Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović

Zdravnik Noč: Ko mislim, da smo na dnu, me prepričajo, da gre lahko še nižje

Slovenija | 17.08.2018, 13:30

Slišali smo lahko, da je skrajševanje čakalnih vrst v zdravstvu eden ključnih projektov, ki se jim želi še letos posvetiti manjšinska vlada Marjana Šarca, če bo prišla na oblast. Pri tem namerava računati na podporo Levice, s katero je podpisala sporazum o sodelovanju. Da so čakalne vrste simptom neurejenih razmer na številnih ravneh, je za naš radio poudaril zdravnik Marko Noč. Za rešitev tega problema niso dovolj le sredstva, izboljšati je treba ves sistem. Sam sprememb ne pričakuje.

Naše zdravstvo se s takšnimi in drugačnimi težavami sooča že vrsto let. Velikokrat slišimo ocene, da je vseeno učinkovito in na vrhunski strokovni ravni. A mnogi opozarjajo, da tega nikakor ni mogoče pripisati ustrezni politiki, ampak le zavzetosti posameznikov. Da v kratkem ni mogoče pričakovati nujnih premikov, daje slutiti manjšinska vlada, ki se nam obeta. Morda tisti, ki aktualnih razmer še niso občutili na lastni koži, ob taki opazki le zamahnejo z roko. A vsi tisti, ki so na različne načine vključeni v sistem, so zaskrbljeni. Med njimi je Noč. Je eden tistih, ki se je posebej izpostavil v primeru žilnih opornic. Skupaj z zdravnikom Blažem Mrevljetom in predsednico parlamentarne preiskovalne komisije, ki se je ukvarjala s to zgodbo, Jelko Godec, je dosegel, da so bolnikom zdaj na voljo cenejše in bolj kakovostne. Pred kratkim je Noč dvignil tudi precej prahu z zapisom v Sobotni prilogi časopisa Delo, v katerem opozarja, da je resnica drugačna, kot nam jo prikazujejo. "Dejstvo je, da so zdravniki, ki razkrivajo take stvari, vedno soočeni z negativnimi posledicami. Ker jih vodstva bolnišnic ne zaščitijo, se vsak povsem legitimno vpraša, zakaj mu je tega treba, saj bi lahko imel mirno življenje. A vesel sem, da je bil moj zapis tako odmeven, bil naj bi celo najbolj bran članek v tem letu. Pričakujem protiudarce, kakršnim sem že bil priča."

Le nekaj dni po tej javni izpovedi je bila vložena obtožnica proti domnevnim vpletenim v afero o podkupovanju v zdravstvu, ki je izbruhnila po obsežnih preiskavah pred petimi leti ter naj bi bila ena največjih v povezavi z dobavo medicinskega materiala in zdravil bolnišnicam v Sloveniji. Noč je prepričan, da ne gre za naključje. "Vedeti moramo, da je bila obtožnica vložena tudi v času sodnih počitnic," je opozoril. Kot je dodal, je eden glavnih problemov v našem zdravstvu trenutni način delovanja sistema javnega naročanja. "Pogosto tudi dobremu gospodarju onemogoča nakup ustreznega in kakovostnega medicinskega materiala po ceni, ki velja v razviti Zahodni Evropi."

Več vlad je ureditev zdravstva uvrstilo med prednostne naloge, a na koncu koncev premikov ni bilo. Zanimalo nas je, kaj lahko stori napovedana manjšinska vlada, v kateri je veliko igralcev, številni med njimi so praktično abonirani na oblast. "Bolj bo šlo vse v smeri vzdrževanja statusa quo. Tudi če bi bila namreč volja za kakšne spremembe, je njihova koalicijska uskladitev med šestimi strankami povsem nemogoča," je za naš radio ocenil Noč. "Vsakokrat, ko mislim, da smo že na dnu, me prepričajo, da gre lahko še nižje. To je zame zelo žalostno in frustrirajoče odkritje." Po Nočevih besedah je to posledica krize vodenja na vseh ravneh. "Seveda potem to vodi v to, da ena roka ne ve, kaj dela druga, v dezorganizacijo, v nesmisle, to demoralizira ljudi in vzpostavi se začaran krog, ki le poslabšuje stanje."

Slovenija, Politika
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...