Blaž LesnikBlaž Lesnik
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Rok MihevcRok Mihevc

V ZDA razgrnili načrt za ustanovitev vesoljskih sil do leta 2020

Svet | 10.08.2018, 15:51

Predsednik ZDA Donald Trump je pred časom omenil idejo o vesoljskih silah. Prepričan je, da njihovo ustanovitev narekujejo vse večje grožnje Rusije in Kitajske. Želi tudi, da bi njegova država ohranila prevlado, zato je ministrstvu za obrambo sredi junija naložil, naj sproži ustrezne postopke. Podpredsednik ZDA Mike Pence je v Pentagonu sporočil, da bi bila šesta veja oboroženih sil lahko oblikovana do leta 2020. Načrte mora potrditi še kongres.

Trump je že marca letos v javnosti menil, da ZDA poleg zračnih sil, marincev, kopenske vojske, mornarice in obalne straže potrebujejo še vesoljske sile. Pence je nov rod oboroženih sil nove celine napovedal kot naslednje veliko poglavje v zgodovini države. "Kot je predsednik Trump povedal s svojimi besedami: Ni dovolj le ameriška prisotnost v vesolju, tam potrebujemo ameriško prevlado. In imeli jo bomo," je zatrdil Pence. Kot je opozoril, je v vesolju prišlo do bistvenih sprememb. "Kjer je bilo nekoč miroljubno in kjer ni bilo borb, sta zdaj gneča in tekmovalnost. Danes si ostali narodi prizadevajo razbiti naše vesoljske sisteme in izzvati ameriško prevlado v vesolju," je menil Pence. Ob tem je zagotovil, da bo njegova država tako tam kot tudi na Zemlji vselej iskala mir. "A zgodovina dokazuje, da mir pride le skozi moč. V vesolju bodo v prihodnjih letih ta moč vesoljske sile ZDA."

Po načrtih bi bile odgovorna za vrsto pomembnih vesoljskih zmogljivosti ZDA, ki vključujejo vse od GPS-satelitov do senzorjev, ki pomagajo slediti izstreljenim izstrelkom. Opredeljeni so tudi vmesni koraki, na primer oblikovanje enotnega vesoljskega bojnega poveljstva do konca tega leta. Ob razgrnitvi je bil ob Pencu tudi obrambni minister James Mattis, ki je bil sprva proti vesoljskim silam, a si je pozneje premislil. Vse skupaj je zdaj v kongresu. Marsikateri strokovnjak ob tem ne deli navdušenja z Belo hišo.

Svet
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.

Medved (photo: Janko Ferlic) Medved (photo: Janko Ferlic)

Letos odobren odstrel 54 medvedov manj kot lani

Ministrstvo za naravne vire in prostor je na podlagi strokovnega mnenja Zavoda za gozdove Slovenije in Zavoda RS za varstvo narave ter študije o stanju populacije medveda, ki jo je pripravila ...