Ljubljana, sreda, 24. julij 2019, 08:36

AVDIO: Nadškof Cvikl na Ptujski Gori povabil starše k posredovanju vere otrokom

Škofijski molitveni dan za duhovne poklice na Ptujski Gori, foto © P. Ivan Rampre
Nadškof Alojzij Cvikl
Foto © P. Ivan Rampre

"V času, ko nas vedno bolj zajema verska brezbrižnost, ko je vedno več nevere, ko ljudje na veliko opuščajo življenje po zakramentih, še posebej zakrament sv. spovedi in sv. maše, nam Marija kliče: Ne bodite zagledani samo v ta svet."

»Rojstvo Device Marije je znamenje, da je Bog uslišal prošnje človeštva po odrešenju in je, kot prvi korak tega odrešenja pripravil mater Božjega Sina, ki pa bo tudi naša Mati,« je na mali šmaren v osrednjem romarskem svetišču mariborske nadškofije povedal nadškof Alojzij Cvikl. V luči gesla današnjega molitvenega dne za duhovne poklice je sobrate duhovnike, starše, otroke in molivce povabil k prižiganju luči vere.

Po besedah nadškofa Cvikla je Marijino rojstvo, ki se ga danes še posebej spominjamo, znamenje, da je Bog začel uresničevati svoj načrt odrešenja. Izvolitev Marije za tako odlično dostojanstvo je dar neskončno dobrega Boga, je dejal. »Postavi se nam vprašanje: Zakaj je izbral ravno Marijo in ne katero drugo? Odgovor nam daje angelov pozdrav Mariji: Pozdravljena ti, ki si od Božje milosti vsa prevzeta. Zaradi te prevzetosti ji angel pravi: Gospod je s teboj!. Bog je na poseben način z Marijo od prvega hipa njenega bivanja. Ta duhovna vez med Bogom in Marijo je tako edinstvena, kakor je edinstven njen poklic. Kljub temu,da je Marija bila od vsega začetka polna milosti, je napredovala v tej milosti in vdanosti v Božje načrte, ki jih je dan za dnem bolj spoznavala,« je dejal nadškof.

Marijino rojstvo nam po mnenju mariborskega nadškofa razodeva, da se Bog sklanja k vsakemu od nas. »V času, ko nas vedno bolj zajema verska brezbrižnost, ko je vedno več nevere, ko ljudje na veliko opuščajo življenje po zakramentih, še posebej zakrament sv. spovedi in sv. maše, nam Marija kliče: Ne bodite zagledani samo v ta svet v nekaj desetletjih, ki jih človek preživi na zemlji, ne jemljite svojega življenja samo, kot uživanje in hlastanje po imeti. Vse to na koncu, namesto, da bi človeka osrečevalo, ga pusti razočaranega in obupanega. Zanimivo, da naši mediji to skrbno prikrivajo in o tem nič ne govorijo, da ne bi potrkali na vest, ki se oglaša v nas, tej je potrebno le prisluhniti,« je omenil nadškof.

Kot je nadaljeval, smo ustvarjeni za življenje in za srečo, ne za životarjenje. Pot do tega življenja in sreče pa nas pelje preko vere in zaupanja v Boga. Naš problem je, da je naša vera velikokrat krhka, vezana morda samo na neko tradicijo, manjka pa nam osebnega izkustva, bližine in doživetja lepote in veličine Boga.

Škofijski molitveni dan za duhovne poklice na Ptujski Gori
Škofijski molitveni dan za duhovne poklice na Ptujski Gori

Geslo srečanja »Prižigaj luč vere!« nam po besedah nadškofa Cvikla vsem postavlja vprašanje: Kaj pomeni prižigati luč vere? »Za nas duhovnike, redovnice in redovnike to pomeni, da če želimo prižigati luč, moramo to luč najprej sami odkrivati in doživljati Božjo bližino. Zavedanje Božje navzočnosti v mojem življenju in v vsem kar biva, mi daje veselje nad življenjem in nad poslanstvom, ki mi je zaupano. Vse to mi pomaga, da tudi sredi preizkušenj in neuspehov, slabosti in nemoči, ostajam vesel in hvaležen, ker me je Bog izbral za svojega sodelavca pri gradnji kraljestva miru, pravičnosti in ljubezni. Za vas starši in stari starši to pomeni, da se ne ukvarjate samo sami s seboj, da vam ni cilj samo delo in zaslužek, ampak tudi iskanje trdnega temelja, ki nam ga daje vera in moč evangelija.«

Šele potem so na vrsti kateheti, ki bodo pomagali širiti obzorje vere, dodaja mariborski metropolit: »Če se v družini ne govori o veri, se ne živi vere, potem tudi posredovanje luči vere s strani drugih ne bo lahko, oziroma bo nemogoče. Posredovanje vere, ne kot neke ideje, ampak živete vere, v ljubezni in domačnosti, je tista dediščina, ki jo vi straši in stari starši dajete vašim otrokom na pot v samostojno življenje.« Nadškof je izrazil tudi veselje, da so pri sveti maši otroci, mladi, ministranti, na molivke in molivce za nove duhovne poklice pa se je ozrl z zahvalo in s spodbudo: »Ne smemo obupati, ampak moramo še poživiti in okrepiti vsa naša prizadevanja.«

Po tej homiliji so bili vsi priče obredu sprejema osmih mož med pripravnike za stalni diakonat.

Škofijski molitveni dan za duhovne poklice na Ptujski Gori
Škofijski molitveni dan za duhovne poklice na Ptujski Gori

Ne spreglejte: