Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Požar, gozdovi (foto: Wikipedia)
Požar, gozdovi

Evropska unija z rekordno operacijo ob gašenju požarov na Švedskem

Svet | 09.08.2018, 17:16

Številne članice Evropske unije se soočajo s požari. Na jugu stare celine v tem času niso neobičajen pojav, o njih poročamo vsako leto, enkrat so manj, drugič bolj obsežni. A to poletje se z visokimi temperaturami in suhim vremenom sooča tudi sever, v marsikateri državi tega dela so ognjeni zublji povzročili obilico težav. Pri tem je močno izstopala Švedska, ki ji je na pomoč priskočila Evropska komisija. V tem tednu jo je obiskal tudi njen član Hristos Stilianides, ki je zadolžen za človekoljubno pomoč in krizno upravljanje.

Švedsko je prejšnji mesec zajel neobičajno dolg vročinski val. Po navedbah vremenoslovcev je bil julij v tej skandinavski državi najtoplejši v zadnjih 260 letih. Kakšna je bila posledica? Med drugim več deset požarov. Bili so najobsežnejši v njeni zgodovini, vlada v Stockholmu je morala zaprositi za pomoč znotraj mehanizma Evropske unije na področju civilne zaščite, ki ga koordinira Evropska komisija. Divjali so več tednov, z njimi so se borili gasilci iz številnih članic povezave.

Bruselj je razgrnil statistiko. Za posredovanje na Švedskem je bilo mobiliziranih več kot 360 gasilcev, sedem letal, šest helikopterjev in 67 vozil. Med operacijo so piloti opravili 815 ur letenja in ob tem nad požari več kot 8.800-krat izpustili tovor vode. Bruselj je kril še več kot milijon evrov za različne stroške. Evropska unija je usklajevala kolektivno pomoč iz Italije, Francije, Nemčije, Litve, Danske, Portugalske in Poljske. Svojo roko so ponudile tudi Avstrija, Češka in Turčija. "Iskreno povedano, to je najpomembnejši pozitivni znak v tem težkem obdobju za Švedsko in tudi Evropsko unijo. Videli smo, kako so se državljani Evropske unije različnih narodnosti skupaj borili proti tem uničujočim požarom. Zame so to resnični junaki," je gasilce iz že omenjenih članic povezave pohvalil pristojni evropski komisar. Stilianides je tudi poudaril, da gre za nov odličen primer solidarnosti. Iz Bruslja so ob tem sporočili, da je šlo za največjo evropsko operacijo civilne zaščite v boju proti požarom v zadnjem desetletju in hkrati za največjo operacijo pri gašenju požarov v številu zagotovljenih ljudi za pomoč.

Stilianides je kot velik dosežek omenil dejstvo, da ni bilo žrtev. A prav tako je opozoril, da ta naravna katastrofa potrjuje vpliv podnebnih sprememb, ki so naša nova resničnost. "Da so se prvi gozdni požari v tem poletju pojavili na Švedskem, ni običajno," je bil jasen Stilianides. Tudi zato je Evropska unija po njegovem dolžna ukrepati v boju proti podnebnim spremembam.

Svet, Evropska Unija
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...