Ljubljana, nedelja, 16. december 2018, 23:33

V Panamo januarja 200 tisoč mladih

Katoliška cerkev v Panami ocenjuje, da se bo svetovnega dne mladih v prihodnjem januarju udeležilo približno 200.000 mladih iz 155 držav po svetu. Teme tokratnega mednarodnega srečanja mladih bodo med drugim varovanje stvarstva in družbena pravičnost, migracije ter vloga žensk v družbi. Papež Frančišek se bo prireditve udeležil od 23. do 27. januarja.


AVDIO: Rahel drnec v boju proti podnebnim spremembam ne bi škodil

Poročali smo že, da naj bi podnebna konferenca v Katovicah prinesla tako imenovano knjigo pravil za izvajanje že dogovorjenih zavez na področju boja proti segrevanju ozračja. Po približno tednu in pol so rokave zavihali pristojni ministri sodelujočih držav. Ob njihovem prihodu na Poljsko je bilo slišati, da je neusklajenega še ogromno besedila. Lahko se zgodi, da bo ob sklepu, ki je že skoraj tu, marsikdo razočaran. Obeta se namreč le politično besedilo, v katerem ne bo dovolj organizacijskih in operativnih napotkov, kako naj države postopajo za zmanjšanje izpustov.


Francoske oblasti po napadu poostrile varnostni nadzor

V Franciji velja najvišja stopnja nevarnosti zaradi terorističnih napadov. Več sto pripadnikov varnostnih sil pa še vedno išče strelca, ki je sinoči blizu božičnega sejma v središču Strasbourga na vzhodu Francije v streljanju ubil najmanj tri ljudi, še 13 pa jih je ranil. Streljanja je osumljen 29-letnik, ki je stari znanec policije in so ga že preiskovali kot morebitno teroristično grožnjo. Po navedbah prič naj bi med napadom vpli »Alah je velik«.


AVDIO: Nihče ni pričakoval preložitve glasovanja o dogovoru o brexitu

Veliki Britaniji se po zadnjem razpletanju dogodkov obeta trd odhod iz Evropske unije. Parlament v Londonu bi moral danes odločati o dogovoru z Brusljem, a je premierka Theresa May predlagala preložitev glasovanja. Začela je že dodatna posvetovanja z nekaterimi voditelji ostalih 27 članic povezave, z veliko večino bo govorila tudi na skorajšnjem vrhu, kjer vprašanje brexita sprva ni bilo v načrtu. Sporočila, ki se vrstijo, je ne morejo navdati z optimizmom.


AVDIO: Na področju obrambne politike v Evropski uniji se je zgodil t. i. Trump efekt

Odnosi med Evropsko unijo in ZDA precej nihajo. Trenutno je na razdalji med Brusljem in Washingtonom precej mirno, a je težko napovedati, koliko časa bo to trajalo, saj strani pri več vprašanjih stojita na nasprotnih bregovih. Obiskali smo okroglo mizo o odnosih med Brusljem in Washigtonom pod aktualnim vodstvom v Beli hiši. Pripravilo jo je Slovensko panevropsko gibanje in je bila del projekta Združene moči državljanov - skupna evropska prihodnost, ki ga financira program Evropa za državljane. Gosta, direktorja programa evropskih študij na kolidžu Dickinson v ZDA, dr. Andrewa T. Wolffa, smo povabili pred mikrofon Radia Ognjišče.


Deklaracija o človekovih pravicah kljub kršitvam pridobiva na veljavi

Letošnji svetovni dan človekovih pravic zanamujeta 70. obletnica sprejetja splošne deklaracije o človekovih pravicah 25. obletnica sprejetja Pariških načel. Združeni narodi ob tem poudarjajo, da so človekove pravice univerzalne in večne, a so ogrožene po vsem svetu. Ob jubileju se vrstijo številni dogodki tako v Sloveniji kot po svetu. Vatikanska pošta je ob tej priložnosti izdala spominsko znamko, ki jo je oblikovala Slovenka.


Velika Britanija se lahko enostransko odloči, da prekliče brexit

Velika Britanija se še lahko enostransko in brez posvetovanja z drugimi članicami Evropske unije odloči, da marca prihodnje leto ne bo izstopila iz povezave. To možnost ima, dokler ne začne veljati dogovor o izstopu med EU in Veliko Britanijo oz. do izteka postopka za prenehanje članstva, je odločilo Sodišče EU v Luksemburgu.


AVDIO: P. Edi Kovač o krizi v Franciji

Francoski predsednik Emmanuel Macron bo po četrtem vikendu nasilnih protestov drevi Francozom predstavil ukrepe, ki naj bi končali vsesplošni družbeni upor v državi.


Dan brez nakupov v Avstriji

V Zahodnih državah je mesec december namesto časa pričakovanja Kristusovega rojstva pogosto čas norih nakupovanj. Zato so cerkvene organizacije v avstrijski škofiji St. Pölten dale pobudo za obhajanje 8. decembra kot dneva brez nakupov.


Papež Frančišek: Premislite, kaj lahko spremenite, da pripravite pot Gospodu

Papež Frančišek se je tudi v današnjem opoldanskem nagovoru, na drugo adventno nedeljo, postavil na stran poslušalcev. Z očetovsko skrbnostjo je skušal približati temeljno sporočilo današnjega evangeljskega odlomka in tako omogočiti resnično pripravo na božični praznik, da ne bi le-ta ostal samo pri zunanjih znamenjih. Sveti oče je povabil k izravnavanju poti naše notranjosti, da bi v globini svojega bitja bili odprti za Gospodov prihod.


Novejše novice | Starejše novice