Ljubljana, sreda, 16. januar 2019, 13:12

Kateheza: Bog nas ljubi z nežno, materinsko ljubeznijo

V novi zavezi molitev pride do samega svojega bistva s tem, da se osredotoči na besedo Abba, Oče, je pri današnji splošni avdienci dejal papež Frančišek. Izraz Abba pa pomeni še nekaj globljega kot samo oče, saj v prevodu pomeni očka, ata, ati. Ti izrazi namreč izražajo ljubezen in toplino ter predstavljajo podobo otroka v objemu očeta, ki ga ljubi z nežno ljubeznijo.


Parlament v Londonu izrekel jasen ne sporazumu o brexitu

Parlament v Londonu je pričakovano prižgal rdečo luč dogovoru med Veliko Britanijo in Evropsko unijo o odhodu Otoka iz povezave. Dokument, ki ga je premierka Theresa May dorekla v pogajanjih z Brusljem, sta podprla le 202 poslanca, proti jih je bilo kar 432. Gre za najhujši poraz vlade Združenega kraljestva v sodobni zgodovini države. Lahko se zgodi, da se bo morala Mayeva predčasno posloviti od Downing Streeta 10. Njeno ekipo namreč že jutri čaka odločanje o nezaupnici. Negotovost v zvezi z brexitom tako še ni minila.


Oči Evropske unije uprte v Veliko Britanijo - kako bodo odločili poslanci?

Oči Bruslja bodo drevi uprte v Veliko Britanijo. Parlament v Londonu bo namreč odločal o dogovoru o brexitu, ki ga je vlada Therese May dosegla v pogajanjih z Evropsko unijo. Dokumentu se slabo piše, vse kaže, da mu bodo poslanci na Otoku prižgali rdečo luč. Najbolj jih moti varovalo za preprečitev trde meje na irskem otoku.


Si bo francoska vlada z javno razpravo povrnila zaupanje?

V Franciji se je začela dvomesečna javna razprava, s katero želi predsednik Emanuel Macron odgovoriti na zahteve rumenih jopičev. Ti že več tednov na ulicah nasprotujejo fiskalni in socialni politiki države, ki da vse več ljudi potiskata v revščino.


Pri papežu čilski škofje, novo pismo Viganoja

Papež je včeraj sprejel tudi vodstvo čilske škofovske konferenci, ki so mu poročali o dosedanjih korakih pri soočanju s škandalom spolnih zlorab.


Kovanci iz vodnjaka Trevi navsezadnje le Karitas

Po tednu polemik je županja Rima za vatikanski dnevnik povedala, da bo Rimska karitas deležna kovancev ne samo iz vodnjaka Trevi, ampak tudi iz drugih vodnjakov, kamor turisti v upanju na uresničitev želja mečejo kovance.


AVDIO: »Pričakujem enkraten dogodek!«

25 mladih iz Slovenije bo nocoj odpotovalo v Panamo, kjer se bo v četrtek začelo Svetovno srečanje mladih. Slovence spremljajo štirje duhovniki, v torek pa se jim bo kot predsednik odbora za mlade in slovenski predstavnik na sinodi pridružil tudi mariborski nadškof Alojzij Cvikl. Zanje bo pripravil kateheze ter se udeležil srečanj s papežem Frančiškom.


AVDIO: Ukrajina bo morala ob volitvah dokazati, da ni kot Rusija

Ukrajino marca čakajo volitve. Predsedniku Petru Porošenku javnomnenjske raziskave za zdaj ne napovedujejo še ene zmage. Marsikdo je prepričan, da je prav zato nedavni incident z Rusijo v Črnem morju izkoristil za ekspresno razglasitev vojnega stanja, kar je po približno mesecu dni preklical. A razmere v tem delu sveta ostajajo napete, odnosi med Kijevom in Moskvo bodo gotovo pomemben del kampanje.


Kam gredo kovanci iz rimskega vodnjaka Trevi?

Rimska karitas bo prikrajšana za milijon in pol evrov oziroma 15 odstotkov svojega letnega proračuna. Trenutna rimska oblast, ki jo vodi levo populistično gibanje Petih zvezd, je namreč odločila, da ji z aprilom ne bo več dodeljevala kovancev iz vodnjaka Trevi, kar je bila praksa od leta 2001. Namenila jih bo podjetju, ki vzdržuje vodnjak, za socialne projekte in vzdrževanje kulturne dediščine. Rimska karitas je zaskrbljena.


Ko se povsem brišeta ženski in moški spol

Evropski parlament je konec leta sprejel nove smernice, ki piscem pravnih aktov, tolmačem in prevajalcem priporočajo uporabo spolno nevtralnega jezika. Gre za nov poskus uvajanja teorije spola v ustanove Evropske unije.


Novejše novice | Starejše novice