Ljubljana, sobota, 18. avgust 2018, 08:55

Po Mariji k Jezusu

Za člane Marijansko Vincencijanske mladine v Sloveniji je letošnje leto prav posebno. Obeležujejo dvajsetletnico delovanja na slovenskih tleh. Praznovanje, na katerega so povabili tudi člane iz tujine, so imeli konec maja v župnijski cerkvi v Mengšu. »Po Mariji k Jezusu« je njihovo vodilo. Združenje so dan po največjem Marijinem prazniku v Mladoskopu predstavili trije člane.


Sodobna ženska in Marijina podoba

Škofje in duhovniki v pridigah ob Marijinih praznikih izpostavljajo različne Marijine lastnosti - od materinstva, lepote, nežnosti, do skromnosti, poguma in posredništva. O tem, kako jih ženske danes uresničujemo, je beseda tekla v oddaji Pogovor o.


Naš gost: Andreja Zakonjšek Krt

Sopranistka Andreja Zakonjšek Krt se je rodila v Žalcu, zdaj pa že vrsto let z družino živi v Celju. Po diplomi iz glasbene pedagogike na mariborski Pedagoški fakulteti se je izpopolnjevala na oddelku za koncertno petje na Visoki šoli za glasbo in upodabljajočo umetnost v Gradcu, kjer je z odliko diplomirala pri profesorjih Karlheinzu Donauerju (oratorij) in Gerhardu Zellerju (samospev), danes pa je ena najbolj priznanih opernih in koncertnih solistk našega prostora.


9. kolesarsko romanje Od Marije k Mariji 2018

Kolesarsko romanje od cerkve Marijinega vnebovzetja v Domžalah do bazilike Marije Lurške v Brestanici, kjer bomo z mašo ob 10. uri in romarskim srečanjem PRO počastili 160. obletnico prvega prikazovanja Marije v Lurdu.


Čudovite fotografije hribov na Facebooku še ne pomenijo enostavne poti do njih

Poletje je čas, ko radi zaidemo v gore, izraz tega pa so polne planinske poti, sploh okoli Triglava. Posledica tega je tudi večje število nesreč, a k sreči ne toliko najhujših. Kako pravočasno poskrbeti za varnost na gorskih poteh, smo se v Svetovalnici pogovarjali z gorskim reševalcem in strokovnim sodelavcem Planinske zveze Slovenije Matjažem Šerkezijem.


Dobre volje ne moremo naročiti

Ni jamstva za dobre počitnice. Znižajmo zahtevnost po čudovitem dopustu. Poskrbimo raje za sprotno obnavljanje in nabiranje moči. Na dopustih prav zaradi nepripravljenosti pogosto izbruhnejo spori. Zaživimo vse leto drugačen ritem. Človek potrebuje sprotni oddih, kot srce, ki udari in nato počiva, udari in počiva. Če ljudje ne sledimo izmenjujočemu se ritmu dela in počitka, se izčrpamo in povsem izčrpani težko spet stopimo nazaj na pot polnosti življenja.


O gozdu se moramo še veliko naučiti

Slovenijo prekriva več kot šestdeset odstotkov gozdnih površin. Sistematičen nadzor je nujen. Z gozdom je treba gospodariti, več različnih interesnih skupin je, ob izkoriščanju pa ga je treba znati tudi ohranjati. Naša domovina ima tudi pragozdne ostanke. 


AVDIO: Vrhovni sodnik Zobec o prisotnosti totalitarnega režima v pravu

V prvi avgustovski oddaji »Spoznanje več, predsodek manj« smo gostili vrhovnega sodnika Jana Zobca. Ustavili smo se pri vprašanju avtoritarnosti v pravu kot dediščine totalitarne preteklosti. Dejal je, da je ta pri nekaterih sodnikih še vedno prisotna, ob sklepu je spregovoril tudi o kulturi govora v politiki.


FOTO: Mladi na planini Krstenica: Planšarijo imamo v krvi

So mladi, ki počitnice preživijo na plaži in za raznoraznimi ekrani in so mladi, ki celo poletje preživijo na planini, pasejo krave, molzejo in delajo sir, skuto, maslo. Neverjetna zgodba letošnjega poletja se dogaja na nadmorski višini 1655m, na planini Krstenica.


Karel Gržan in Adi Smolar: Prijateljstvo, ki ne veže, ampak povezuje

Karel Gržan in Adi Smolar sta prijatelja, ki ju povezuje želja, da bi ljudi podučila in spodbudila skozi besedo in zgledom k dobremu življenju. Tokratna oddaja »Za življenje« je nastala v hribih na domu Gržana, kjer smo premišljevali o prijateljstvu, ki ne veže, ampak povezuje.


Novejše novice | Starejše novice