Ljubljana, sreda, 24. julij 2019, 08:36

Naš gost: Andreja Zakonjšek Krt

Andreja Zakonjšek Krt
Foto © sng-mb.si

"Andreja Zakonjšek Krt je pevka s fleksibilnim glasovnim razponom, bogato zvenečimi registri in prepričljiva interpretka mnogih zvrsti."

Sopranistka Andreja Zakonjšek Krt se je rodila v Žalcu, zdaj pa že vrsto let z družino živi v Celju. Po diplomi iz glasbene pedagogike na mariborski Pedagoški fakulteti se je izpopolnjevala na oddelku za koncertno petje na Visoki šoli za glasbo in upodabljajočo umetnost v Gradcu, kjer je z odliko diplomirala pri profesorjih Karlheinzu Donauerju (oratorij) in Gerhardu Zellerju (samospev), danes pa je ena najbolj priznanih opernih in koncertnih solistk našega prostora.

Že med študijem se je izpopolnjevala pri priznani mezzosopranistki in prvakinji Opere SNG Maribor Dragici Kovačič. V naši oddaji je spregovorila tudi o pomenu trdne naveze študenta s profesorjem, o dediščini, ki jo je prejemala s strani tistih, ki so jo usmerjali na pevski poti.

Od sezone 1996/1997 je kot solistka redno zaposlena v Operi SNG Maribor, kjer se je predstavila v vlogah Rosine (Seviljski brivec), Micaële (Carmen), Adine (Ljubezenski napoj), Adele in Rosalinde (Netopir), v naslovni vlogi opere Rusalka in v mnogih drugih operah.

Naša gostja s soprogom Primožem Krtom na Gala koncertu Radia Ognjišče
Naša gostja s soprogom Primožem Krtom na Gala koncertu Radia Ognjišče

Redno gostuje tudi v SNG Opera in balet Ljubljana, kjer je prvič nastopila kot Metka v Humperdinckovi pravljični operi Janko in Metka, zatem pa še kot Susanna (Figarova svatba), Norina (Don Pasquale), Zerlina v Mozartovi operi Don Giovanni, Berenice v Rossinijevi operi Prilika dela tatu, Valencienne in Hanna v Lehárjevi Veseli vdovi, Grilletta v Haydnovem Apotekarju, ki je bil na rednem programu Festivala Ljubljana. Zaslutili smo lahko ljubezen do obeh opernih hiš, pa tudi do koncertnega petja, ki predstavlja pomemben del njenega pevskega ustvarjanja.

Andreja Zakonjšek Krt je prepričljiva interpretka opernih in operetnih vlog kot tudi koncertnih vokalno-instrumentalnih del in samospeva. Sodelovala je s Slovenskim komornim zborom, s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija, Slovensko filharmonijo, pianistkama Natašo Valant in Danielo Candillari in drugimi. Večkrat je že nastopila na Festivalu Radovljica.

Leta 2016 je svoje vrhunske umetniške dosežke prejela prestižno nagrado Sama Smrkolja za operne pevce, ki jo podeljuje Slovensko komorno glasbeno gledališče. Kot je zapisala komisija v svoji obrazložitvi, "oblikuje pevka svoje vloge z odlično profesionalnostjo na tehnični in interpretativni ravni“. Andreja Zakonjšek Krt je pevka s fleksibilnim glasovnim razponom, bogato zvenečimi registri in prepričljiva interpretka različnih glasbenih zvrsti (od šansona, samospeva pa vse do opere in operete).

Ne spreglejte: