Jure SešekJure Sešek
Aleš KarbaAleš Karba
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

Dr. Možina meni, da je tarča pogroma zaradi oddaje Pričevalci

Slovenija | 18.08.2018, 17:35

Prah po odmevnem intervjuju novinarja dr. Jožeta Možine z zgodovinarjem dr. Jožetom Dežmanom na Televiziji Slovenija se še ni polegel. Na oba so se namreč poleg številnih pohval zgrnili tudi kritike in nestrpni napadi. V ospredju je bila namreč slovenska polpretekla zgodovina, med drugim so bila predstavljena v stroki že znana dejstva v zvezi z razmerji med žrtvami in storilci med drugo svetovno vojno in po njej pri nas. A po mnenju nekaterih bi morali o tem molčati. Dr. Možina meni, da je tarča pogroma pravzaprav zaradi oddaje Pričevalci, v kateri pravico do javnega spomina dobivajo številni potlačeni in ustrahovani. Kot poudarja v današnji Sobotni prilogi časopisa Delo, je bil intervju z dr. Dežmanom le povod.

Kot poudarja dr. Možina za Sobotno prilogo časopisa Delo, v novinarstvu normalnih demokracij ni boljšega, kot biti na srečni strani resnice, ki omogoča čisto vest in boljši spanec, če gre za pomembna razkritja, pa še javno odobravanje. Sprašuje se, kaj se dogaja pri nas, ko se v medijih vsiljuje norma, da se za dejstva proti centrom moči ne izplača izpostavljati, da te pustijo na cedilu in je pravzaprav bolje upogniti hrbet. Pojasnjuje, da ga je po pogromu na nacionalni radioteleviziji poiskal nekdanji agent Službe državne varnosti in mu povedal, da se mu dogaja udar podzemlja, nekdanje Udbe, ki je brezobzirna in z lovkami povsod, da gre za usklajen napad v poglavitnih medijih, ki jih obvladuje. "Ni pozabil dodati, da se bo po javnih in direktnih napadih sproti odvilo tudi podtalno, umazano, z govoricami in lažjo."

Dr. Možina priznava, da v novinarstvu vselej obstaja strah, da storiš napako in imaš potem težave, kar se lahko zgodi vsakemu. A po njegovem je še huje in moralno zavrženo, če podležeš močnim in glasnim, ker so vplivni, na oblasti in te lahko prizadenejo, izsiljujejo, zamenjajo, ter zatajiš šibke, ki ti ne morejo nič. Kot ugotavlja, so temu podlegli številni, a njemu je to tuje.

Dr. Možina je prepričan, da na javni televiziji ne sme biti tabujev o pomembnih vsebinah, prav tako ne sme nasedati tistim, ki trdijo, da je tema preveč občutljiva, saj je po njegovem to le manever prikrivanja zagovornikov revolucije, ki je zamolčano zlo povzročila, ne pa interes svojcev in demokratične javnosti, ki nedolžnih žrtev ne deli na naše in vaše ter želi, da bi o zgodovinskih dejstvih odprto govorili na vseh ravneh. Kot dodaja, bi morala biti javna televizija pri razkrivanju najhujšega kriminala, kar pomori so, na strani desetletja zamolčanih, šibkih in brezimnih.

Ker je sam dober poznavalec novejše slovenske zgodovine, posebno začetkov medvojnega razkola in tudi povojnih pomorov, saj je med drugim govoril s številnimi pričami, se ob obravnavi največjih zločinov na naših tleh dr. Možina zavestno izpostavi.

Opozarja tudi na vplive zveze borcev na nacionalno radiotelevizijo in našteje prav konkretne primere - tudi intervju z dr Dežmanom, saj naj bi po kritikah in nestrpnih napadih zveze borcev in SD nekateri reagirali kot v transu in strahu ter letali po hiši, kot da gre za izredne razmere.

Da vzrok vsega, kar se dogaja, tiči v oddaji Pričevalci, verjame dr. Možina, dokaz za to med drugim vidi v zapisih akterjev gonje proti njej, med katerimi posebej omenja Spomenko Hribar. Ta je v eni prejšnjih Sobotnih prilog časopisa Delo med drugim menila, da take oddaje ne sodijo na prvi oziroma sploh na noben program nacionalne televizije. S tem je po besedah dr. Možine prestopila mejnik spodobnosti, kot dodaja, gre tudi za predrzen signal nomenklature javni televiziji, ki naj ukine njegove oddaje, da bodo imeli vplivni mir.

Ker je resničnim pastem naše novejše zgodovine nemogoče ugovarjati z dejstvi, na tiste, ki to razkrivajo, tako dr. Možina, med drugim letijo očitki, da razdvajajo narod. A sam poudarja, da v nas v nevarno sfero potiska opravičevanje zločinov. V razponu zgodovine bo po mnenju dr. Možine pri teh vprašanjih ostalo le dvoje. "Na eni strani civilizirani ljudje z ničelno toleranco do vseh oblik nasilja vseh režimov, levih in desnih, in na drugi tisti, ki bi iz obsodbe zla izvzeli žrtve in nosilce ideologije, ki jih je indoktrinirala, dajala občutek varnosti, pomembnosti, ki jim je dala privilegije," je jasen dr. Možina.

Ugledne organizacije v bran dr. Možini in dr. Dežmanu

Spomnimo, da sta v preteklem tednu v bran dr. Možini in tudi dr. Dežmanu stopila Svetovni slovenski kongres in Združenje za slovensko besedo, ki ga vodi dr. Stane Granda. Jutri bo dr. Možina na prvem programu Televizije Slovenija ob 21. uri in 5 minut gostil prav njega.

O tej zadnji medijski aferi kot o najnovejšem pojavu izključevanja in ideološke nestrpnosti bodo v ponedeljek, 20. avgusta, v prostorih Muzeja slovenske osamosvojitve v Ljubljani razpravljali dr. Dimitrij Rupel, dr. Vasko Simoniti, mag. Andrej Aplenc in France Cukjati. Novinarsko konferenco pripravlja Zbor za republiko.

Slovenija
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...