Ljubljana, ponedeljek, 24. junij 2019, 19:35

Je mogoče od papeža zahtevati odstop?

0:00
0:00
Binkošti v Vatikanu
Foto © RV/AFP

V središču vesoljne Cerkve je v tem mesecu sinoda mladih, ki se je začela v sredo. Papež Frančišek je pojem sinodalnosti, zbornosti razširil od škofov na vse Božje ljudstvo, ki skupaj išče pot Cerkve naprej. Temelj in zagotovilo njene edinosti pa je papež, kot Petrov naslednik.

Temelj in zagotovilo edinosti Cerkve je prav Petrov naslednik, ki nas v tem mesecu vabi k poglobljeni molitvi rožnega venca za premagovanje zla razdeljenosti in zlorab. Papeževa vloga pa se je skozi stoletja tudi spreminjala. »V dvajsetem stoletju smo pa priče mnogim papežem svetnikom. Kakor je bilo tudi v prvih petih, šestih stoletjih zelo veliko papežev, ki so pretrpeli mučeniško smrt. In s tako obliko papeštva kot moralno avtoriteto, kot lik svetnika – s takim likom se srečujemo tudi danes«, je o papežu za naš radio dejal ekleziolog dr. Bogdan Dolenc.

»Cerkev ima danes podobo velike pisanosti, različnosti, zato je toliko bolj pomembna edinost. In papež ima prav to vlogo, da je vidno temelj in garant edinosti sredi pluralnosti«.

V Cerkvi so sicer vedno obstajale napetosti med raznimi smermi, v jedru pa mora znati ohranjati tisto, kar je prejela od Kristusa, sicer nima svetu ničesar dati. »Nek umik nazaj, neka želja po starem, nek strah pred novimi poskusi – bi omenil kardinala Ratzgingerja iz 80. let, ko je zelo jasno povedal: Ni poti nazaj pred koncil. In tudi svaril, da so večino razkolov v Cerkvi povzročili ljudje, ki niso bili pripravljeni sprejeti novega.«

V zadnjem času smo bili priča nekaterim pozivom papežu k odstopu. Po besedah pravnika dr. Andreja Sajeta so takšne zahteve brez predmetne, saj papeža ne more nihče odstaviti. Gotovo pa to ni bil legitimen način v primeru nadškofa Viganoja, je dodal. »Jaz pa trdno verjamem, da vodi Cerkev Sveti Duh in da pravo spoznanje tistim, ki ga volijo, in tudi, da papež ve, ali je zmožen voditi Cerkev, ali ne, in da sam zna presoditi, kako jo bo vodil in na kakšen način

Ne spreglejte:


Vsak dan lahko prejmete radijski bilten! Vabljeni!