Ljubljana, ponedeljek, 22. julij 2019, 11:49

V Pivki konec tedna tradicionalni Festival vojaške zgodovine

Vabljeni v park vojaške zgodovine
Foto © www.parkvojaskezgodovine.si

V Parku vojaške zgodovine v Pivki bodo ob koncu tedna pripravili že tradicionalno prireditev Festival vojaške zgodovine. Osrednji dogodek Parka ob zaključku poletne sezone je obenem največja vojaškozgodovinska prireditev na nacionalni ravni. Obiskovalcem bo postregla s sklopom muzejskih dogodkov ter pestrim festivalskim programom.

Festival vojaške zgodovine se bo začel v petek, ko bodo v Parku vojaške zgodovine skupaj z Upravo za obrambo Postojna v okviru seznanitve vojaških obveznikov že tretje leto zapored izvedli dogodek Vestirnga, je po današnji novinarski konferenci povedal direktor Parka vojaške zgodovine Janko Boštjančič.

Vestirnga, vizita ali štelunga predstavljajo različna poimenovanja za nabor, ki se je v nekaterih slovenskih pokrajinah dolgo ohranjal kot barvit običaj z okrašenimi vozovi mladih vojaških nabornikov iz posameznih vasi. Tradicija je bila sicer z ukinitvijo nabornega sistema dokončno prekinjena, a jo skušajo v Parku obuditi in ohraniti kot živo dediščino.

Dogajanje se bo nadaljevalo v soboto z dnevom odprtih vrat v vojašnici Stanislava Požarja v Pivki. Poleg pestrega programa v edini tankovski vojašnici Slovenske vojske (SV) bo obilica dogodkov tudi v Parku vojaške zgodovine. Pohodniki se bodo lahko udeležili pohoda do podzemne utrdbe Alpskega zidu na Primožu, prikazan bo del vozne tehnike, potekalo bo postavljanje večine zgodovinskih taborov, organizirani pa bodo tudi ogledi po stalnih in gostujočih razstavah Parka ter ogledi Depojev državnih muzejev v objektu D.

Festivalski vikend bodo sklenili v nedeljo, ko se bodo obiskovalci lahko sprehodili skozi tabore različnih zgodovinskih obdobij in si ogledali vožnje oklepne tehnike, v okviru katerih se bodo na terenu predstavljali vozni del muzejske zbirke Parka in vozila Slovenske vojske.

Vrhunec bo ob 15. uri z dinamično akcijo pripadnikov enote za specialno delovanje SV, ki letos obeležuje 20. obletnico delovanja. V dinamičnem prikazu se bo predstavila tudi helikopterska eskadrilja SV. Za bogato spremljevalno dogajanje bodo poskrbeli še nastop uprizoritvenih skupin in gasilcev starodobnikov PGD Podhom, vodeni ogledi skozi zbirke Parka in depoje državnih muzejev, otroške delavnice ter sejem militarij in domačih izdelkov.

Obiskovalci si bodo poleg stalnih in gostujočih razstav lahko ogledali še gostujočo razstavo 20 let Risov, razstavo ob 20-letnici specialnih sil SV.

Muzejske zbirke in razstave v Parku si je sicer letos do prvih dni septembra ogledalo že prek 33.000 obiskovalcev, kar pomeni več kot sedem odstotno povečanje števila obiskovalcev; podoben trend rasti se glede na trenutne najave nakazuje tudi za preostali del leta. Poleg domačih gostov raste tudi število tujih obiskovalcev. Teh je v letošnjem letu že skoraj tretjina, med njimi pa je opazno veliko predvsem gostov iz Češke, Slovaške in Poljske.

Vedno večjemu zanimanju botrujejo tudi dragocene nove muzejske pridobitve. Ena takšnih je simulator letenja z letalom MiG-21, v pilotiranju nadzvočnega letala se je v poletni sezoni preizkusilo že okrog 1500 obiskovalcev.

Ne spreglejte: