Ljubljana, sreda, 24. julij 2019, 08:47

Se Turčija usmerja h Kitajski in Rusiji?

Recep Tayyip Erdogan
Foto © Wikipedia

ZDA z današnjim dnem uvajajo višje carine na uvoz jekla in aluminija iz Turčije. Carine na jeklo bodo po novem 50-odstotne, na aluminij pa 20-odstotne. S tem želi ameriški predsednik Donald Trump pritisniti na Ankaro, ki ima že tako gospodarske težave. Oblasti v Turčiji sicer napovedujejo, da bodo nove zaveznike iskale v Rusiji in Kitajski.

Gre za dodatne sankcije zaradi spora glede ameriškega pastorja Andrewa Brunsona, ki ga v Turčiji obtožujejo podpore terorizmu. Pred tem so ZDA v začetku avgusta že uvedle sankcije proti turškima ministroma za pravosodje in notranje zadeve, nato pa je ameriški predsednik Trump napovedal še podvojitev dosedanjih 10-odstotnih carin na uvoz aluminija in 25-odstotnih carin na uvoz jekla v ZDA.

Turčija je opozorila, da bodo nove carine škodile odnosom med državama, ki sta sicer zaveznici. Na zunanjem ministrstvu ocenjujejo, da je ukrepanje ZDA proti pravilom Svetovne trgovinske organizacije, hkrati pa so napovedali protiukrepe. Turčija se v zadnjem obdobju sooča z gospodarskimi težavami, vrednost lire pa je v primerjavi z evrom in dolarjem na rekordno nizki ravni, nove carine pa jo potiskajo še nižje.

»Odnosi z državami, ki se vedejo na omenjeni način, so nerešljivi. Nismo sovražni do nobene države, z vsemi sodelujemo dokler gre za skupne interese. Ko se zatakne pa poskušamo zadeve reševati s pogajanji. Vendar ko gre za namen škodovanja Turčiji so zadeve drugačne,« je pretekli konec tedna dejal turški predsednik Recep Tayyip Erdogan in dodal, da bo Turčija poiskala nove trge in zaveznike, pri tem je imel v mislih predvsem Rusijo in Kitajsko.

K ukrepanju pa je pozval tudi Turke. »Če imate dolarje, evre ali zlato doma v blazinah, jih morate nujno zamenjati za lire na naših bankah. To je nacionalna, naša bitka. To bo naš odziv proti tistim, ki bijejo trgovinsko vojno z nami,« je dejal.

Medtem se je odzvala tudi turška centralna banka, ki je napovedala, da bo sprejela vse potrebne ukrepe, da zagotovi finančno stabilnost. Tako naj bi turškim bankam zagotovila ustrezno likvidnost.

Ne spreglejte: