Ljubljana, sreda, 24. julij 2019, 08:54

99 let od priključitve Prekmurja matični domovini

Prekmurje.
Foto © Lahkih-nog-naokrog

Mineva 99 let, od kar so tudi Prekmurci postali del matične domovine. Spominjamo se množičnega ljudskega zborovanja v Beltincih na ta dan leta 1919, na katerem so zbrani plebiscitarno podprli priključitev Prekmurja matici. Osrednja slovesnost ob prazniku združitve Prekmurcev z matičnim narodom je bila sinoči v Črenšovcih.

Kraljevina Srbov, Hrvatom in Slovencev je Prekmurje dobila za zeleno mizo, saj je vrhovni svet na Mirovni konferenci v Parizu julija 1919 sprejel predlog omenjene kraljevine in določil mejo z Madžarsko bo razvodnici med Muro in Dravo. V Prekmurju živeči Slovani prej nikoli niso bili del enotne države z ostalimi Slovenci.

Predsednik republike Borut Pahor je na sinočnji prireditvi poudaril, da moramo storiti vse, da v državi prevlada duh sodelovanja in ne delitev. Združitev prekmurskih Slovencev z matičnim narodom skupaj z vrnitvijo Primorske k matični domovini in Maistrovo odločnostjo glede Štajerske zaokroža prelomne zgodovinske dogodke, ki so v osnovi omogočili ozemeljsko celovitost za razglasitev samostojne slovenske države.

Vsak od teh dogodkov izkazuje modrost o pomenu ljudske povezanosti in enotnosti, zato si Pahor želi, da bi to modrost razumeli tudi za potrebe sedanjega časa, ki ga sicer ne doživljamo kot zgodovinsko prelomnega. »V takem položaju se moramo zavedati izrednega pomena naše državne suverenosti kot orodja našega nadaljnjega obstanka in napredka, narodovega in državnega. Za Slovenijo je skoraj enako vitalnega pomena, da ostane v Evropi, kot garant evropskega miru in varnosti.«

Na prireditvi so odkrili tudi kip Jožefu Godini, skoraj pozabljenemu domoljubu, Maistrovemu borcu, duhovniku in uredniku. Pred tem je Pahor položil venec pred spomenik Jožefa Klekla starejšega, katerega publikacije so med ljudmi širile najprej prekmurski in nato slovenski jezik. Slovesnosti so se med drugimi udeležili tudi predsednik parlamenta Matej Tonin, evropski poslanec Milan Zver, poslanca Dejan Židan in Jožef Horvat ter predstavniki katoliške in evangeličanske cerkve.

V državnem zboru so se 99. obletnice združitve prekmurskih Slovencev z matico spomnili z razstavo Pomurskega muzeja iz Murske Sobote z naslovom »Znamke prekmurskih in medmurskih izdaj 1919«. S krajšim programom in vodenjem po razstavi so jo odprli pred izredno sejo državnega zbora.

Dan združitve prekmurskih Slovencev kot državni praznik, ki ni dela prost dan, praznujemo od leta 2006. Tradicionalnega dneva odprtih vrat v počastitev praznika v uradu predsednika republike danes zaradi obnove ni bilo.

V Beltincih, kjer imajo občinski praznik v spomin na ljudsko zborovanje pred tamkajšnjo cerkvijo 17. avgusta, bo slovesnost nocoj ob 19. uri, slavnostni govornik bo župan Milan Kerman.

Ne spreglejte: