Ljubljana, torek, 25. september 2018, 09:09

Aljažev stolp že v mnogo boljši kondiciji

Prenova Aljaževega stolpa poteka v skladu z načrtom. V prostorih podjetja KOV na Jesenicah, kjer zaključujejo prenovo, so strokovnjaki in restavratorji predstavili stolp, ki mu manjkata še zaščitni premaz in barva. "Za kakšen dan morda celo prehitevamo načrt, tako da bo obnova do konca tega tedna končana", je povedal generalni direktor Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije Jernej Hudolin.


Vera ni namenjena skrivanju

Papež Frančišek nadaljuje obisk baltskih držav ob njihovi stoletnici neodvisnosti. Potem ko je bil v soboto in včeraj v Litvi, ki ima edina večinsko katoliško prebivalstvo, je današnji dan namenjen Latviji, ki pa ima približno enak delež katoličanov, protestantov in pravoslavnih kristjanov. Zato je dopoldne glavni poudarek namenil ekumenizmu. Popoldne je bila še slovesnost v Marijinem svetišču v Angloni, kar je še en poudarek obiska v Latviji.


Duhovniki in redovniki niso funkcionarji!

Papež Frančišek se je pred odhodom iz Litve srečal z duhovniki, redovniki in redovnicami. Pozval jih je, naj ne bodo funkcionarji, ampak naj živijo v ljubezni.


Papež pri maši: Ne iščimo privilegijev preteklosti!

Papež Frančišek je drugi dan svojega obiska Litve začel s sveto mašo v parku mesta Kanaus, kjer se je zbralo več kot 100 tisoč ljudi. V nagovoru je spomnil na trpljenje mnogih v Sibiriji in v getu v Vilni, opozoril pa je tudi pred hlepenjem po oblasti in slavi.


Papež v svetišču Marije Usmiljenja: Kot bratje se poglejmo iz oči v oči

Papež Frančišek se mudi na obisku v Litvi. Popoldne je obiskal svetišče Device Usmiljenja. V nagovoru je nakazal kakšna naj bi bila Evropa.


Papež prispel v Litvo

Papež Frančišek je dopoldne prispel v Litvo, kjer bo ostal do jutri zvečer. V ponedeljek bo v okviru svojega 25. mednarodnega potovanja obiskal Latvijo, v torek pa še Estonijo, kjer je le odstotek katoličanov, skoraj polovica prebivalcev pa se je izreklo za neverujoče.


Dan Alzheimerjeve bolezni

Zaznamujemo svetovni dan Alzheimerjeve bolezni, ki sodi med največje zdravstvene, socialne in finančne izzive sodobne družbe. Skupnost socialnih zavodov Slovenije ob tem poziva k sistemu dolgotrajne oskrbe, ki bo pravičen tudi za osebe z demenco. Sedanji sistem namreč te obolele in njihove svojce po ugotovitvah skupnosti zavodov dodatno kaznuje.


Pred nami je Slomškov god

V ponedeljek bo Cerkev v Sloveniji obhajala god blaženega škofa Antona Martina Slomška, zato bo že to soboto na Ponikvi Slomškov dan, 23. septembra pa Slomškova nedelja.


Cukjati se ob polemiki o Črnčecu sprašuje o kredibilnosti Šarca

Koalicijo pod vodstvom Marjana Šarca še naprej deli državni sekretar Damir Črnčec, ki ga je predsednik vlade imenoval za državnega sekretarja v svojem kabinetu. Požel je vrsto kritičnih opazk, pojavlja se tudi dvom, kaj to pomeni za novo vlado nasploh.


Rok Metličar izvoljen za upravitelja celjske škofije

Zbor svetovalcev Škofije Celje je po odpovedi službi celjskega škofa Stanislava Lipovška za škofijskega upravitelja izvolil Roka Metličarja, nadžupnika v Laškem, dekana Dekanije Laško in predsednika Škofijske Karitas Celje. Škofijski upravitelj ima po Zakoniku Cerkvenega prava dolžnosti in oblast krajevnega škofa, razen v primerih, ki so po naravi škofovske službe in po pravu pridržani škofu.


Novejše novice | Starejše novice