Ljubljana, sreda, 24. julij 2019, 09:08

Pregled domačih dogodkov od 31. 8. do 7. 9. 2018

Marta Jerebič
Foto © Rok Mihevc

V Cerkvi v Sloveniji se je minuli teden precej dogajalo, ravno tako v politiki.

CERKVENE NOVICE

Praznik Marijinega rojstva

Obhajamo praznik Marijinega rojstva oziroma mali šmaren. Ob tem prazniku Radio Ognjišče že nekaj let pripravlja kolesarsko romanje - letos od cerkve Marijinega vnebovzetja v Domžalah do bazilike Marije Lurške v Brestanici, s čimer želi počastiti 160. obletnico prvega prikazovanja Marije v Lurdu.

Nuncij Janusz se poslavlja

V minulem tednu je bil za naš radio pomemben praznik še god sv. Matere Terezije, ki je sozavetnica naše radijske kapele. Na njen god je Slovenska škofovska konferenca sporočila, da nadškof Juliusz Janusz končuje službo apostolskega nuncija v Sloveniji, uradno 21. septembra.

Nadškof Janusz bo naslednje leto dopolnil 75 let, zato se bo upokojil in vrnil v rodno Poljsko, kjer bo naprej služil Cerkvi. Vse redne posle na nunciaturi bo do imenovanja novega nuncija vodil dosedanji svetovalec na nunciaturi msgr. Daniele Liessi.

Napadi na škofa Štumpfa

Murskosoboški škof Peter Štumpf se je v zadnjih dneh znašel pod plazom kritik zaradi nekaterih premestitev v škofiji. V pogovoru za Radio Ognjišče je dejal, da so se proti njemu zarotili nekateri posamezniki, ki mu želijo s podpisi in lažnimi obtožbami škodovati.

»Če bi moral zapustiti soboško škofijo zaradi prikrivanja spolnih zlorab in nadlegovanj dveh duhovnikov, bi to razumel in sprejel. Ampak ne bom šel iz škofije samo zaradi tega, ker se mi hočeta ta dva s pomočjo medijev maščevati zato, ker sem v njunem primeru ukrepal po navodilih Cerkve.«

Škof Štumpf se je zahvalil zakoncema Belcl, ki sta mu s posebnim pismom stopila v bran.

26 žrtev komunističnega nasilja postalo Božji služabniki

Kongregacija za zadeve svetnikov je potrdila, da se lahko nadaljuje postopek za beatifikacijo 26 slovenskih žrtev komunističnega nasilja. Med njimi je 13 duhovnikov, 3 bogoslovci, 1 redovnica in 9 laikov. Nosilec seznama je duhovnik profesor Lambert Ehrlich.

Te svetniške kandidate lahko imenujemo Božji služabniki«, je povedal postulator postopka p. dr. Metod Benedik. »Za vsakega od teh kandidatov je pravzaprav ključnega pomena, da je bil umorjen, ubit, iz sovraštva do vere – odio fidei: sovraštvo do vere. In glede tega je treba seveda stvari kolikor se da natančno raziskati, pojasniti in potem to predložiti rimski kongregaciji za svetnike«

Začetek šolskega in veroučnega leta

Tudi letošnji začetek šole v osnovnih in srednjih šolah se je v katoliških šolskih ustanovah začel s sveto mašo, na pobudo Društva katoliških pedagogov pa je prvi šolski teden spremljal tudi teden vzgoje, ki naj bi postal tradicionalen. Na Radiu Ognjišče ste lahko prisluhnili različnim oddajam in krajšim poudarkom v tej smeri, dogodek pa se bo končal jutri, ko bodo po župnijskih cerkvah blagoslavljali šolske torbe. Nadškof Stanislav Zore je na pobudo društva napisal tudi poslanico staršem, učiteljem in učencem. Povabil jih je k rasti.

Začelo se je tudi novo veroučno leto. Predsednik Slovenskega katehetskega urada nadškof Marjan Turnšek je v pismu katehiste in katehistinje spodbudil, naj bodo predani evangelizaciji, ustvarjalnemu veselju in pripravljeni na prisrčno sodelovanje med seboj in s tistimi, ki so jim zaupani, da jim pomagajo oblikovati odnos s Kristusom.

Pastoralni tečaj

V minulem tednu so po nekaterih škofijah že pripravili tudi pastoralni tečaj, ki si je letos za ključno nalogo postavil priti naproti družinam z otroki od 1. do 6. leta starosti. Vikar za pastoralo koprske škofije, sicer župnik župnije Koper Sveti Marko, Ervin Mozetič, je opozoril na to, da danes primanjkuje verskega znanja: »Torej, mislim, da bomo morali iti nazaj – jaz sem že začel – župnijske kateheze za odrasle, ki morajo biti dobro pripravljene, primerno izvedene za različne stanove in ti ljudje potem lahko pričujejo.«

Zakonca Kompan Erzar in zakonca Poljanec pa na tečaju pojasnjujeta, za kaj je otrok v določeni starosti dojemljiv in kako nanj vpliva odnos staršev.

V Cerkvi na Slovenskem se je veliko dogajalo tudi prejšnji konec tedna.

V noči na soboto so v novomeški škofiji pripravili molitveno bdenje za nove duhovne poklice.

»Molitev se mi zdi, da je nujno potrebna v našem slovenskem narodu, tudi v naši škofiji, saj se je v zadnjem času število bogoslovcev tudi pri nas nekoliko zmanjšalo,« je za naš radio povedal novomeški škof Andrej Glavan. Ta je v nedeljo sveto mašo daroval na Brezjah ob 111. obletnici kronanja Marije Pomagaj.

Neokatehumeni so v soboto praznovali 40. obletnico prihoda poti v Slovenijo. Njen predstavnik Jože Lun je izpostavil prispevek poti k novi evangelizaciji.

»Vsekakor je Neokatehumenat sredstvo, ki služi škofom, da tisti, ki so že krščeni, ponovno odkrijejo krščansko iniciacijo. In med temi krščenimi navaja tiste, ki so se oddaljili od Cerkve, tiste, ki so premalo evangelizirani ali katehizirani, tiste, ki želijo, da bi njihova vera postala globlja in zrelejša ter tiste, ki prihajajo iz takšnih krščanskih veroizpovedi, ki niso v polnem občestvu s Katoliško Cerkvijo.«

Sveto mašo v Zavodu sv. Stanislava je daroval ljubljanski nadškof Stanislav Zore, ki se je članom Neokatehumenske poti zahvalil, da so pripravljeni biti oznanjevalci v svojih družinah in drugje.

Nadškof Zore se je v nedeljo pridružil župljanom Sostrega, ki so obhajali 120. obletnico posvetitve župnijske cerkve. Vernikom je dejal, naj gradijo Cerkev, ki je živo Kristusovo telo. Brez tega namreč ostanejo le zidovi.

Tudi celjski škof Stanislav Lipovšek se je prejšnji konec tedna mudil na dveh dogodkih. V Solčavi je podprl škofijski misijonski dan. Zbrana sredstva so namenili za misijon Toneta Kerina na najbolj odročnem predelu Madagaskarja. Popoldne je daroval še sveto mašo na škofijskem romanju bolnikov, invalidov in ostarelih v Brestanico, kjer je spregovoril o dragocenem daru evharistije in pomenu molitve ostarelih:

»Ni lepšega zdravila in pomoči za vse te tegobe današnjega časa, kakor je ta molitev vas starejših in tudi vas bolnikov in trpečih. Darujmo v ta namen naše križe in težave!«

POLITIKA

Minuli teden so se na odborih državnega zbora predstavili ministrski kandidati 13. slovenske vlade, enega to še čaka. Po mnenju analitika in publicista Aleša Mavra je vlada, kakršna se nam obeta,

kombinacija političnih težkokategornikov in tudi popolnih neznancev. Opozoril je na enega od absurdov, da je novinec postal kapitan posadke, v kateri sta nekdanja premierja. »Ni običajno, da bi se kar dva premierja podredila nekomu, ki praktično nima kilometrine na državni ravni.«

Izrazi nezadovoljstva se širijo tudi zaradi posameznih določil koalicijske pogodbe, zlasti obdavčitve, ter Levice in njenega označevanja nekaterih podjetnikov.

»Hujskaški ton, širitev neresnic, nespodobna politična kultura, populizem, tendencioznost, predvsem pa nedopusten sovražni govor do podjetnikov, ki ga je potrebno obsoditi, in odkrito pozivanje k vzpostavitvi nekega drugega družbeno-ekonomskega sistema, in to z vsemi sredstvi na nedemokratičen način, so nas šokirali,« je povedal izvršni direktor kluba podjetnikov Goran Novkovič.

Predsednik SDS Janez Janša je v zvezi z napovedanimi nerazumnimi davki dejal, da bodo naredili vse, da to norost zaustavijo. Predsednik NSi Matej Tonin pa je zapisal, da Levica z zahtevo po višjih davkih in z grožnjo nacionalizacije izjemno škoduje gospodarstvu in tudi delavcem. Napovedal je, da se bo NSi vedno odločno borila za podjetnost.

To dnevnopolitično dogajanje v Sloveniji je v tem tednu po mnenju nekaterih analitikov namerno zasenčila zgodba, povezana z zborovanjem skupine, ki si je nadela ime »Štajerska varda«. Po družbenih omrežjih so zaokrožili fotografije in posnetki urjenja njenih članov, ki so bili zamaskirani in oboroženi. Skupino vodi predsednik stranke Zedinjena Slovenija in kandidat na zadnjih predsedniških volitvah Andrej Šiško, ki so ga zaradi kaznivega dejanja ščuvanja k nasilni spremembi ustavne ureditve v četrtek pridržali kriminalisti.

Politični analitik in publicist Mitja Iršič meni, da gre za tipično diverzijo globoke države, ki želi preusmeriti pozornost iz dnevnopolitičnih blamaž. Prepričan je, da bo zgodba hitro razvodenela, najverjetneje že po zaslišanjih ministrskih kandidatov nove vlade Marjana Šarca.

Predsednik republike Borut Pahor je medtem nadaljeval posvetovanja s poslanskimi skupinami o kandidatu za novega guvernerja Banke Slovenije. Nihče od petih kandidatov nima širše podpore v državnem zboru, v Nsi so predlagali še šesto ime, a ga za zdaj še niso želeli razkriti.

DRUŽBA IN KULTURA

Triglav in Aljažev stolp

Letos mineva 240 let od prvega zabeleženega uspešnega vzpona na Triglav. Na prireditvi prejšnjo nedeljo z naslovom Doma pod Triglavom je predsednik republike Borut Pahor poudaril, da je Triglav simbol slovenstva, naše samobitvenosti in preživetvene moči. Medtem je v petek Aljažev stolp prvič v svoji 123-letni zgodovini zaradi vzdrževalnih-restavratorskih del zapustil vrh Triglava. Do konca septembra naj bi ga prenovljenega vrnili na njegovo mesto.

Draga 2018

Na Opčinah pri Trstu je od petka do nedelje potekala letošnja Draga. Udeleženci so govorili o pluralizmu, socialni pravičnosti in strpnosti. Peterlinovo nagrado pa so podelili Lojzetu Peterletu.

Medverska žarišča

Kulturno društvo KDO in založba Družina sta s septembrom začeli niz pogovorov Ars et religio: Medverska žarišča. Prvi večer je bil gost kardinal Franc Rode, ki je poudaril, da so vse civilizacije, od najstarejših do sodobnih, imele temelj v religiji. Vse kulture brez tega temelja pa niso obstale, kar dokazuje tudi pojav in propad komunizma in nacizma.

Kaj je dom?

Sklenila se je vseevropska akcija Kaj je dom?, ki jo je Slovenske karitas v naši državi organizirala od 18. julija do 5. septembra. Z njo je prek dogodkov in družbenih omrežjih ljudi spodbudila k razmisleku o tem, kaj jim pomeni dom in zakaj so ga mnogi po svetu prisiljeni zapustiti. Koordinatorica na Slovenski karitas Saša Eržen je povedala, da je število sodelujočih preseglo njihova pričakovanja.

»Z akcijo smo na družbenih omrežjih (Facebook, Instagram in Twitter) dosegli preko 75 tisoč uporabnikov družbenih omrežij.Odzivi kažejo, kako pomembno in globoko je vprašanje »Kaj je DOM?«. Prepričana sem, da se je o pomenu DOMA marsikdo zamislil, ob tem pa tudi dejstva, da ga veliko ljudi nima in ga je prisiljeno iskati drugod. Tako so migracije v očeh marsikoga dobile nov, drugačen pomen.«

ŠPORT

Svetovni pokal v slalomu na divjih vodah v Tacnu je zaznamovala obilica dežja. Nedeljski del tekmovanj so morali organizatorji odpovedali zaradi previsokega vodostaja Save, tako da so obveljali izidi kvalifikacij, med kajakaši je tako zmagal Žan Jakše. V soboto pa sta se s četrtima mestoma izkazala kanuist Anže Berčič in kajakašica Urša Kragelj.

Slovenska atletinja Maruša Mišmaš je na mednarodnem mitingu Istaf v nedeljo v Berlinu postavila nov državni rekord v teku na 3000 metrov zapreke, sicer pa je zasedla četrto mesto. Četrta je bila na tem mitingu v metu kopja tudi Martina Ratej.

Slovenski motokrosist Tim Gajser je dirko svetovnega prvenstva v nedeljo v Turčiji končal na drugem mestu.

Slovenska košarkarska reprezentanca je v prijateljski tekmi v sredo v Varaždinu premagala Hrvaško s 87:86.

Ne spreglejte: