Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović

Po Mariji k Jezusu

Cerkev na Slovenskem | 16.08.2018, 18:00 Nataša Ličen

Za člane Marijansko Vincencijanske mladine v Sloveniji je letošnje leto prav posebno. Obeležujejo dvajsetletnico delovanja na slovenskih tleh. Praznovanje, na katerega so povabili tudi člane iz tujine, so imeli konec maja v župnijski cerkvi v Mengšu. »Po Mariji k Jezusu« je njihovo vodilo. Združenje so dan po največjem Marijinem prazniku v Mladoskopu predstavili trije člane.

Kjer je Jezus, tam nam je dobro

Naslov združenja je precej dolg, zato se njeni člani najraje poslužujejo kratice in pravijo, da so člani MVM-ja, laiškega mednarodnega cerkvenega združenja mladih. In kaj to pomeni?

Združenje je razširjeno po vsem svetu, v 66 državah po vsem svetu se vanj združuje preko 110 000 članov. Vodijo ga laiki ob duhovni spremljavi sester usmiljenk in/ali članov Misijonske družbe Lazaristov.

Katarina: »Smo del velike družine. Smo mladi, ki živimo po karizmi sv. Vincencija in Marije. Trudimo se biti dobri do sočloveka, do vsakega, ki nam pride naproti. V Sloveniji delujemo predvsem med mladimi in z njimi. Skozi vse moje dosedanje življenje me spremljajo otroci. Ženejo me naprej, predvsem njihovi nasmehi. Sem tam, kjer so otroci. V njihovem iskrenem veselju vidim Jezusa in Marijo, in to napolnjuje tudi mene. Otroci radi pridejo k verouku, v Cerkev, samo treba jim je dati pravo podporo in pravšnje vzdušje.«

Vodila, duhovni kompasi mladih združenja Marijansko Vincencijanske mladine
Vodila, duhovni kompasi mladih združenja Marijansko Vincencijanske mladine © ARO

Andraž: »Pozornost usmerjamo k mladim, ker so temelj za našo družbo. Starši danes nimajo več tolikšnega vpliva, ker so otroci veliko časa v šoli, po dejavnostih, na treningih. Mi predstavljamo, kako živeti krščansko življenje, kako živeti tisto, kar čutimo. Življenje me je zgodaj preizkušalo in ko sem se na brezizhodnih poteh spraševal, ali je Jezus, in mu prepuščal skrbi, se je vedno vse uredilo. Tudi v družini sem imel močno podporo vere in zaupanja. Verjamem v Jezusovo voljo. Velikokrat sem se spraševal, zakaj mladi ne hodijo pogosteje v Cerkev? Je Jezus dolgočasen? Seveda ne, kdor ga posluša, vse bolj hrepeni po njem. Zato sem tudi začel delovati kot animator, da bi mladim pokazal pravega Jezusa. Jezus je prava sreča in veselje, druženje. Kjer koli je Jezus, nam je dobro in fajn. To želim predstaviti mladim v današnji družbi. Otroci takoj začutijo, če govorimo iz srca.«

Klara: «Smo razmeroma stara organizacija, leta 1830 se je sestri usmiljenki, sv. Katarini Labore v Parizu prikazala Devica Marija in ji naročila naj poskrbi, da se bo kovala svetinja po vzoru, ki ga je videla. Tako je svetinja Brezmadežne postala naš mednarodni simbol. Sedež pa imamo v Madridu. V Sloveniji delujemo v krajih Logatec, Šentjakob, Mengeš, Sedraž, Kočevje in Šentvid, kjer imamo mesečna srečanja. V času svojega delovanja v Združenju sem ugotovila, da pomoč ubogemu ni samo pomoč revnemu, ostarelemu, ampak je tudi pomoč otrokom, ki jih vpeljujemo v svet, kjer se po najboljših močeh trudimo slediti Jezusu in Mariji.«

Čudodelna svetinja
Čudodelna svetinja © ARO

V tistem času so bili otroci in mladi zelo zapostavljeni in izkoriščani, po 12 ur so delali v tovarnah, bili so brez izobrazbe in prave vzgoje. Vzornik združenja je tudi sv. Vincencij, ki je ustanovitelj Misijonske družbe – Lazaristov in družbe Hčera krščanske ljubezni – Usmiljenke. Mož, ki ga je ljubezen do Jezusa priganjala k delu za uboge je rad ponavljal: »Ljubimo Boga, toda ljubimo ga z delom svojih rok.«

Člani MVM-ja imajo pred seboj enake cilje in enaka prizadevanja. Iz dneva v dan se v svojem okolju in v svojem vsakdanjem življenju trudijo živeti po zgledu Device Marije in po zgledu svetega Vincencija Pavelskega. Prizadevajo si zaživeti štiri Marijanske kreposti: ponižnost, iskanje Božje volje, dobrodelnost ali Karitas in čistost. Marija je te kreposti zaupala kot pot, po kateri moramo kot ona hoditi za Jezusom, ki je njihov cilj in pa hkrati tudi njihov temelj. Kajti samo takrat, ko se bomo čim bolj potrudili biti res podobni Jezusu, bo naše življenje v resnici lepo in bo polno ljubezni, po kateri vsi tako močno hrepenimo.

20 let MVM v Sloveniji

In v tem duhu, že dvajset let deluje tudi MVM v Sloveniji. V župnijah, kjer so te skupine aktivne, se srečujejo na mesečnih srečanjih (srednješolci in študentje bolj pogosto), kjer obiskujejo starejše, za misijone izdelujejo in prodajajo voščilnice, zbirajo znamke, pojejo, sodelujejo pri bogoslužju, spoznavajo vzornike, molijo, in se včasih tudi igrajo.

Skupine se med seboj povezujejo na duhovno-družabnih vikendih, enodnevnih srečanjih, na izletu, ki ga imajo konec šolskega leta in na letovanju med poletnimi počitnicami.

Vse to delajo z namenom, da bi se najprej sami oblikovali ter tako postajali luč za sovrstnike in sol današnje družbe. Vincencij Pavelski je rekel: »Živeti Kristusa, da bomo mogli Kristusa prinašati drugim, nič več, nič manj«.

Spoznate jih lahko preko povezave: https://www.facebook.com/MarijanskaVincencijanskaMladina/

Cerkev na Slovenskem, Oddaje
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.