Ljubljana, petek, 19. julij 2019, 04:08

Brezplačne nedeljske matineje SiBRASS v Slovenski filharmoniji

0:00
0:00
Filharmonija
Foto © Katarina Ličen

"Prevzem brezplačnih vstopnic možen na recepciji Slovenske filharmonije ob delavnikih od 10.00 do 14.00, ter uro pred začetkom koncerta."

Društvo za Trobilno komorno glasbo - SiBRASS v letošnjem letu nadaljuje in nadgrajuje umetniško platformo za prezentacijo klasične glasbe s poudarkom na trobilih. Gre za serijo koncertov na katere je vstop prost, sodelujejo pa vrhunski glasbeniki iz Slovenije in tujine. Prvi koncert bo to nedeljo, 16. septembra 2018, ob 11. uri v Slovenski filharmoniji. Uvodni recital ameriške in slovenske glasbe bosta predstavila ameriški trobentač Chris Coletti, sicer član svetovno znane zasedbe Canadian Brass, in slovenski pianist Miha Haas.

Umetniški vodja koncertnega cikla Franc Kosem je povedal, da bodo temu koncertu sledili še štirje. Nedeljskemu bo sledil koncert, katerega osrednji protagonist bo izjemni hornist Boštjan Lipovšek (21.10.). Na tretjem koncertu bo predstavljena zanimiva kombinacija zasedb - duo trobenta in tolkala / duo trobenta in harmonika. Te bodo predstavili harmonikar Klemen Leben, tolkalist Jože Bogolin ter trobentača Franc Kosem in Antonio Faillaci (25.11.). Četrti koncert je namenjen družinam. Z Lucijo Ćirović in Trobilnim kvintetom Contrast se bomo popeljali v Saint-Saenov Živalski karneval (16.12.). Ob sklepu cikla pa se bo z izborom kompozicij za pozavno in orgle v družbi Tomaža Sevška predstavil slovenski trobilec mlajše generacije, pozavnist Žan Tkalec (23.12.).

„Nekateri primeri dobre prakse kažejo na to, da poslušalci radi obiščejo koncert ob nedeljah dopoldne, zato smo tudi mi sledili temu zgledu in vse koncerte umestila v ta termin, torej v nedeljo ob 11. uri. Za Slovensko filharmonijo pa smo se odločili iz preprostega razloga, saj ta stavba v Ljubljani nudi, tako poslušalcem kot izvajalcem, odlično izkušnjo komornega muziciranja,“ je povedal Kosem, ki ga veseli, da začenjajo z novim ciklom. „Serija petih nedeljskih matinej na osrednje ljubljansko koncertno prizorišče vabi ljubitelje poustvarjalnosti in tehtne glasbene literature,“ je povedal Kosem.

Kljub temu, da je koncert brezplačen pa je potrebno na blagajni Slovenske filharmonije dvigniti brezplačno vstopnico: „Vstop na vse koncerte je brezplačen, vendar je potrebno uro pred koncertom prevzeti brezplačno vstopnico na recepciji Slovenske filharmonije.“

Ne spreglejte: