Ljubljana, ponedeljek, 17. junij 2019, 12:49

V ZDA razgrnili načrt za ustanovitev vesoljskih sil do leta 2020

Mike Pence
Foto © Wikipedia

Predsednik ZDA Donald Trump je pred časom omenil idejo o vesoljskih silah. Prepričan je, da njihovo ustanovitev narekujejo vse večje grožnje Rusije in Kitajske. Želi tudi, da bi njegova država ohranila prevlado, zato je ministrstvu za obrambo sredi junija naložil, naj sproži ustrezne postopke. Podpredsednik ZDA Mike Pence je v Pentagonu sporočil, da bi bila šesta veja oboroženih sil lahko oblikovana do leta 2020. Načrte mora potrditi še kongres.

Trump je že marca letos v javnosti menil, da ZDA poleg zračnih sil, marincev, kopenske vojske, mornarice in obalne straže potrebujejo še vesoljske sile. Pence je nov rod oboroženih sil nove celine napovedal kot naslednje veliko poglavje v zgodovini države. "Kot je predsednik Trump povedal s svojimi besedami: Ni dovolj le ameriška prisotnost v vesolju, tam potrebujemo ameriško prevlado. In imeli jo bomo," je zatrdil Pence. Kot je opozoril, je v vesolju prišlo do bistvenih sprememb. "Kjer je bilo nekoč miroljubno in kjer ni bilo borb, sta zdaj gneča in tekmovalnost. Danes si ostali narodi prizadevajo razbiti naše vesoljske sisteme in izzvati ameriško prevlado v vesolju," je menil Pence. Ob tem je zagotovil, da bo njegova država tako tam kot tudi na Zemlji vselej iskala mir. "A zgodovina dokazuje, da mir pride le skozi moč. V vesolju bodo v prihodnjih letih ta moč vesoljske sile ZDA."

Po načrtih bi bile odgovorna za vrsto pomembnih vesoljskih zmogljivosti ZDA, ki vključujejo vse od GPS-satelitov do senzorjev, ki pomagajo slediti izstreljenim izstrelkom. Opredeljeni so tudi vmesni koraki, na primer oblikovanje enotnega vesoljskega bojnega poveljstva do konca tega leta. Ob razgrnitvi je bil ob Pencu tudi obrambni minister James Mattis, ki je bil sprva proti vesoljskim silam, a si je pozneje premislil. Vse skupaj je zdaj v kongresu. Marsikateri strokovnjak ob tem ne deli navdušenja z Belo hišo.

Ne spreglejte: