Ljubljana, sobota, 18. avgust 2018, 08:54

Mladi iz Toronta v Sloveniji

To poletje so bili v Sloveniji mladi iz Toronta, iz Slovenske šole pri Brezmadežni. Udeležili so se poletne šole slovenskega jezika in si ogledali nekaj znamenitosti, tudi na Triglav so se povzpeli.


Višarski dnevi mladih

V prvih dneh avgusta so potekali Višarski dnevi mladih. Sklenili so se prav na Svetih Višarjah na 30. Romanju treh Slovenij. Osemnajst mladih med 18-im in 35-im letom starosti je pot vodila med rojake v Gorski Kotar in na Reko, obiskali so tudi romarsko središče Trsat.


Jubilej romanj na Svete Višarje

Letošnje Romanje treh Slovenij je bilo 30. po vrsti. Ob obletnici smo se pogovarjali z mons. Janezom Pucljem, ki je delegat za pastoralo med Slovenci v Evropi. Romanje namreč pripravljata Rafaelova družba in Zveza slovenskih duhovnikov v Evropi.


30. Romanje treh Slovenij

Na Svetih Višarjah nad Kanalsko dolino v Italiji je v nedeljo, 5. avgusta 2018, potekalo Romanje treh Slovenij. Blizu tisoč udeležencev iz matične, zamejske in izseljenske Slovenije se je že 30-ič povzpelo na goro k Materi Božji, da bi utrdili narodno zavest in pripadnost slovenstvu.


Učenje jezika, zabava, spoznavanje Slovenije

V bližini Kobarida (CŠOD Kavka) je v tem tednu potekal 22. Tabor slovenskih otrok, ki ga pripravljata Svetovni slovenski kongres in njegova Slovenska konferenca. Program je namenjen mladim med 10-im in 16-im letom starosti, ki živijo izven Slovenije in imajo slovenske starše ali stare starše. Letos je udeležencev 38 in prihajajo iz Hrvaške, Srbije, Francije, Avstrije, Italije, Nemčije, ZDA ...


Druga generacija v slovo p. Valerijanu

Druga generacija naših rojakov v Sydneyju v Avstraliji se je v velikem številu udeležila spominske slovesnosti za p. Valerijanom Jenkom, dolgoletnim voditeljem slovenskega misijona sv. Rafaela v Merrylandsu. Vodja prireditve Mark Stariha je izrazil upanje, da se pripravljena vzdrževati medsebojne stike tudi ob drugih priložnostih, ki ne bodo tako tragičnega značaja.


Spremembe v videmski nadškofiji burijo duhove

Reforma videmske nadškofije, ki jo je 11. julija 2018, na predvečer godu svetih Mohorja in Fortunata, napovedal videmski nadškof msgr. Andrea Bruno Mazzocato prinaša združevanje župnij v pastoralne zveze in krčenje števila dekanij. Kot v uvodniku Novega glasa piše odgovorni urednik Jurij Paljk, so spremembe, ki naj bi v veljavo stopile 1. septembra, povzročile predvsem veliko negodovanje med slovenskimi verniki in duhovniki v Beneški Sloveniji.


Rast XLVII v Sloveniji

27 dijakov, maturantov Srednješolskega tečaja ravnatelja Marka Bajuka iz Buenos Airesa v Argentini je obiskalo domovino svojih dedkov in babic. Dva tedna so bili v mladinski poletni šoli slovenskega jezika, nato so odšli k sorodnikom ter obiskali še nekaj krajev (Piran, Bled, Brezje, avstrijsko Koroško, Triglav ...). Na več krajih so predstavili program, ki vsebuje tipični argentinski ples, slovenske melodije in recitacije. Obisku smo posvetili včerajšnjo oddajo Slovencem po svetu in domovini.


Njuna begunska pot se nadaljuje v večnosti

V tem tednu sta v večnost odšli Marija Inzko in Jelka Mrak Dolinar, Slovenki, ki sta po koncu 2. svetovne vojne izkusili begunstvo in novo domovino našli na avstrijskem Koroškem. Ohranili sta globoko ljubezen do slovenske besede in kulture.


52. Slovenski dan

Rojaki v kanadskem Montrealu se že od leta 1967 zbirajo pri Slovenskem dnevu. Pobudnik je bil lazarist Stanko Boljka. Letošnji je potekal v nedeljo, 15. julija. Začel se je s sveto mašo, nadaljeval s kosilom in kulturnim programom. Slavnostni govornik je bil bogoslovec Rok Žlender, tema pa je bila bližnja sinoda mladih.


Novejše novice | Starejše novice