Ljubljana, ponedeljek, 22. julij 2019, 11:55

Papež: Jezus je prišel osvobodit naše srce

Angelus, papež Frančišek
Foto © Radio Vatikan/Reuters

Na 23. nedeljo med letom in dan po malem šmarnu se je na Trgu sv. Petra v Vatikanu zbrala neverjetno velika množica ljudi, da bi prisluhnila besedi papeža Frančiška, skupaj z njim molila angelovo čaščenje in prejela blagoslov. Ob koncu so vsi na papeževo povabilo prisrčno zaploskali ob razglasitvi nove blažene v Strasburgu, Alfonse Marije Eppinger. Kot ustanoviteljica redovnic Svetega Odrešenika je s pogumom in modrostjo, v trpljenju, tišini in molitvi pričevala o Božji ljubezni, zlasti bolnim na duši in telesu, je dejal sveti oče.

Tudi tokrat se je papež Frančišek ustavil pri razlagi nedeljskega evangeljskega odlomka. Iz ozdravitve gluhonemega človeka ne opazimo zgolj čudežnega dogodka, temveč, po besedah svetega očeta, tudi Jezusovo diskretnost. Ne želi vzbujati pozornosti, temveč bolnika odvede stran od množice in ga ozdravi.

Uči nas, da je dobro treba delati v tišini, brez trušča in razkazovanja. Jezusov pogled proti nebu tik pred zdravilnim dotikom bolnega in pred besedo »Odpri se!« nam govori tudi o tem, da se je čudež zgodil zaradi Jezusove povezanosti z Bogom Očetom.

Sveti oče za tem je spomnil, da nas omenjeni evangeljski dogodek spodbuja k preseganju strahu, ki nas pogosto žene k odrivanju bolnih, trpečih in prizadetih na rob družbe. Pogosto bolnika ali trpečega doživljamo kot problem, namesto da bi ti bili spodbuda za vnemo in solidarnost družbe do najšibkejših.

V nadaljevanju je sveti oče zatrdil, da lahko tudi mi da mi postanemo protagonisti besede »Odpri se«. To se zgodi, ko se odpremo našim trpečim in pomoči potrebnim bratom in sestram ter se s tem osvobajamo svoje sebičnosti in zaprtosti srca. »Ravno srce, ki je globoko jedro osebe, je prišel Jezus odpret, osvobodit, da bi bili sposobni v polnosti živeti odnos z Bogom in ljudmi. Postal je človek, da bi človek, ki je zaradi greha notranje gluh in nem, mogel slišati Božji glas, glas ljubezni, ki govori njegovemu srcu in bi se tako naučil govorice ljubezni in jo izražal v dejanjih velikodušnosti in darovanja samega sebe,« je povedal papež in nagovor sklenil s prošnjo k Materi Božji, naj nam pomaga okušati čudež besede »Odpri se!« in bi tako živeli v do Boga in do ljudi.

Ne spreglejte: