Ljubljana, torek, 16. julij 2019, 06:15

Stavka Ryanairovih pilotov povzroča težave v letalskem prometu na stari celini

Ryanairovo letalo
Foto © Wikipedia

Letalski promet na stari celini je precej ohromila tudi stavka pilotov nizkocenovnega prevoznika Ryanair v Nemčiji in Belgiji ter na Irskem, Švedskem in Nizozemskem. Odpovedanih je 400 letov, v zagati se je znašlo približno 55.000 potnikov.

Druga največja evropska letalska družba, ki ima sedež na Irskem, se z različnimi stavkami in zahtevnimi pogajanji ukvarja že od lanskega decembra. A sindikati za zdaj niso zaznali pomembnega napredka. Med drugim zahtevajo, da prevoznik svoje delavce zaposli skladno z zakonodajo države, v kateri opravljajo svojo službo. Piloti želijo novo kolektivno pogodbo, ki bi jim prinesla boljše pogoje, a v vodstvu Ryanaira se ne nameravajo ukloniti, saj ocenjujejo, da imajo njihovi piloti odlične pogoje in povprečno letno plačo v višini do 190.000 evrov, kar je več kot pri tekmecih. Obenem so v družbi ta teden zatrdili, da so pilotom ponudili 20-odstotni dvig plač in da so pripravljeni na nadaljnje pogovore.

Vseeno je prišlo do stavke, ki je največja v zgodovini podjetja. Začela se je minuto čez tretjo uro zjutraj, trajala naj bi 24 ur. Načrtovanih je bilo 2.400 letov po Evropi, šestina je odpovedanih, od tega največ, 250, v Nemčiji. Tam to občuti tudi največ potnikov, 42.000.

Na Nizozemskem, kjer je sodišče stavko odobrilo šele včeraj, je drugače. Tam se je prevoznik znašel. Za lete v to državo in iz nje je vpoklical pilote, ki danes ne stavkajo.

V Ryanairu so še pred stavko zagotovili, da lahko potniki že kupljene vozovnice za odpovedane lete zamenjajo ali jim bodo povrnili denar. Večini potnikov naj bi medtem že zagotovili nove lete. Na dodatne odškodnine v družbi ne pristajajo.

Ne spreglejte: