Ljubljana, torek, 18. junij 2019, 12:55

Umrl Poljak, ki je imel novo mašo na smrtni postelji

Na Poljskem je včeraj okoli poldneva umrl 31-letni duhovnik Michal Los, ki se je z rakom boril v eni od varšavskih bolnišnic in je pred nekaj tedni z dovoljenjem papeža predčasno na bolniški postelji prejel diakonsko in mašniško posvečenje, hkrati je izrekel večne zaobljube v Družbi delavcev malih dejanj Božje previdnosti.


Škofje v Hongkongu podprli protestnike

Hongkong so minuli konec tedna zajele največje demonstracije v zgodovini te nekdanje britanske kolonije. Državljani se bojijo, da ga bo hongkonška vlada prepustila v popolno oblast komunistični partiji v Pekingu. Zaradi dogajanja je v skrbeh tudi tamkajšnja Katoliška Cerkev.


Papež jutri na območja, ki jih je prizadel potres

Papež Frančišek bo jutri dopoldne obiskal mesto Camerino v Italiji, ki ga je leta 2016 močno prizadel potres. Obenem bo to srečanje s prebivalci krajev, ki še vedno doživljajo posledice te hude naravne nesreče.


Papež nuncijem: Ne smete za hrbtom kritizirati papeža!

Papež je v zasebno avdienco sprejel nuncije z vsega sveta. Govor v pisni obliki jim je izročil v branje, v njem pa je nanizal vrsto zapovedi, kako naj opravljajo svoje poslanstvo.


Francija: Otroci duhovnikov na srečanju s škofi

Pet francoskih škofov se bo danes v Parizu srečalo z otroki duhovnikov. Ti so povezani v združenje Otroci tišine, škofe pa bodo seznanili s svojimi izkušnjami v življenju, zlasti trpljenju, pogledov obsodb oziroma teže skrivanja dejstva, da so otroci duhovnikov.


Papež prihodnje leto v Irak?

Prihodnje leto bi rad obiskal Irak, je včeraj zatrdil papež Frančišek. Z obiskom bi želel dati svoj prispevek k mirovnemu procesu v državi, ki jo še vedno pretresajo konflikti.


»Napake želim priznati takoj, ne šele, ko bodo razkrite«

Ameriški škofje bodo jutri začeli spomladansko zasedanje, ki bo večinoma posvečeno spolnim zlorabam. Seznanili se bodo s poročilom, ki zajema podatke od sredine leta 2017 do sredine leta 2018, ko so zabeležili skoraj 1500 prijav. Večina primerov se je zgodila med letoma 1960 in 1990, največ v 70-ih letih. Washingtonsko nadškofijo bo na zasedanju zastopal novi nadškof, saj je prejšnji zaradi škandala spolnih zlorab moral odstopiti.


Primer Pell: Tožilec ostajal brez besed

Sodniki avstralskega prizivnega sodišča bodo v prihodnjih tednih odločili o pritožbi kardinala Georga Pella, ki je zaradi spolnih zlorab obsojen na 6 let zaporne kazni. Lahko zavrnejo pritožbo, odredijo ponovitev sojenja ali ga oprostijo. Na odločitev je še možna pritožba na avstralsko višje sodišče. Prizivni postopek je potekal v sredo in četrtek.


75 let od Dneva D, ki je vodil v propad nacizma

Evropa in ZDA zaznamujeta 75. obletnico zavezniškega izkrcanja v Normandiji. Na Dan D, 6. junija 1944, je na francosko obalo stopilo več kot 156 tisoč ameriških, britanskih, francoskih, kanadskih in drugih vojakov. Ta največja skupna vojaška operacija v zgodovini človeštva je pomenila začetek konca druge svetovne vojne in propad nacizma.


V Pekingu ob obletnici pokola na Trgu nebeškega miru molk in okrepljena varnost

Miniva trideset let od noči, ko so kitajske oblasti nasilno zatrle prodemokratične proteste na Trgu nebeškega miru v Pekingu. Še vedno ni povsem jasno koliko ljudi je umrlo, oporečniki trdijo, da več tisoč, oblasti pa 250. Med žrtvami so bili tudi številni študenti.


Novejše novice | Starejše novice