Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Lucijan Bratuš in Klavdij Tutta (foto: Jože Bartolj)
Lucijan Bratuš in Klavdij Tutta

Likovna kolonija Umetniki za Karitas 2018

| 16.08.2018, 12:42 Jože Bartolj

Že od ponedeljka 13. avgusta na Sinjem vrhu nad Ajdovščino poteka 24. mednarodna likovna kolonija Umetniki za karitas pod naslovom »... polno prgišče lepote ...«. Tam je zbranih kar nekaj likovnih ustvarjalcev, ki se jim za dan ali dva pridružili tudi strokovni sodelavci in udeleženci lanske kolonije. V torek smo jih obiskali z mikrofonom in ob tem pripravili še spominski pogovor o razvoju Sinjega vrha, predvsem pa o ljudeh, ki so ga ustvarili.

Tokrat sodelujejo umetniki iz Slovenije: Marina Bahovec, Damijana Bijek, Vivijana Kljun, Vinko Prislan, Milan Razboršek, Pia Zavrtanik in Tadej Žugman; iz Bosne je bil povabljen Sead Emrić ter iz Hrvaške Mirjana Matić. Častni gost kolonije je letos večkratni udeleženec in darovalec Klavdij Tutta.

Damijana Bijek je prišla na kolonijo iz potovanja po Gruziji. Povabila na kolonijo je bila zelo vesela. Marina Bahovec nam je povedala, da občuduje prizadevnost članov škofijske karitas Koper, ki kolonijo pripravljajo. Navdušila jo je tako organizacija, kot tudi medijska prepoznavnost. Slikar Milan Razboršek iz Izlak je potegnil vzporednico med našo najstarejšo kolonijo v Izlakah in dogajanjem na Sinjem vrhu. Prepričan je v dobroto in solidarnost, zato se je tudi sam z veseljem odzval povabilu organizatorjev.

Milan Razboršek
Milan Razboršek © Jože Bartolj

Iz Hrvaške se letos kolonije udeležuje Mirjana Matič, ki prihaja iz Istre. Njen priljubljen motiv so istrske hiše, ki jih upodablja tudi na Sinjem vrhu. Tam trenutno ustvarja tudi Pia Zavrtanik, ki je sorodnica Vena Pilona. Pravi, da so geni sicer nekaj, ampak vložiti je potrebno veliko lastnega napora, da prideš do svojega likovnega izraza. Arhitekt Tadej Žugman, sicer hiperrealist ustvarja njemu tako ljub pogled na Kamniške Alpe. Z veseljem se je odzval klicu karitas, saj iz osebne izkušnje ve, kako je, če je človek v stiski. Vivijana Kljun prihaja iz zamejstva povabilo na to likovno kolonijo doživlja kot priznanje njenemu preteklemu delu, ter vzpodbudo za naprej.

Vivijana Kljun
Vivijana Kljun © Jože Bartolj

Vinko Prislan je po rodu iz Koroške, slikarstvu pa se bolj posveča v zadnjih letih, tudi sam je bil vesel povabila na Sinji vrh. Pred mikrofon smo povabili tudi letošnjega častnega gosta akademskega slikarja in grafika Klavdija Tutto, ki že vsa leta spremlja kolonijo in je tudi redni darovalec. Klavidij Tutta, ki letos slavi 60 letnico, bo v soboto ob 17. h in pet minut tudi Naš gost na Radiu Ognjišče.

Pia Zavrtanik in Milena Gregorčič
Pia Zavrtanik in Milena Gregorčič © Jože Bartolj

Na Sinjem vrhu danes poteka Dan odprtih vrat. Povabili so slikarje, ki želijo za namen kolonije podariti svoj likovni zapis, pa tudi druge ljubitelje likovne umetnosti. Vlado Cencelj, 'kipar z motorko' bo pred obiskovalci predstavil oblikovanja lesene skulpture. Ob 18. uri bo postavitev priložnostne razstave, projekt Umetniki za karitas in avtorje pa bosta predstavili likovna kritičarka Anamarija Stibilj Šajn in voditeljica projekta Jožica Ličen. V kulturnem programu bodo sodelovali Mladi z Gore in Pevski zbor Angelski spev iz Otlice, geslo kolonije bo v počastitev Cankarjevega leta sporočila Tina Šajn. Pozdravu gostov bo sledil nagovor ajdovskega župana Tadeja Beočanina in Koprskega škofa dr. Jurija Bizjaka. Sledil bo ogled nastalih del in pogostitev, ki jo pripravlja Sinjevrška družina Vidmar.

 

Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...