Ljubljana, ponedeljek, 24. junij 2019, 20:21

Aljažev stolp že v mnogo boljši kondiciji

Aljažev stolp v KOVu na Jesenicah, foto © Blaž Lesnik
Aljažev stolp
Foto © ARO

"Več v petkovih (28.9.2018) Doživetjih narave ob 17.05h"

Prenova Aljaževega stolpa poteka v skladu z načrtom. V prostorih podjetja KOV na Jesenicah, kjer zaključujejo prenovo, so strokovnjaki in restavratorji predstavili stolp, ki mu manjkata še zaščitni premaz in barva. "Za kakšen dan morda celo prehitevamo načrt, tako da bo obnova do konca tega tedna končana", je povedal generalni direktor Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije Jernej Hudolin.

Pri restavratorsko - konservatorskih delih je bilo treba stolp razstaviti na posamezne dele. Pripravljena je bila ekspertiza za izvedbo protikorozijske zaščite in barvnih premaznih slojev. Dr. Martin Kavčič iz restavratorskega centra pravi: "Največji izziv je bila konzervatorska odločitev: kaj ohranjati, kaj si dovolimo spremeniti, kaj je prav, da spremenimo in zagotovo tudi sami postopki odpravljanja poškodb na stolpu, ker gre za relativno tenko pločevino."

Mojstri obnove iz KOVa
Mojstri obnove iz KOVa

Na Aljževem stolpu sta bili prvotno prisotni dve vrsti okenskih odprtin, pozneje pa je bil zgornji niz zaprt in izdelan nov niz okenc tik pod robom stolpa. V prenovi so sekundarni niz oken zaprli in ponovno vzpostavili prvotni niz ter izdelali nova okna. Nad njimi so vzpostavili odkapne strehice in jih zasteklili.

Restavrator Gorazd Lemajič ob stolpu
Restavrator Gorazd Lemajič ob stolpu


"Dejansko ni elementa, ki bi ga v celoti spremenili. Vsi plašči, vsa osnovna konstrukcija, celo streho, za katero smo najprej mislili, da jo bo potrebno zamenjati, jo ohranjamo. Uspelo nam je odvijači vse vijake, tako da se bodo ohranili vsi vijaki, zamenjane so kovice in okenska vodila. Ostalo je ohranjeno in postavljeno v bistveno boljšo kondicijo", je povedal dr. Martin Kavčič.

Urbanija in Aljažev stolp
Urbanija in Aljažev stolp


Stolp naj bi nazaj na Triglav prepeljali sredi naslednjega tedna, seveda pa bo vse odvisno od vremena.

 

Ne spreglejte:


Vsak dan lahko prejmete radijski bilten! Vabljeni!