Ljubljana, nedelja, 18. avgust 2019, 04:48

Gledališka in lutkovna delavnica KKZ

Delavnica KKZ v Ankaranu
Foto © KKZ.at

Krščanska kulturna zveza KKZ iz Celovca je že tradicionalno pripravila Gledališko in lutkovno delavnico. Program, ki je potekal dva tedna, se zaključuje danes. V Ankaran smo poklicali Vereno Smrtnik iz KKZ.

Namen tradicionalne delavnice je, da imajo slovenske gledališke skupine iz Avstrije možnost, prostor in čas za pripravo na novo gledališko sezono, hkrati pa imajo tudi čas za sprostitev ob morju.

Zanimanje je vsako leto veliko, letos je prvič prišla tudi skupina z Dunaja. V prvem tednu so imeli devet skupin (Lutkovna skupina Danica, Šentprimož; Lutke Srce, Dobrla vas; Lutkovna skupina SKD Celovec; Sami močni Šmihel; Gledališka šola Šmihel; Mladinska gledališka skupina ŠTKGRA Šmihel; Otroška gledališka skupina Šentlipš; Starejša gledališka skupina Bilka, Bilčovs; Mladinska gledališka skupina Bilka, Bilčovs), v drugem tednu pa štiri skupine (TEATER Šentjanž; Gledališka skupina SID Dunaj; Gledališka skupina KPD Planina, Sele; Mlajša gledališka skupina KPD Planina, Sele).

Vsaka skupina je vadila sama zase in pripravljala odrsko postavitev, hkrati pa vadila z mentorjema. KKZ v Ankaran povabi tudi strokovnjake za določena področja, ki mladim pomagajo pri pripravah na predstavo za novo sezono.

Igor Sviderski na delavnici KKZ v Ankaranu 2017
Igor Sviderski na delavnici KKZ v Ankaranu 2017

Simona Zorc-Ramovš je bila tokrat mentorica za govor, Igor Sviderski pa je bil mentor za gib. Slednji je skupine z avstrijske Koroške spremljal že večkrat: "Gre za gibalno plesne delavnice, kjer kot mentor svetujem skupinam, kako pripraviti telo na govorne in gibalne vaje. V teh letih je prišlo od spoznanja, da je gibalno osveščeno telo dober pogoj, da se gledališka ali lutkovna predstava izvede. Iz leta v leto je napredek viden, pomembno pa je, da morajo med seboj in z nami na teh delavnicah govoriti slovensko. Tukaj se vidi, kako je slovenski jezik na avstrijskem Koroškem cenjen."

Oba tedna so skupine intenzivno vadile za aktualno predstavo. Premiere bodo prav kmalu: za lutkovno skupino Danica 10. novembra, mladi Celovčani bodo prvič nastopili 11. oktobra, lutkovna skupina Srce Dobrla vas pa premiero pripravlja že za 29. september. Ob delavnicah je bilo tudi še kaj časa za kopanje, druženje, ter izlete. Obmorska okolica je poskrbela za sproščeno in prijetno vzdušje.

Ne spreglejte: