strank LMŠ in SMC, po trije so bili izvoljeni na predlog SD in SAB, dva pa so predlagali v DeSUS.

Med novoizvoljenimi ministri sta dva z izkušnjami na mestu predsednika vlade, štirje so v dosedanjem ali preteklih mandatih že opravljali ministrsko funkcijo, trije pa so v vladah delovali kot državni sekretarji. Med ministri so štiri ženske. V vladi bodo sodelovali tudi vsi predsedniki koalicijskih strank z izjemo predsednika SD Dejana Židana, ki je bil izvoljen za predsednika DZ.

Ker je bilo za ministre danes izvoljenih tudi pet poslancev, jih bodo v poslanskih vrstah LMŠ, SMC in SAB zamenjali nadomestni poslanci.

Novoizvoljena vlada
Novoizvoljena vlada © ARO

Ministrstvo za notranje zadeve: Boštjan Poklukar (LMŠ)

Ministrstvo za zunanje zadeve: Miro Cerar (SMC)

Ministrstvo za obrambo: Karl Erjavec (DeSUS)

Ministrstvo za finance: Andrej Bertoncelj (LMŠ)

Ministrstvo za pravosodje: Andreja Katič (SD)

Ministrstvo za zdravje: Samo Fakin (LMŠ)

Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti: Ksenija Klampfer (SMC)

Ministrstvo za javno upravo: Rudi Medved (LMŠ)

Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport: Jernej Pikalo (SD)

Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo: Zdravko Počivalšek (SMC)

Ministrstvo za okolje in prostor: Jure Leben (SMC)

Ministrstvo za infrastrukturo: Alenka Bratušek (SAB)

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano: Aleksandra Pivec (DeSUS)

Ministrstvo za kulturo: Dejan Prešiček (SD)

Služba vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko: Marko Bandelli (SAB)

Urad vlade za Slovence v zamejstvu: Peter Jožef Česnik (SAB)

Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...