Ljubljana, sreda, 24. julij 2019, 08:46

Vrhovno sodišče Milku Noviču prekinilo prestajanje zaporne kazni

sodišče
Foto © Katarina Ličen

Vrhovno sodišče je za Milka Noviča, obsojenega za umor nekdanjega direktorja Kemijskega inštituta Janka Jamnika, odredilo prekinitev prestajanja zaporne kazni, so sporočili z omenjenega sodišča. Kot so zapisali, je odločitev povezana z uveljavljanjem kršitev pravice do obrambe v Novičevi zahtevi za varstvo zakonitosti.

"Tega, kar so mi povedali, sploh nisem mogel verjeti. Bil sem izredno vesel, šokiran in tudi zmeden, saj nisem vedel ali informacija o moji izpustitvi zares drži. Vendar so mi zaposleni kmalu povedali, da me vrhovno sodišče spušča na prostost in da naj spakiram svoje stvari, ker me bodo spustili na svobodo. Ko sem pospravil stvari, so me odpeljali v stavbo, kjer sem približno pol ure čakal svojo ženo in moje odvetnike. Bil sem izredno vesel, da odhajam domov. Moram reči, da nisem tako hitro pričakoval odločitve vrhovnega sodišča, sem si pa vsekakor želel, da bi bila takšna, kot je, saj sem v priporu in zaporu na Dobu, kamor sem prišel februarja letos, po nedolžnem preživel skupaj več kot tri leta in pol," je za Večer povedal Novič.

Na vprašanje Večera, kaj je bilo zanj najtežje v zaporu, ko je bil še pravnomočno obsojen, pa je dejal, da mu je bilo najbolj grozno to, da ga je skrbelo, da ga je država zaprla po nedolžnem za 25 let in da sploh ne ve, kako naj se kljub odlični odvetniški ekipi, ki jo ima, brani proti temu.

"Kakšna bo odločitev vrhovnega sodišča glede naše zahteve za varstvo zakonitosti, seveda z odvetniki ne vemo. Vsekakor pa pričakujemo oprostilno sodbo ali razveljavitev sodbe in ponovno sojenje pred spremenjenim sodnim senatom. Zdaj, ko še nisem dojel, kaj se mi je pravzaprav zgodilo, si bom za kratek čas oddahnil, vendar bom zelo kmalu začel delati na tem, da se znova vrnem nazaj v normalno življenje, v katerem nisem bil zaradi zapora več kot tri leta in pol. Rad bi nadoknadil zamujeno, čeprav mi časa, prebitega v zaporu, ne more nihče nikoli povrniti," je povedal Novič.

Vrhovno sodišče je prekinitev prestajanja zaporne kazni odredilo na podlagi četrtega odstavka 423. člena zakona o kazenskem postopku, ki določa, da lahko vrhovno sodišče glede na vsebino zahteve za varstvo zakonitosti odredi, da se izvršitev pravnomočne sodne odločbe odloži oziroma prekine.

Takšna odločitev vrhovnega sodišča tako še ne pomeni, da je tudi ugodilo Novičevi zahtevi za varstvo zakonitosti zoper sodbo. Je pa lahko znak, da se bo za to odločilo, je slišati neuradno. Podobno meni tudi Novičev odvetnik Jože Hribernik, ki je prepričan, da bo vrhovno sodišče Noviča bodisi oprostilo bodisi bo sodbo razveljavilo. Poudaril je, da je Novič v zaporu po nedolžnem že tri leta in pol, kar označuje kot "sramoto slovenskega pravosodja".

Ne spreglejte: