Ljubljana, ponedeljek, 24. junij 2019, 19:35

Papež v svetišču Marije Usmiljenja: Kot bratje se poglejmo iz oči v oči

Papež pred Marijino podobo
Foto © Vatican news

"Ko se iz strahu pred drugimi zapremo, ko gradimo zidove in barikade, sami sebe oropamo Jezusove vesele novice."

Papež Frančišek se mudi na obisku v Litvi. Popoldne je obiskal svetišče Device Usmiljenja. V nagovoru je nakazal kakšna naj bi bila Evropa.

Papež je spomnil na francosko invazijo, ki je leta 1799 po ruskem umiku popolnoma uničila mesto. Ostala so samo mestna vrata, kjer je postavljena Marijina podoba. Že od takrat nas Marija uči, da je mogoče zavarovati brez napada in da je mogoče biti previdni brez nezaupanja v vse druge.

»Vsak moški in vsaka ženska nam ponujata možnost, da se srečamo z Bogom. Ko se iz strahu pred drugimi zapremo, ko gradimo zidove in barikade, sami sebe oropamo Jezusove vesele novice, ki vodi zgodovino in življenja drugih. Preveč trdnjav smo zgradili v preteklosti, sedaj pa čutimo potrebo, da se pogledamo iz oči v oči in se prepoznamo kot bratje, da hodimo skupaj ter odkrijemo in z veseljem in mirom izkusimo vrednost bratstva

Papež je nato z zbranimi verniki zmolil desetko rožnega venca. Zdrava Marije so naprej molili nekateri med njimi, tudi otroci. Pred svetiščem pa so papeža pričakale številne družine s posvojenimi otroki, pa tudi sirote in bolni otroci ter ostareli bolniki. Še dolgo se je zadržal in pozdravljal vsakega posebej.

Zdelo se je, da se je zanj čas ustavil in da je pred njim samo oseba, ki se je znašla v stiski, sveti oče pa ji prinaša Božjo nežnost in pogum za premagovanje preizkušenj. Nato se je v papamobilu peljal do trga pred katedralo, kjer ga je pričakalo več tisoč mladih.

Ne spreglejte:


Vsak dan lahko prejmete radijski bilten! Vabljeni!