Ljubljana, sreda, 16. oktober 2019, 21:29

Čudovite fotografije hribov na Facebooku še ne pomenijo enostavne poti do njih

Hribi
Foto © Pixabay

Poletje je čas, ko radi zaidemo v gore, izraz tega pa so polne planinske poti, sploh okoli Triglava. Posledica tega je tudi večje število nesreč, a k sreči ne toliko najhujših. Kako pravočasno poskrbeti za varnost na gorskih poteh, smo se v Svetovalnici pogovarjali z gorskim reševalcem in strokovnim sodelavcem Planinske zveze Slovenije Matjažem Šerkezijem.

Letošnje leto je zelo specifično leto, veliko je poškodb zaradi udara strel, kar je po besedah Šerkezija, presenetilo tudi gorske reševalce. »Vsi vemo, da nimamo vpliva na to, se pa jim lahko izognemo. In sicer z zgodnejšim obiskom gora, da smo v popoldanskem času na varnem v planinski koči ali že v dolini. Udar strele je kot loterija, varni smo sami v zaprtem objektu.«

Če nas kljub temu preseneti nevihta, čim prej sestopimo z vrha in se odmaknimo od kovine, ki privlačijo strele, rdečih skal, ki vsebujejo železo in osamelih dreves. »Tudi sami se zmanjšajmo, da ne štrlimo kot antena, iz sebe odstranimo vse kovinske dele in jih odnesimo stran od sebe. Spravimo se na nahrbtnik. Varni nismo v bližini sten, ker odteka voda, najbolje je 20 metrov stran. Oblečemo se v vsa oblačila, ki jih imamo, pomaga tudi črna vrečka.« Po nevihti bodimo pazljivi na mokre trave, spolzke skale, saj so zdrsi zelo pogost vzrok nesreč v gorah.

Oprema ni več tak problem, razen posameznih primerov, ko se v gore podajajo v sandalih in brez nahrbtnikov, je povedal naš sogovornik. »Opažamo pa, da se ta oprema ne zna uporabljati. V poletnem času opažamo vse več ljudi, ki imajo na čisto običajni planinski poti na sebi vse kar je možno. Tudi vrvice, ki štrlijo na vse strani in je to lahko nevarno, saj se lahko zataknemo, posledica pa so padci, odrgnine...« Spodbudno je tudi to, da vedno več ljudi uporablja čelado, pravi Šerkezi, ki sicer opozarja, da vsaka ni primerna, sploh pa ne kolesarka.

Tudi huda vročina je v gorah nevarna in posledično trpijo otroci in starejši. »Kronične bolezni so v dolini lahko obvladljive, v gorah so pa lahko smrtne. Enako velja za sladkorne bolezni, zato svetujem veliko tekočine, ne alkohola. Prisrčnica, ki daje pogum že v dolini, naj ostane doma, nadomeščajmo tekočino s pomočjo izotoničnih napitkov in ne obremenjujmo telo še dodatno.« Ob tem je Matjaž Šerkezi opozoril tudi na neizkušenost in nepripravljenost. »Čudovite fotografije družbenih omrežij nas lahko zavedejo, še posebej če se prej ne pozanimamo kako je s prehodnostjo in označenostjo poti.«


Oddajo je pripravil in vodil Blaž Lesnik.

Ne spreglejte: