Ljubljana, torek, 22. januar 2019, 18:16

Koliko so cerkve dostopne invalidom?

Člani Malteške pomoči Slovenija so med letoma 2015 in 2018 izvajali projekt Cerkev prijazna invalidom. Kot so zapisali v knjigi Cerkev vseh in za vse - Vključevanje invalidov v življenje Cerkve na Slovenskem, je treba vsakomur omogočiti dostop do vseh verskih objektov. V Galeriji Družina so omenjeno knjigo predstavili ljubljanski nadškof Stanislav Zore, evangeličanski škof Geza Filo, urednik Cveto Uršič ter invalida Sonja Pungartnik in Dane Kastelic.


Škof Štumpf za večje sodelovanje Cerkve s katoliškimi mediji

V četrtek bomo obhajali god svetega Frančiška Saleškega, zavetnika katoliških novinarjev, za nami pa je nedelja verskega tiska. Za to področje je pri Slovenski škofovski konferenci odgovoren murskosoboški škof Peter Štumpf, ki je v pogovoru za naš radio izrazil hvaležnost Bogu za obstoj katoliških medijev, ki se jim bo morala Cerkev po njegovih besedah bolj približati.


Ekumensko bogoslužje sestrskih cerkva pri evangeličanih v Ljubljani

Smo sredi molitvene osmine za edinost kristjanov. V evangeličanski cerkvi Primoža Trubarja v Ljubljani je bilo dopoldne ekumensko bogoslužje, med katerim je zbrane nagovoril ljubljanski nadškof Stanislav Zore, sledili pa so pozdravi prisotnih predstavnikov sestrskih Cerkva.


Gimnazija Želimlje odprla svoja vrata

V gimnaziji Želimlje so danes pripravili dan odprtih vrat. Ravnatelj dijaškega doma Peter Končan je za naš radio poudaril, da so kot salezijanci svoje delo zastavili v smislu preventivnega vzgojnega sistema, ki ga je ustanovil sv. Janez Bosko.


Ustavni sodnik Jaklič: Demokracija, v kateri bi večina začela odločati, katera mnenja so dovoljena, ni več demokracija

Ustavni sodnik ddr. Klemen Jaklič je bil gost januarskega Viktorinovega večera na Ptuju. Spregovoril je na temo »Vloga in pomen ustavnega sodstva v svobodni demokratični družbi«. Ni se mogel izogniti vprašanju o volilni zakonodaji ter o uresničitvi odločbe ustavnega sodišča. Dejal je, da je odločitve sodišča treba spoštovati ter poudaril, da smo glede na vsebinske kriterije minimalnih evropskih standardov, do sedaj imeli protiustavno volilno zakonodajo.


Gradovi kralja Matjaža - eden od zaščitnih znakov Črne na Koroškem

Na Koroškem skoraj ni zime brez Gradov kralja Matjaža. Lani so morali to tradicionalno prireditev odpovedati zaradi neugodnih vremenskih razmer, a letos jo bodo zagotovo izpeljali. To bo med drugim omogočila njena selitev iz Podpece v Črno. Ob vznožju tamkajšnjega smučišča bodo tako prihodnji konec tedna zrasle različne snežne skulpture, najboljše bodo tudi nagrajene. Prijave na 27. tekmovanje so še odprte.


Zapori - nauk zgodbe

Analiza pobega dveh zapornikov iz koprskega zapora je zasejala dvom v slovenski zaporniški sistem. Ministrica za pravosodje Andreja Katič je sicer včeraj na Planetu TV dejala, da je od Uprave za izvrševanje kazenskih sankcij že prejela poročilo o stanju v drugih zavodih za prestajanje kazni v Sloveniji in da so razmere v drugih zavodih boljše. A vseeno velja poudariti, da je kadrovska stiska najhujši problem.


Kandidat za varuha človekovih pravic Svetina napoveduje proaktiven pristop

V predsedniški palači se je danes predstavil kandidat za varuha človekovih pravic Peter Svetina. Leta 1965 rojeni specialni pedagog za duševno prizadete je poudaril, da je pri dosedanjem delu vedno sledil samo enemu cilju, in to je spoštovanje človeka ne glede na to, kakšen je.


Karitas v letu 2018 pred trgovinami zbrala 53 ton izdelkov za družine v stiski

Slovenska karitas je v lanskem letu pred velikonočnimi in božičnimi prazniki pred trgovinami zbrala 53 ton izdelkov za otroke in družine v stiski.


AVDIO: V sojenju p. Strehovcu brez preboja, nova razprava 4. marca

Na okrajnem sodišču v Ljubljani se je nadaljeval sodni proces proti duhovniku p. dr. Tadeju Strehovcu. Ta se zavzema za pravico kristjanov do molitve, za pravico nerojenih otrok do življenja ter pravico mater v stiski do pomoči. Pred obravnavo je na Prešernovem trgu v Ljubljani potekal shod v podporo p. Strehovcu. Danes do preboja ni prišlo.


Novejše novice | Starejše novice