Ljubljana, ponedeljek, 24. junij 2019, 19:53

Pred nami je Slomškov god

Bl. Anton Martin Slomšek
Foto © Izidor Šček

V ponedeljek bo Cerkev v Sloveniji obhajala god blaženega škofa Antona Martina Slomška, zato bo že to soboto na Ponikvi Slomškov dan, 23. septembra pa Slomškova nedelja.

V Slomškovi rojstni župniji se bodo v soboto, 22. septembra, srečali učitelji, kateheti, vzgojitelji in starši. Ob začetku šolskega in katehetskega leta se bodo priporočili svojemu zavetniku blaženemu škofu Slomšku ter aktualizirali njegova dela, letos posebej pod njegovimi besedami Bodimo prijatelji napredka k dobremu!. »Slomšek je znan po tem, da je hrepenel po napredku, da mu ni bilo vseeno, kako stvari stojijo in da je bil odprt tudi za spremembe in novosti. Vendar je poudarjal tudi to, da ni vsaka sprememba nujno dobra, zato moramo biti zelo previdni in primerno izbirati te ponudbe in predloge,« je za naš radio pojasnil župnik na Ponikvi Alojzij Kačičnik.

Po uvodnem srečanju bodo udeleženci lahko prisluhnili predavanju dr. Dejana Hozjana o veri in kristjanih v javnosti, sledila bo sveta maša v cerkvi sv. Martina, vmes pa bo Društvo katoliških pedagogov Slovenije v sodelovanju s Katehetskim uradom podelilo Slomškova priznanja in nagrade, prejemniki katerih so letos Anamarija Štimac, dr. Stanko Gerjolj, Irena Zevnik, častni član društva pa bo postal Bogomil Jakopič, je dejal Kačičnik.

Ponikva
Ponikva

Vodilna misel praznovanja na Slomškovi nedelji pa bo Delo z mladimi – delo za prihodnost. Škof Slomšek je namreč vzgoji mladih dal zelo velik poudarek, o čemer še posebej pričajo njegovi vzgojni spisi v knjigi Blaže in Nežica v nedeljski šoli. To delo je Slomšek napisal v Vuzenici, kjer je od leta 1838 do 1844 služboval kot nadžupnik in dekan. Ker mineva ravno 180 let od njegovega prihoda tja, bo v tamkajšnji nadžupnijski cerkvi sv. Nikolaja ob 15. uri osrednje praznovanje, ki se bo začelo z molitveno uro, sledila bo sveta maša, ki jo bo daroval mariborski nadškof metropolit Alojzij Cvikl.

Po navedbah Tiskovnega urada Slovenske škofovske konference je zgodovinar dr. Franc Kovačič za Slomškovo obdobje v Vuzenici zapisal, da je naravnost občudovanja vredno, kaj vse je ustvaril v kratkih letih svojega službovanja tam. Prav tako je pomenljivo Slomškovo pisateljevanje in izdajanje knjig v tem njegovem življenjskem obdobju. Prvo odmevno delo, ki ga je Slomšek pripravil v Vuzenici, je sicer Mnemosynon slavicum, uporaben, pomemben in praktičen priročnik za duhovnike, so še zapisali na Tiskovnem uradu.

Ne spreglejte:


Vsak dan lahko prejmete radijski bilten! Vabljeni!