Ljubljana, sreda, 24. julij 2019, 08:38

Aljažev stolp po 123 letih prvič zapustil Triglav

0:00
0:00
Piloti SV pod vodstvom stotnika Davorina Draginca na desni
Foto © www.zvkds.si/sl/blog/predpriprave-spust-aljazevega-stolpa

Aljažev stolp je zaradi nujnih vzdrževalnih posegov danes prvič v svoji zgodovini zapustil Triglav, kamor ga je pred 123 leti postavil dovški župnik Jakob Aljaž. Pločevinasti stolp je z 2864 metrov nadmorske višine odnesel vojaški helikopter. V restavratorskem centru v Ljubljani in delavnici na Jesenicah ga bodo sanirali in nato vrnili na Triglav.

Helikopter Slovenske vojske je po dvigu s Triglava spustil Aljažev stolp na heliport v Mojstrani. S tovornjakom bo nadaljeval pot v Restavratorski center Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije (ZVKDS), kjer bodo poskrbeli za vzdrževalno-restavratorske posege, potrebne, da bo stolp lahko tudi v prihodnje kot simbol slovenstva kraljeval na najvišjem slovenskem vrhu.

Projekt Aljažev stolp - Ohranimo naš simbol bodo v ZVKDS, kjer so kot upravljavci stolpa pripravili konservatorski načrt in elaborat za njegovo ohranitev, izpeljali ob pomoči Narodnega muzeja Slovenije, Planinske zveze Slovenije in Slovenske vojske. Gre za logistično precej zahteven podvig. V minulem dnevu in pol so stolp odvijačili in ga pripravili za transport v dolino.

Danes je potekalo vse tako, kot so načrtovali. "Zjutraj je bilo že vse pripravljeno, tovor je bil pravilno pričvrščen in pri prevozu ni bilo nikakršnih težav, tudi vrhnja zastavica je ostala nedotaknjena," je povedal Matej Brajnik iz gorske policijske enote, ki je poskrbela, da so se pohodniki, ki so bili tedaj v bližini vrha Triglava ostali na varni razdalji od helikopterja.

"Stolp je v dolini in celotna ekipa se počuti odlično," je izpostavil generalni direktor ZVKDS Jernej Hudolin. Kot je pojasnil, bodo sedaj nekaj več kot 300 kilogramov težak stolp iz Mojstrane s tovornjakom prepeljali v restavratorski center, kjer bodo opravili še nekaj preiskav. Potem ga bodo prepeljali na Jesenice v kovinarsko delavnico podjetja KOV, kjer bodo stolp restavrirali in obnovili.

Ekipa za zgodovino; Foto: Oto Žan
Ekipa za zgodovino; Foto: Oto Žan

Spust Alojaževega stopla; Foto: Oto Žan
Spust Alojaževega stopla; Foto: Oto Žan

V zraku
V zraku

Varno na tleh v Mojstrani
Varno na tleh v Mojstrani

Ne spreglejte: