Ljubljana, ponedeljek, 17. junij 2019, 12:52

Škof Peter Štumpf za Radio Ognjišče: Strah je velik zaveznik zlorab

Škof Peter Štumpf
Foto © Škofija Murska Sobota

»Strah je velik zaveznik zlorab,« je v pogovoru za Radio Ognjišče dejal murskosoboški škof msgr. Peter Štumpf, ki se je v zadnjih dneh znašel pod plazom kritik zaradi nekateri personalnih potez v škofiji. Javno se je zahvalil zakoncema Belcl, ki sta mu s posebnim pismom stopila v bran.

Spomnimo, da sta se Mojca Belcl Magdič in Kristjan Belcl za pismo podpore odločila zato, ker ko papež končno sprejema odstope škofov in kardinalov, ki so spolne zlorabe prikrivali ali jih zakrivili sami, se pri nas napada murskosoboškega škofa Petra Štumpfa, ker je žrtvam zlorabe prisluhnil in ki primera ni skril pod preprogo. »Strah je velik zaveznik zlorab in jim omogoča njihovo nadaljevanje, zato je pogum zakoncev Belcl opomin, da o zlorabah se smemo molčati in jih prikrivati,« je dejal škof Štumpf.

Na vprašanje, kako ocenjuje odzive in tudi napade, ki jih je deležen pa je najprej izrazil hvaležnost apostolskemu nunciju in sobratom v škofovski službi, ki so mu izrazili svojo bližino in zagotovili molitev. Škof je spomnil, da so se proti njemu zarotili nekateri posamezniki, ki mu želijo s podpisi in lažnimi obtožbami škodovati. »Povedati moram, da je duhovna in morala škoda velika. Pohujšanje še večje. Samo molitev in pokora lahko to ozdravita,« je bil jasen škof.

Škof je opozoril tudi na delo Ekspertne skupine za reševanje spolnih zlorab, ki mu je predlagala, kaj naj stori, danes pa je to v javnosti skoraj spregledano. »Da, popolnoma je to spregledano. Škofje bomo morali na novo revidirati namen te skupine, težo njenih navodil in ali je mnenje te skupine zavezujoče za škofa ali ne,« je dejal. Dodal je da, če škof ukrepa v tako »delikatnih primerih«, ne sme ostati sam. »To bi pričakoval od ekspertne skupine za spolne zlorabe, kajti drugi škofje mi ne morejo kriti hrbta, če ne vedo, za kaj v določenem primeru gre.«

Ker so v minulih dneh številni mediji pisali o zamenjavi škofa Štumpfa in se pri tem sklicevali na vir iz nunciature, nas je zanimalo še, kako odgovarja na te očitke: »Če bi moral zapustiti soboško škofijo zaradi prikrivanja spolnih zlorab in nadlegovanj dveh duhovnikov, bi to razumel in sprejel. Ampak ne bom šel iz škofije samo zaradi tega, ker se mi hočeta ta dva s pomočjo medijev maščevati zato, ker sem v njunem primeru ukrepal po navodilih Cerkve. V primerih teh dveh, in tudi v reševanju nekaterih drugih težavnosti, iskreno priznam, da delam po vesti, nočem nikomur škodovati in delam tudi v konsenzu z metropolitom ter pravno in finančno stroko,« je dejal in sklenil, da se škofa ne da kar tako odstaviti. »V škofiji ostajam dokler bo tako hotel papež, ker me je on imenoval na mesto soboškega škofa, nisem se sam imenoval in tudi nihče iz te skupine me ni imenoval za to službo,« je bila jasen škof Peter Štumpf.

Ne spreglejte: