Jure SešekJure Sešek
Aleš KarbaAleš Karba
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Svete Višarje (foto: Rafaelova družba)
Svete Višarje

Jubilej romanj na Svete Višarje

Slovenci po svetu | 09.08.2018, 11:17 Matjaž Merljak

Letošnje Romanje treh Slovenij je bilo 30. po vrsti. Ob obletnici smo se pogovarjali z mons. Janezom Pucljem, ki je delegat za pastoralo med Slovenci v Evropi. Romanje namreč pripravljata Rafaelova družba in Zveza slovenskih duhovnikov v Evropi.

Višarje so bile vedno slovenska božja pot in rojaki, tudi duhovniki, ki so po drugi svetovni vojni zapustili Slovenijo in se nismo smeli vrniti, so se tam srečevali in zrli preko meje v domače kraje. Začetki torej izvirajo iz tega zgodovinskih okoliščin. To sprva ni bila organizirana stvar, kasneje pa se je razširilo. Pred dobrimi 30 leti je bilo pokoncilsko vzdušje, naj se laiki veliko bolj udejstvujejo v pastoralnem delu župnij. Tako so slovenski duhovniki v Evropi spodbujali k povezovanju laikov.

Janez Pucelj
Janez Pucelj © Izidor Šček
Srečevanja so postala vse bolj obiskana, zato je sčasoma prišla pobuda, da bi na teh srečevanjih tudi razpravljali o Sloveniji v matici, zamejstvu in zdomstvu ter njihovem medsebojnem povezovanju. "To pa najprej pomeni vedeti o drugem, čutiti z drugim, delati drug za drugega," je dejal mons. Pucelj.

Poleg Drage so bile Višarje prostor, kjer se je lahko odprto govorilo o tematikah, ki so bile v Sloveniji prepovedane, a je bilo potrebno o njih razmišljati. "Veliko več stvari je, ki nas združuje, a razpravljamo samo o razlikah ... Slovenstvo ni samo jezik, je pripadnost, ki je zelo raznovrstna," je še dejal naš sogovornik. Potrebo po organizaciji tovrstnih srečanj jim dajo predvsem ljudje, ki pridejo na Svete Višarje. Njihovi odmevi - po prijetnih občutjih in novih spoznanjih ob predavanjih in svetih mašah - dajo motivacijo in energijo za pripravo teh srečanj tudi v prihodnje.

Branko Zorn
Branko Zorn © Matjaž Merljak
Ob 30. Romanju treh Slovenij na Sv. Višarjah je dr. Branko Zorn, ki je bil del Sveta slovenskih krščanskih izseljencev v Evropi, dejal: "Nastalo je med eno skupino nekaj intelektualcev v Parizu, z njimi sta se rada družina Vinko Žakelj in Ignacij Čretnik. Prišli smo na idejo, da bi se dobili tako kot se dobijo slovenski izseljenski duhovniki v Evropi dvakrat letno."

Slovenci po svetu
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...