Ljubljana, ponedeljek, 22. julij 2019, 11:50

FOTO: 29. srečanje mladih v Međugorju: »Živeti po božji besedi«

Molitev, rožni venec, foto © Rok Mihevc
Međugorje
Foto © Rok Mihevc

"Potrjen sem v veri, ko tako velika množica na kolenih časti Jezusa v evharistiji in se mu po Mariji izroča."

Več 40.000 mladih iz 72 držav se je te dni zbiralo v Međugorju, kjer je potekalo 29. mednarodno molitveno srečanje z naslovom Živeti po božji besedi. Tam je bilo tudi kar nekaj slovenskih romarjev.

Mladi iz Hrvaške, Bosne in Hercegovine, Angole, Argentine, Avstrije, Brazila, Kanade, Kitajske, Indije Kube, Češke, Velike Britanije, Francije, Nemčije, Izraela, Hong Konga, Madžarske, Irske, Italije, Poljske, Rusije, Slovenije, Španije in številnih drugih držav so se prvi dan predstavili z nacionalnimi zastavami na osrednjem večernem slavju na velikem prizorišču na prostem ob cerkvi.

Sredino mašo je vodil apostolski nuncij v Bosni in Hercegovini nadškof Luigi Pezzuto, ki je mlade pozval, naj jim Jezus Kristus postane zgled, kako priti do nebeškega kraljestva. »Izbrati božje kraljestvo je torej izbrati eno osebo – Jezusa Kristusa, ker samo on lahko zagotovi resnično srečo, saj je izvor zvestega veselja,« je dejal v nagovoru. Opozoril je tudi na dejstvo, da se ljudje pogosto srečujejo s krizami zaradi notranje praznine, ki jih ne morejo izpopolniti, zato je pozval k spoštovanju življenja.

Zbrana množica mladih pri sveti maši
Zbrana množica mladih pri sveti maši

Mednarodno srečanje mladih v Međugorju se vsako leto odvija v začetku avgusta in se ga udeleži več 40.000 mladih in 500 duhovnikov s celega sveta. Vsak dan so bila predavanja z duhovno ritmično glasbo za mlade in razna pričevanja, ki so se zaključila z molitvijo rožnega venca, sveto mašo in slavljenjem. V Međugorje so romali tudi številni Slovenci in tudi slovenske zastave so plapolale med deset tisoč glavo množico na prostoru pred cerkvijo.

Međugorje
Međugorje

Klemen Jager, župnik: »Letos sem bil na festivalu Mladifest v Međugorju s šestimi mladimi iz župnije Laško. Ko pridem v Međugorje začutim domačnost in vesoljnost Cerkve. Potrjen sem v veri, ko tako velika množica na kolenih časti Jezusa v evharistiji in se mu po Mariji izroča. Potrjen sem v duhovništvu, ko sem več ur skupaj lahko spovedoval in bil orodje božjega usmiljenja. Vedno znova doživim, kako lepa glasba dviga duha k Bogu.«

Molitev pred Najsvetejšim
Molitev pred Najsvetejšim

Matija Golob, študent: »Čeprav vožnja z avtobusom v nočnih urah ni bila najbolj udobna, smo se že ob šestih zjutraj z molitvijo križevega pota odpravili na Križevec. Sprva sem bil kar nekoliko obupan, saj je bila hoja po skalovju naporna, a okrepile so me besede župnika Martina, da je Jezus moral pretrpeti še veliko hujšo pot s križem na ramenih. Bilo je zares veličastno, saj smo molili, ko se je narava okoli nas začela prebujati. Ob vrnitvi v dolino smo si lahko vzeli čas za pogovor z Marijo, kosilo in prijatelje. Sledila je sveta spoved, brez katere romanje v Međugorje ne doseže svojega čara. Pozno popoldne se je začela skupna molitev rožnega venca, ki so jo vodili mladi z vsega sveta. Prav zanimivo je bilo slišati molitev Zdrava Marija v tako različnih jezikih. Po rožnem vencu je sledila predstavitev držav. Mladi so prišli iz 75 različnih držav in prav glasno smo zavriskali, ko smo slišali ime naše države Slovenije. Pri slovesni sveti maši smo bili priča bučnemu petju in ogromni množici ljudi. Ugotovil sem, da je pravi izziv moliti, če imaš zraven sebe Nemca, ki moli v svojem jeziku, a ti hkrati pomaga, da si bolj osredotočen na to, kar govoriš. Po maši je bilo izpostavljeno Najsvetejše, ob katerem smo zbrano molili. Veseli smo bili, da smo obiskali Marijo, ki nas vedno spremlja in varuje na naši poti.«

Križev pot na Križevec
Križev pot na Križevec

Ne spreglejte: