Ljubljana, ponedeljek, 18. februar 2019, 21:34

Zlorabe: Organizacijski odbor se bo srečal z združenji žrtev

Dolžnost, odgovornost in transparentnost. Na te tri besede se bodo predsedniki škofovskih konferenc osredotočili, ko bodo od četrtka do nedelje v Vatikanu razpravljali na temo spolnih zlorab in predvsem o zagotavljanju varnega okolja v Cerkvi za mladoletne. Iz Slovenije se bo srečanja udeležil ljubljanski nadškof Stanislav Zore.


Noben škof, čeprav vpliven, ni nad zakonom Cerkve

Papež Frančišek je v soboto iz duhovniškega stanu razrešil nekdanjega washingtonskega nadškofa in kardinala Theodorja McCarricka. Spoznan je bil za krivega spolne zlorabe mladoletnih in mlajših odraslih ter zlorabe vodilnega položaja ter zakramenta svete spovedi, zaradi česar je deležen najvišje kazni, ki jo cerkveno pravo predvideva za duhovnika. Kardinalski naziv je izgubil že julija lani. 88-letni McCarrick je najvišji cerkveni dostojanstvenik v sodobnem času, ki je zaradi svojih dejanj razrešen iz duhovniškega stanu.


Papež Frančišek: Trudimo se biti blizu ubogim, žalostnim in lačnim

Od četrtka do prihodnje nedelje bo v Vatikanu srečanje predsednikov vseh škofovskih konferenc na temo zaščite mladoletnih v Cerkvi. Papež Frančišek je ob molitvi angelovega čaščenja in blagoslovu vse povabil, da naj z molitvijo podpremo ta dogodek. Ob tem je dodal, da se želi s tem dejanjem pastoralne odgovornosti odzvati na velik izziv današnjega časa. V prvem delu opoldanskega nagovora pa je Sveti oče približal smisel Jezusovih blagrov, ki jih je zapisal evangelist Luka in je njihov pomen mogoče odkriti samo z lučjo vere.


Uvedba podčrtaja? Pravopis ne nastane čez noč ali po volji ene osebe

V četrtek smo poročali, da je Ministrstvo za delo, družino, socialen zadeve in enake možnosti objavilo Smernice za spolno občutljivo rabo jezika, ki med inovativnimi pristopi za izražanje vključenosti vseh družbenih spolov uveljavlja podčrtaj. Prejeli smo odgovor soavtorice teh smernic dr. Helene Dobrovoljc.


Čez 100 dni bomo izbirali nov Evropski parlament - gremo tokrat volit?

100 dni je še do volitev v Evropski parlament. Številni ocenjujejo, da bodo najpomembnejše do zdaj. A zaskrbljujoče je, da se običajni državljani tega morda ne zavedamo dovolj. Udeležba je vsakokrat manjša, Slovenija je bila po številu oddanih glasov pred petimi leti prav na repu, za nami so bile le še Češka, Poljska in Slovaška. Da bi bilo tokrat drugače, že od lanske jeseni skrbi posebna kampanja Tokrat grem volit, v katero se pridno vključujejo prostovoljci, mnogi tudi iz naše države.


AVDIO: Tajani se je opravičil, za Cerarja je zgodba končana

Predsednik Evropskega parlamenta Antonio Tajani je pisal Slovencem in Hrvatom. Obema narodoma se je opravičil za besede, ki jih je izrekel v Bazovici pri Trstu in so požele val ogorčenja. Številni so jih razumeli kot neke vrste italijanske ozemeljske zahteve. Tajani je zagotovil, da to ni bil njegov namen in jih je obžaloval. A nekateri še vztrajajo, da bi moral odstopiti s položaja.


Teorija spola: Spoljenje z uvedbo podčrtaja?

Zagovorniki teorije spola poskušajo vse bolj agresivno posegati v jezik in z vidika moči spreminjati slovnico in pravopis. Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je tako izdalo Smernice za spolno občutljivo rabo jezika, ki za izražanje vključenosti vseh družbenih spolov uveljavlja podčrtaj.


"Kam greš pa ti na informativce?"

Izbira fakultete je pomembna odločitev za vsakega dijaka, zato so informativni dnevi odlična priložnost za spoznavanje s šolo, ter prvi stik s študentskim življenjem, ki jih čaka v bodoče. Jutri in v soboto bodo zato na vseh srednjih šolah, v dijaških domovih, na fakultetah, višjih strokovnih šolah in na akademijah v Sloveniji informativni dnevi.


»Gospod, daj nama vsakodnevno ljubezen!«

Obhajamo god sv. Valentina, priprošnjika proti telesnim slabostim. Pod vplivom angleških in francoskih navad pa se je ta dan mednarodno uveljavil kot dan zaročencev in zaljubljencev.


Katere besede ni v molitvi očenaš?

Papež Frančišek pri sredinih splošnih avdiencah nadaljuje kateheze o očenašu. Ali veste, katere besede ni v tej molitvi, pa je danes vse prepogosto v uporabi?


Novejše novice | Starejše novice