Ljubljana, ponedeljek, 24. junij 2019, 20:10

Cerkev se mora spreobrniti in spremeniti številne situacije

Papež v Estoniji
Foto © vaticannews.va

Papež Frančišek se danes mudi v Estoniji, zadnji etapi potovanja po baltskih državah, ki praznujejo stoletnico neodvisnosti. Estonija je visoko razvita, a hkrati tudi sekularizirana. Skoraj 70 odstotkov prebivalcev je versko neopredeljenih, nekdaj pa je večina pripadala luteranski Cerkvi. To rano je naslovil na ekumenskem srečanju z mladimi, kjer je dejal, da mora Cerkev spremeniti številne situacije, ki ljudi oddaljuje od nje. Sveti oče bo obisk sklenil s sveto mašo na Trgu svobode, v Vatikan pa se bo vrnil okoli 22. ure.

Najsevernejša od baltskih držav je v zadnjih desetih letih zabeležila visoko gospodarsko rast, visoko stopnjo svobode tiska, demokracije in politične svobode. Estonci se morajo po papeževih besedah zavedati, da gre zasluga za to naporu, delu in veri njihovih očetov, ki so se borili za svobodo.

V nagovoru oblastem je tako spodbudil h gojenju spomina, hkrati pa opozoril, da blagostanje ni vedno sopomenka za dobro življenje. Opažamo, da tehnokratske družbe izgubljajo veselje do življenja. »Če v tehnološkem napredku vidimo edino pot za razvoj, lahko izgubimo spodobnost za ustvarjanje medosebnih, medgeneracijskih in medkulturnih vezi.« Dolžnost odgovornih na položajih je zato ustvarjanje vezi. To bo deželo napravilo rodovitno, je še dejal papež.

Mladi ogorčeni zaradi škandalov v Cerkvi

V luteranski stolnici je sledilo ekumensko srečanje z mladimi, kjer je Frančišek konkretno naslovil vprašanje sekularizacije. Do tega po njegovih besedah pride tudi zato, ker je Cerkvi lažje govoriti in svetovati kot poslušati, zato mnogi želijo imeti mir pred njo, čutijo jo celo kot nadležno.

Mladi si želijo, da jih nekdo spremlja, razume brez obsojanja, posluša, pa tudi zna odgovoriti na njihova vprašanja. »Danes vam tu želim povedati, da želimo jokati z vami, če jokate, spremljati z aplavzi in smehom vaše veselje, vam pomagati biti sledilci Gospoda,« je dejal papež in dodal: »Spremeniti se moramo in odkriti, da če vam želimo stati ob strani, moramo spremeniti številne situacije, ki vas oddaljujejo.« Tu je papež izpostavil ogorčenost mladih zaradi škandalov spolnih zlorab in finančnih škandalov, za katere ne vidijo jasne obsodbe.

Hkrati občuduje mlade, ker kljub temu še naprej odkrivajo Jezusa v skupnostih. In kjer je Jezus, je tudi prenova, priložnost za spreobrnjenje, ljubezen ni mrtva, življenje pa ima okus po Svetem Duhu.

Oskrbovanci dobrodelnih ustanov

V katoliški stolnici v Tallinu pa je papež nagovoril še približno 100 oskrbovancev katoliške dobrodelne ustanove, med njimi odvisnike od alkohola, revne in mladoletne matere. Med pričevalci je bila mati devetih otrok, prisotno je bilo tudi osebje Karitas. Papež jih je spodbudil, naj še naprej ustvarjajo vezi med ljudmi.

Grožnje z orožjem in razporeditve vojske: Tako se zavrača Boga!

Sveti oče je obisk sklenil s sveto mašo na Trgu svobode. Nekateri se imajo za svobodne, ko živijo brez Boga ali ločeni od njega. Ne zavedajo se, da tako potujejo skozi življenje kot sirote, brez doma, kamor bi se vrnili, je dejal papež. 

»Nekateri mislijo, da se moč naroda meri v glasnosti, v grožnjah z orožjem, razporeditvi vojske.« A to ni iskanje Božje volje, ampak uveljavljanje na osnovi imetja. Takšna drža v sebi skriva zavračanje etike in s tem Boga.

Papež se je s temi besedami posredno dotaknil geopolitičnih razmer med članicami Nata in Rusijo. Moskva je namreč v bližnjem Kalinigradu namestila rakete iskander, ki lahko nosijo jedrske konice. Zahodno zavezništvo pa je poslalo svojo vojsko in orožje v baltske države.

Papež je v nagovoru Estonce posvaril tudi pred nevarnostmi potrošništva: »Niste si izborili svobode, da bi bili sužnji potrošništva, individualizma, žeje po moči in prevladi.« Estonce je pozval k pomoči ljudem na obrobjih, pričevati morajo, da so sveto ljudstvo.


 

 

Ne spreglejte:


Vsak dan lahko prejmete radijski bilten! Vabljeni!