Ljubljana, sreda, 24. julij 2019, 09:14

Nuncij: Vidim, kako aktualni so opomini sv. očeta Janeza Pavla II.

Procesija s kipom Marije v Leščevju na Dobrovi, foto © p. Ivan Rampre/rv
0:00
0:00
Apostolski nuncij msgr. dr. Juliusz Janusz pri sveti maši na Dobrovi
Foto © p. Ivan Rampre/rv

"Cerkvi in Svetemu sedežu sem v Sloveniji služil več kot sedem let in vidim, kako aktualni so opomini svetega očeta Janeza Pavla II."

Apostolski nuncij v RS msgr. dr. Juliusz Janusz se je nekaj dni pred svojo upokojitvijo pri romarski maši na Dobrovi spominjal nekaterih dogodkov iz časa službe v Sloveniji. Čeprav uradno odhaja z 21. septembrom, je vernikom pri Mariji v Leščevju že včeraj posredoval sporočilo, ki ga je slovenskemu narodu pred 19 leti izrekel sveti papež Janez Pavel II. v Mariboru.

Poročali smo že, da se bo papeški predstavnik v Sloveniji, apostolski nuncij msgr. dr. Juliusz Janusz vrnil v rodno Poljsko, saj se je približal čas njegove upokojitve. Uradno se bo z mesta nuncija v Sloveniji poslovil 21. septembra, od takrat naprej pa do prihoda novega nuncija bo delo opravljal njegov namestnik. Ravno štiri dni po tej novici je nadškof Janusz odšel na Dobrovo pri Ljubljani, kjer je daroval sveto evharistijo ob sklepu šmarnih maš pri Mariji v Leščevju. Kljub temu, da je do njegovega odhoda na Poljsko še kar nekaj dni, je bila že ta sveta daritev pred dobrovškimi verniki kot nekakšno slovo in pogled na preteklih sedem let nuncijevega služenja Svetemu sedežu v naši krajevni Cerkvi.

Kot je povedal, zdaj vidi, kako aktualni so opomini svetega očeta Janeza Pavla II.: »Doživel sem poraz mariborske nadškofije, ki se je zgodil zaradi nezdravih ambicij duhovnikov, ki so želeli biti poslovni možje. Doživel sem posledice odstopa štirih nadškofov. V zadovoljstvo mi je bilo, da sem posvetil novega ljubljanskega in mariborskega nadškofa. Doživel sem hladnost politike v zadevah, ki zadevajo katoliško Cerkev in nepravične odločitve, ki zadevajo katoliške šole.«

A kot je dodal, ga je vse to le utrdilo v veri, da je Gospod vseh časov Jezus Kristus in da je naš vzor tudi Gospodova Mati Marija, rojstni dan katere smo obhajali 8. septembra. »Danes se zahvaljujemo Bogu Očetu, da je izbral devico iz Nazareta, da je postala Mati njegovega edinorojenega Sina Jezusa Kristusa, edinega Odrešenika sveta. Tisto, kar prosimo Gospoda in božjo Mater, je to, da naj nam ideologije o spolu, o relativizmu in potrošništvu ne vzamejo poguma,« je dejal nadškof in se na vse obrnil s prošnjo, ki jo je zapustil sveti papež Janez Pavel II. 19. septembra 1999 v mariborski stolnici, ko je obiskal grob škofa Antona Martina Slomška. Tedaj je vsakogar od nas prosil, naj izbere življenje, »ta dragoceni dar Boga Stvarnika in Odrešenika«.

Ob sklepu homilije je nuncij prisrčno pozdravil vse zbrane in vse vernike, ki jih je srečal v času svojega služenja, s katerimi je molil in delil njihove skrbi. Nato je, kot že nekajkrat poprej, zapel pesem v čast Mariji iz Čenstohove, iz nuncijeve domače Poljske.

Ne spreglejte: