Ljubljana, ponedeljek, 22. julij 2019, 12:31

O’Malley: Prednostna naloga Cerkve - prisluhniti žrtvam zlorab

Kardinal Sean Patrick O'Malley
Foto © vaticannews.va

Papeška komisija za zaščito mladoletnih, ki je včeraj sklenila 3-dnevno plenarno zasedanje, je v sklepnem sporočilu za javnost poudarila, da je prednostna naloga Cerkve prisluhniti žrtvam spolnih zlorab. Tako je tudi sama zasedanje začela s pričevanjem žrtve iz Latinske Amerike in matere dveh žrtev iz ZDA. Kot je znova poudaril vodja komisije, kardinal Sean O’Malley, se ta vatikanski organizem, ki ga je leta 2014 ustanovil papež Frančišek, ne ukvarja s preiskovanjem posameznih zlorab, ampak z njihovim preprečevanjem, z zagotavljanjem, da se ti zločini ne bodo več zgodili. V ta namen so pripravili že veliko konferenc in seminarjev po vsem svetu, v načrtu so tudi nove pobude.

Člani komisije so doslej pripravili že več kot 100 seminarjev po svetu. V minulih dneh so nagovorili 200 novo-posvečenih škofov, ki se udeležujejo tečaja za nove škofe. Prihodnji teden imajo sestanke s Kongregacijo za nauk vere in vodstvom Italijanske škofovske konference.

V načrtu imajo tudi ustanovitev posebnih odborov, ki bi jih sestavljale žrtve. Te skupine bi dajale nasvete krajevnim škofovskim konferencam. Prva taka konferenca je predvidena v Braziliji, postopek za ustanovitev teh odborov so začeli tudi v Afriki in Aziji.

Cilj teh projektov je ustvariti varna okolja in transparentne postopke, znotraj katerih bodo zlorabljene osebe našle zaupanje. Neposredno pričevanje žrtev pa naj bi vodstvo krajevnih Cerkva spodbudilo k nenehnemu izboljševanju zaščite in varnosti mladoletnih in ranljivih odraslih.

»Ključnega pomena je, da vodstvu Cerkve posredujemo glas žrtev, saj bo le tako razumelo, kako pomembno je za Cerkev, da hitro in jasno odgovori na primer zlorabe kadarkoli se ta pojavi. Če se bo Cerkev še posebej v luči sedanjih razmer izkazala za nesposobno odgovoriti in tega ne bo postavila kot prednostne naloge, bodo tudi vse druge naše evangelizacijske, dobrodelne in vzgojne dejavnosti čutile posledice. To mora biti prednostna naloga, na katero se moramo osredotočiti sedaj,« je še povedal kardinal O’Malley.

Ne spreglejte: