Blaž LesnikBlaž Lesnik
Jakob ČukJakob Čuk
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Letošnja kolesarsko romarska ekipa (foto: Rok Mihevc)
Letošnja kolesarsko romarska ekipa

FOTO in AUDIO: Začeli smo 9. kolesarsko romanje Od Marije k Mariji

| 06.09.2018, 15:08 Rok Mihevc

Z jutranjo sveto mašo v cerkvi Marijinega vnebovzetja v Domžalah in romarskim blagoslovom smo radijci začeli letošnje, zdaj že tradicionalno romanje od Marije k Mariji, ki se bo letos sklenilo v soboto v baziliki Marije Lurške v Brestanici. Tam bomo s slovesno sveto mašo ob 10. uri, ki jo bo daroval nadškof Marjan Turnšek in romarskim srečanjem PRO počastili 160. obletnico prvega prikazovanja Marije v Lurdu.

Utrinke z romarsko kolesarske poti lahko v živo spremljate v našem radijskem programu, prilsuhnete pa jim lahko tudi v našem audio arhivu, kjer se lahko naročite tudi na podcast in tako vsako novo oglašanje s poti pride takoj tudi na vaš pametni telefon, tablico ali v druge odjemalce. Foto utrinki s poti so objavljeni na naši FB strani in Instagramu, vse pa odmeva tudi na našem Twitter profilu.

Utrinki prvega romarskega dne

Po jutranji maši, lepem sprejemu in romarskem blagoslovu v Domžalah, je sledil prvi postanek v gradu Tuštanj, in srečanje z graščakom. V gradu Tuštanj smo spoznali lastnika Petra Pirnata, ki s svojo družino grad počasi obnavlja in v njem tudi živi. Grad je prišel v last njegove družine preko pradedka, ki je bil grajski vrtnar in se poročil z grofico, ki mu je po smrti grad tudi zapustila.

V Moravčah je 90 letnica Vida Per  najprej po moravško pozdravila naše kolesarje, povedala eno moravško prigodnico in zaupala staro molitev k Mariji. Župnik Kancijan Čižman je predstavil bogat utrip tamkajšnje župnije Marije kraljice angelov, ki se lahko pohvali tudi s slovitim romarskim krajem - Limbarsko goro. Romarje je nato čakala pot navkreber do Geometričnega središča Slovenije od koder so se opoldne oglasili v naš program.

Zvonko Kolenc je na Vačah povedal, da imajo v tem kraju kaj pokazati, situla pa je vsekakor najpomembnejša.

V Litiji se imamo luštno pa je poudaril župnik Jože Tomšič, Jože Hostnik pa ponosno dodaja, da je poseben biser kraja njihova župnijska cerkev, ki ima korenine v 14. stoletju in je posvečena sv. Nikolaju. V njej ima posebno mesto mozaik in križev pot p. Ivana Rupnika, nimajo še orgel, imajo pa odličen pevski zbor.

Prijetna srečanja z domačini
Prijetna srečanja z domačini © Rok Mihevc

Letošnja trasa romarske poti:

6. 9. - četrtek - Cerkev Marijinega vnebovzetja v Domžalah - Tuštanj - Moravče - GEOSS (opoldanska molitev) in Vače - Litija - Šmartno pri Litiji - Gabrovka - Zaplaz

7. 9. - petek - Zaplaz - Mirna - Šentrupert – Mokronog (opoldanska molitev) -Tržišče - Boštánj - Sevnica - Krško

8. 9. - sobota - Krško - Brestanica

Letošnja kolesarsko romarska ekipa
Letošnja kolesarsko romarska ekipa © Rok Mihevc

Poleg osnovnega namena – kolesarskega romanja Od Marije k Mariji, se letos ob Evropskem letu kulturne dediščine posvečamo kulturni dediščini v krajih, ki jih bomo obiskali. Želimo si slišati krajevne zgodbe, legende, pripovedke v domači govorici. Kraji so polni gradov, med drugim bomo videli tudi grad, kjer je bila gospodarica sv. Hema Krška. Drugi dan kolesarskega romanja bo z nami bl. Alojzij Grozde, saj bomo kolesarili po krajih, kjer se je rodil in kjer je tudi mučeniško umrl.

Naš končni cilj, ki ga bomo obisjkali v soboto bo Brestanica. V tamkajšnji baziliki Marije Lurške, bo ob 10. tudi romarsko srečanje PRO s slovesno sveto mašo na mali šmaren. Župnik Jože Špes je baziliko predstavil v današnje dopoldnevu.

 

Na Zaplazu
Na Zaplazu © Rok Mihevc

Petek 7. 9. 2018 - 2. dan romarske poti

Zaplaz - Mirna - Šentrupert – Mokronog (opoldanska molitev) -Tržišče - Boštánj - Sevnica - Krško

Drugi dan nas bodo pozdravili dolenjski griči in bl. Alojzij Grozde, saj nas bo pot peljala mimo krajev, kjer je živel in tudi umrl.

V Mokronogu bomo na Žalostni gori z župnikom Klavdiom Peterco zmolili opoldansko molitev in si pogledali svete štenge. Tržišče, kraj rojstva bl. Alojzija Grozdeta, je na poti do župnije Boštanj, kjer imajo podružnični cerkvici Marije Pomočnice na Šmarčni  in romarsko Marijino cerkev Marijinega vnebovzetja na Topolovcu.

V Sevnici nas bo gotovo očarala prelepim sevniškim gradom in cerkvijo sv. Nikolaja. Pot ob Savi nas bo vodila do cilja 2. kolesarskega dne – Krško.

Sobota 8. 9. 2018 - Sklep kolesarskega romanja in srečanje PRO

Krško – Brestanica, kjer bo od 10. uri maša in romarsko srečanje PRO. Daj Bog, da nam vsebinsko odlično uspe in da pripravimo zanimiva javljanja. Da bi na poti uživali v lepotah Slovenije brez preluknjanih gum in padcev. Predvsem pa si želimo srečati čim več naših poslušalcev :)).

Jožica Ličen (photo: ARO) Jožica Ličen (photo: ARO)

Po večno plačilo k Bogu odšla Jožica Ličen

Na tiho nedeljo je odšla po zasluženo plačilo k Bogu dolgoletna sodelavka in ravnateljica Škofijske Karitas Koper, Jožica Ličen. Poznali smo jo kot neutrudno prostovoljko, ki je desetletja z vsemi ...

Dr. Federico Potočnik (photo: Rok Mihevc) Dr. Federico Potočnik (photo: Rok Mihevc)

Federico Potočnik: Stavka je nujna

Stavka na pobudo Sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides se vleče že dva meseca, a rešitve še ni na vidiku. Eden od tistih, ki stavkajo, je tudi infektolog dr. Federico V. Potočnik, ...

Nekdanji vojaški vikar Jože Plut (photo: ) Nekdanji vojaški vikar Jože Plut (photo: )

Bela zastava ni ponižujoča predaja

Po dveh letih vojne v Ukrajini, ki je terjala na obeh straneh preveč smrti, je poziv papeža Frančiška k pogajanjem več kot na mestu. A nekateri odzivi so bili ob besedi »bela zastava« burni, ...

Nekdanji dijaki Škofijske gimnazije  (photo: Rok Mihevc) Nekdanji dijaki Škofijske gimnazije  (photo: Rok Mihevc)

Iz istega gnezda odleteli na različna področja

Pred začetkom tedna katoliškega šolstva smo se v Kolokviju pogovarjali z nekdanjimi dijaki Škofijske gimnazije Antona Martina Slomška v Mariboru. Ana Ferš, Larisa Krajnc, Izidor Jelenc in Metod ...

Br. Štefan Kožuh v samostanu Celice pri Cortini (photo: Rok Mihevc) Br. Štefan Kožuh v samostanu Celice pri Cortini (photo: Rok Mihevc)

Molitev je utrip, ki daje moji duši življenje #video

Osrednje misijonske govore v sklopu 19. Radijskega misijona pripravlja kapucin br. Štefan Kožuh. Nastajajo v krajih svetega Frančiška Asiškega. Prvi nagovor je nastal v Celicah pri Cortoni, ...