Ljubljana, sobota, 23. marec 2019, 05:48

Bodo žvižgači v Evropski uniji po novem bolje zaščiteni?

Evropska unija želi poskrbeti za boljšo zaščito tako imenovanih žvižgačev. Gre za ljudi, ki razkrijejo ali kršitev ali domnevno nepošteno, neetično, neprimerno ali nezakonito dejavnost organizacije, v kateri so bili zaposleni ali so še. Številni pri tem tvegajo povračilne ukrepe. Žvižgači so lahko pomemben vir informacij za novinarje. Njihove stanovske organizacije zato pozdravljajo ureditev na širši ravni.


Poljski šok: čudovita Čenstohova, pekel Auschwitza in vzpon k Usmiljenemu srcu

Lepo je romati, ker romar ima cilj. O vtisih z romanja na Poljsko smo prisluhnili v oddaji Petkov večer, ki jo je pripravila Alenka Žibert. V članku pa se bomo s fotografijami sprehodili po pestrem in bogatem programu.


AVDIO: Defilippis: Papež ima pogum povedati resnico o človeku

V Ljubljani se bo danes sklenilo zasedanje Zveze evropskih katoliških zdravniških združenj. Njen predsednik dr. Vincenzo Defilippis je za naš radio povedal, da je njihovo delo povezano s Cerkvijo in papeži, vplivajo pa tudi na delo komisij Evropskega parlamenta. V pogovoru pa smo ga povprašali predvsem o izzivu legalizacije evtanazije.


Evropski parlament podaljšal črni seznam nepoštenih trgovinskih praks

Evropski parlament želi odpraviti nepoštene trgovinske prakse v verigi preskrbe s hrano v Evropski uniji. Njihove posledice močno občutijo kmetje ter mala in srednje velika podjetja. Da v prihodnje ne bodo več vplivala na njihovo preživetje, bodo poskrbela nova pravila.


Nova Zelandija ovita v žalost, terorizem zahteval blizu 50 življenj

Nova Zelandija je ovita v žalost. Doživela je enega najbolj črnih dni. V streljanju v dveh mošejah v mestu Christchurch je bilo ubitih 49 ljudi, 48 je huje ranjenih. Med žrtvami so tudi otroci. Policija je pridržala štiri osumljence, med njimi je Avstralec, ki je pred krvavim dejanjem na družbenih omrežjih objavil manifest, poln skrajnih stališč. Njegova identiteta še ni potrjena, je pa proti njemu že podana obtožnica za umor. Vrstijo se izrazi sožalja, svojo solidarnost je zagotovil tudi papež Frančišek.


Brexit bo verjetno preložen, a to morajo podpreti vsi voditelji Evropske unije

Vse kaže, da Velika Britanija Evropske unije ne bo zapustila 29. marca. Parlament v Londonu je sinoči končno podprl enega od predlogov vlade Therese May. Več kot 400 poslancev se je strinjalo s krajšo preložitvijo brexita, a jih čaka tudi novo, že tretje odločanje o ločitvenem sporazumu z Brusljem.


Stoltenberg razgrnil podatke o obrambnih izdatkih Nata - Slovenija je na repu

Zveza Nato zna odgovarjati na pereče varnostne grožnje, prilagaja se novim izzivom in je sposobna vlagati v prihodnost. To v svojem poročilu za lansko leto ugotavlja generalni sekretar Jens Stoltenberg. Med drugim je razgrnil podatke o pošteni delitvi bremen med članicami, pri čemer je Slovenija na repu.


Bo Velika Britanija preložila svoj odhod iz Evropske unije?

Bo v tretje le uspelo? Parlament v Londonu je zavrnil možnost neurejenega odhoda Velike Britanije iz Evropske unije. Vlada Therese May je zato pripravila nov predlog, ki vključuje še eno odločanje o ločitvenem sporazumu z Brusljem in hkrati tudi možnost vložitve prošnje za preložitev brexita.


Chiara Lubich pred 11. leti odšla v Očetovo naročje

Spominjamo se 11. obletnice smrti ustanoviteljice Gibanja fokolarov Chiare Lubich, za katero že teče postopek beatifikacije. Njena duhovnost je še vedno zelo živa. Pred štirimi leti se je začel tudi postopek za njeno beatifikacijo. Ob obletnici člani Gibanja fokolarov v Sloveniji in po svetu pripravljajo različne dogodke.


Nova zavrnitev ločitvenega sporazuma med Veliko Britanijo in Evropsko unijo

Ločitveni sporazum med Veliko Britanijo in Evropsko unijo je doživel novo zavrnitev v parlamentu v Londonu. Poslanci so ocenili, da dodatna zagotovila o irskem varovalu niso dovolj. Premierka Theresa May odločitev obžaluje. Iz Bruslja so sporočili, da so storili vse, kar so lahko. Se obeta trdi brexit?


Novejše novice | Starejše novice