Ljubljana, sreda, 24. julij 2019, 09:13

Bodo ministrski kandidati lahko uresničili načrte glede na sestavo koalicije?

0:00
0:00
Dr. Alem Maksuti
Foto © IPM

V preteklih dneh so se predstavili vsi kandidati za ministre v vladi Marjana Šarca z izjemo Rudija Medveda, ki naj bi zasedel položaj ministra za javno upravo in se bo predstavil v začetku prihodnjega tedna. Splošno gledano so dobro opravili svoje predstavitve, so pa bili v določenih odgovorih na vprašanja poslancev premalo konkretni.

Predstavnik Inštituta za politični menedžment dr. Alem Maksuti pojasnjuje, da so predstavitve del postopka, ki je predviden za sestavo vlade. Zagovor pred poslanci pa je za posameznega kandidata kompleksen, saj mora dobro poznati stališča stranke, koalicijsko pogodbo in pristojnosti ministra. Omenjene predstavite zato spominjajo bolj na del volilne kampanje, ko se predstavlja predvolilni program, pravi Maksuti in dodaja, da predstavitev ni merilo za to, kako uspešni bodo posamezniki na ministrskem položaju.

Ob tem dodaja, da so bile nekatere zadeve v predstavitvah posameznih kandidatov natančneje definirane. V zvezi s tem omenja ministrstvo za notranje zadeve in za zdravje, kjer da so poslanci zahtevali konkretne odgovore. »Mislim, da so PR-ovsko to kandidati dobro izpeljali, vprašanje pa je, če so takšna stališča možna znotraj koalicije, kot jo imamo,« je dejal.

Novi predsednik vlade Šarec se je kljub zeleni luči pristojnega odbora odločil kandidata za ministra za javno upravo Tugomirja Kodeljo zamenjati z Rudijem Medvedom. Maksuti je povedal, da je šlo za politično premišljeno potezo, saj je Šarec umaknil kandidata, ki se je na predstavitvah slabše odrezal, da bi povrnil zaupanje, ki je bilo izgubljeno s predstavitvijo.

V novi vladi bo kar nekaj ministrov, ki se selijo iz enega resorja v drugega. Sogovornik pravi, da posamezniki, ki so v preteklosti že vodili določeno ministrstvo imajo neke izkušnje. Na drugi strani pa to meče slabo luč na legitimnost celotne vlade, saj se zdi nenavadno, da se nekdo, ki je vodil eno ministrstvo, enako dobro spozna na drugo področje. Vendar pa je po besedah Maksutija to posledica delitve politično pridobljenega plena.

Ne spreglejte: