Jure SešekJure Sešek
Aleš KarbaAleš Karba
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

Slovenka v Venezueli: Najtežje je, ker poleg pomanjkanja vlada tudi strah

Svet | 30.08.2018, 17:48

Skoraj ne mine dan, ko ne bi poročali o nevzdržnih razmerah v Venezueli. Tisoči zapuščajo državo. Tisti, ki ostajajo, se soočajo s pomanjkanjem osnovnih dobrin. Med njimi je tudi Slovenka Maria Voglar. Zaupala nam je, da je najtežje, ker vlada ozračje strahu.

Voglarjeva je rojena v Venezueli. Tja so se po begu iz Slovenije leta 1950 zatekli njeni starši. Povedala nam je, da tako hudo, kot je zdaj, še ni bilo. "Imamo veliko pomanjkanje hrane, zdravil, vode, elektrike, interneta… Ceste so povsem uničene. Ničesar nimamo." Kot je dodala, je najbolj zaskrbljujoče, ker ni miru in tako tudi ne svobode. "Bojimo se vlade, nikjer nismo varni, ne upamo govoriti, cenzura je strašna." Režimski nadzor je, tako Voglarjeva, zelo močan. "Imajo tudi orožje in ga znajo uporabljati." Voglarjeva upa, da Nicolas Maduro ne bo dolgo na oblasti, a napovedati ne more ničesar.

Medtem iz države beži vse več ljudi. Sama o tem za zdaj ne razmišlja. "V teh letih začeti v neki drugi državi je težko. Če bi imela denar, da bi lahko šla na svoje, bi morda nekako šlo. A brez sredstev in stara… To bi bilo zelo težko. Zato je treba potrpeti tukaj."

Voglarjeva, kolikor le lahko, spremlja dogajanje v Sloveniji. Vse, ki pri nas poveličujejo venezuelski socialno-politični sistem, vabi, naj se o trenutnem položaju prepričajo na lastne oči. "Neverjetno, da bi bi bila država, ki je na tleh, lahko komurkoli zgled. Tem bi rekla, naj pridejo v Venezuelo, a ne k Maduru, kjer je vse lepo, temveč k nam, ki tu živimo, da bi videli, kako gremo v trgovino, bolnice, lekarne, šole… Takrat bi spoznali resnično Venezuelo." Voglarjeva je še prosila Slovence, naj se svojih rojakov v tej južnoameriški državi spominjamo v molitvi.

Svet
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...