Ljubljana, sreda, 24. julij 2019, 08:38

Mag. Simič meni, da nas čaka vroča jesen, po besedah dr. Lahovnika nas lahko skrbi

0:00
0:00
Podjetništvo, sklepanje poslov
Foto © Pixabay

Klub slovenskih podjetnikov je na svoji spletni strani zagnal peticijo, pod katero zbira podpise za podjetno in uspešno državo. Podprlo jo je že več kot 700 podjetij in skoraj 3.000 posameznikov. Gre za še enega v množici odzivov na dele koalicijske pogodbe nove vlade, ki se nanašajo na davčno obravnavo kapitalskih dobičkov. Da nas čaka še vroča jesen, je za naš radio ocenil davčni svetovalec mag. Ivan Simič. Da nekateri načrti ekipe Marjana Šarca ne vzbujajo optimizma, je prepričan ekonomist dr. Matej Lahovnik.

Po besedah mag. Simiča so nekatere skrbi gospodarstvenikov in podjetnikov upravičene. Kot je dodal, je prav, da so se oglasili zdaj, saj je precej težje ustaviti nek zakon v parlamentarnem postopku. Velik problem vidi v tem, da je koalicijska pogodba z določili, ki dvigujejo prah, že sklenjena, prav tako tudi sporazum peterice strank o sodelovanju z Levico. "Če je koalicija to podpisala in obljubila Levici, da bo to uvedla, bo morala pri tem vztrajati." Mag. Simič je v minulih dneh govoril z nekaterimi politiki in ljudmi, ki so jim blizu, ne strinja se z nekaterimi njihovimi pogledi. "Kot pravijo, je zapisano le okvir, to se lahko še spremeni ali sploh ne sprejme. Ob takem tolmačenju me je groza, kdo vodi državo."

Gospodarstvenike in podjetnike, ki so se oglasili, razume, upa, da bo vseeno še mogoče kaj popraviti. Kako si razlaga tišino nekaterih? "V Sloveniji se veliko ljudi boji povedati svoje mnenje, ker ne vedo, kaj se jim bo zgodilo in kako se jim bo nekdo maščeval."

"Nekatere napovedi v koalicijski pogodbi, v kateri se veliko govori o tem, kako bomo trošili in zelo malo o tem, kako bomo ustvarjali, ter napovedi o dvigovanju obstoječih davkov in uvajanju novih, ne vzbujajo optimizma. Lahko nas skrbi, da bomo ob morebitnem prihodu nove krize soočeni s podobnimi težavami kot leta 2009," je poudaril dr. Lahovnik.

Ne spreglejte: