Mateja SubotičanecMateja Subotičanec
Marko ZupanMarko Zupan
Rok MihevcRok Mihevc

V Šarčevi ekipi naj bi ostala večina ministrov Cerarjeve vlade

Politika | 21.08.2018, 14:54 Petra Stopar

Predsedniki strank bodoče koalicije so se včeraj z novoizvoljenim premierjem Marjanom Šarcom načeloma dogovorili, kateri resor bo pripadel kateri stranki. Danes naj bi govorili tudi o mestih državnih sekretarjev. Publicist Bojan Požar ob tem meni, da sta zmagovalca pogajanj za sestavo vlade Miro Cerar in Alenka Bratušek, največja poraženka pa SD Dejana Židana.

Šarec je po kadrovskih pogajanjih novinarjem potrdil, da je razdelitev ministrstev praktično končana, potrditi jo morajo le še organi znotraj strank, in dodal, »da je bil pogovor konstruktiven in ni bilo pretiranih zapletov ali česa takega«. Da Šarec dobesedno »prevzema prejšnjo, torej Cerarjevo vlado, začinjeno z Alenko Bratušek,« piše Bojan Požar. Neuradno bodo v vladi predsedniki vseh petih koalicijskih strank, z izjemo prvaka SD Židana, ki ga bodo predlagali za predsednika Državnega zbora.

Predsednik SMC Cerar naj bi bil novi zunanji minister, s tega položaja pa bi se predsednik DeSUS Karl Erjavec preselil nazaj na obrambno ministrstvo. Na čelu infrastrukturnega ministrstva naj bi bila predsednica SAB Bratuškova. Po neuradnih informacijah se je Šarec včeraj sestal z aktualno finančno ministrico Matejo Vraničar Erman, s katero sta govorila o vodenju finančnega ministrstva. Vraničar Ermanova, ki trenutno opravlja tekoče posle, ponudbe zaenkrat ni ne sprejela, ne zavrnila. Slišati pa je, da ima nekaj zadržkov glede javnofinančne vzdržnosti koalicijske pogodbe.

Vojmir Urlep, ki se ga je največkrat omenjalo kot novega finančnega ministra, pa bo, kot je pred dnevi napovedal Šarec, premierjeva desna roka in bo prevzel vlogo koordinatorja med posameznimi ministrstvi. Aktualna obrambna ministrica Andreja Katič naj bi prevzela krmilo pravosodja, nekdanji šolski minister Jernej Pikalo naj bi spet bdel nad izobraževalnim resorjem, novi kulturni minister pa naj bi postal direktor ljubljanskega konservatorija za balet in glasbo Dejan Prešiček.

Kot piše Požar, se je glasna predvolilna napoved Šarca, da je čas za »novo generacijo politikov«, »izkazala za še eno eklatantno laž, saj je Šarec svojo vlado tudi personalno sestavil predvsem s starimi obrazi«. Pri Cerarju in SMC ministri ostajajo vsi tisti, za katere se je že prej vedelo, da na vsak način želijo biti ministri, torej Zdravko Počivalšek in Peter Gašperšič. Bratuškova kot nova ministrica za infrastrukturo pa bo pod svoje okrilje dobila projekt drugega tira in celotno državno energetiko.

Največja poraženka pogajanj o kadrovski sestavi vlade je po Požarjevem prepričanju SD, še toliko bolj, ko se spomnimo, da je Židan med predvolilno kampanjo, podobno kot Šarec, obljubljal nove ministrske obraze. Tedaj naj bi za gospodarskega ministra snubil gospodarstvenika Dušana Olaja, za pravosodno ministrico pa mednarodno pravnico Dominiko Švarc Pipan. Vodja poslanske skupine SD Matjaž Han pa je danes pojasnil, da so v stranki »v pogajanjih vzeli vse, kar so jim dali na mizo«. Po njegovem je vtis, da so oni izgubili in da so zelo slabi pogajalci, a kdo je zdaj zmagovalec, Han ne ve. Ve pa, da bodo lahko »vsi skupaj zmagovalci«, če bodo naredili kaj dobrega za državo.

Vodja poslanske skupine SMC Igor Zorčič pa je ocenil, da bi v omenjeni konstelaciji vlada lahko delovala določen čas. Čeprav ji vsi že od začetka napovedujejo kratek vek trajanja, sam verjame, »da bo ob dobrem razrezu ta vek bistveno podaljšan, morda tudi na obdobje štirih let«.

Politika
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.