Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

VIDEO: Nadškof Zore: Problemi izvirajo iz dejstva, da se ne znamo veseliti življenja

Slovenija | 15.08.2018, 15:54

V Sloveniji je praznik Marijinega vnebovzetja izredno priljubljen, poznamo ga tudi pod različnimi imeni. Največkrat mu pravimo veliki šmaren, pogosto tudi velika maša. Na ta dan je še posebej slovesno v slovenskih božjepotnih svetiščih, ki nosijo Marijino ime. Tradicionalno so polna vernikov, ki pred Jezusovo Mater prinašajo svoje stiske in prošnje. Tudi tokrat ni nič drugače. Mnogi so poromali na Brezje, kjer je slovesno sveto mašo daroval predsednik Slovenske škofovske konference, ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore.

Nadškof Zore je zbrane pri Mariji Pomagaj spomnil, da se na veliki šmaren v Jezusovo Mater oziramo kot v znamenje trdnega upanja in tolažbe, saj nam z dušo in telesom vzeta v nebesa govori o dostojanstvu človeka in o njegovi končni usodi ter o tem, da vsak, ki je rojen iz Boga, živi življenje, ki ga svet ne more dati. "Vsem nam je podarjeno življenje in vsem je tudi ponujena luč. Vsak človek na tem svetu je Božji otrok in zato mora biti vsak spoštovan," je bil jasen nadškof Zore. Odločiti se za življenje, tako nadškof Zore, pomeni sprejemati tega, ki nam je ponujeno, in ga varovati. Kot je dodal, smo kristjani pri tem na poseben način povabljeni k sodelovanju z Bogom.

A nadškof Zore je tudi ugotavljal, da se je naš narod spet pomaknil na temno stran in ob tem spomnil, da je bilo lani v Sloveniji rojenih manj ljudi, kot jih je umrlo. "Stopamo v senco smrti. Pri nas je veliko govora o pravicah in svoboščinah, premalo pa o življenju." Kot je še ocenil, v našem narodu stoji zmaj, o katerem piše knjiga Razodetja. "Ta zmaj najprej požre srce. Ne telesa, ne življenja, ampak srce. Ta zmaj najprej požre ljubezen. Tako do konca izsesa ljubezen iz srca, da srce ne ljubi več. In srce, ki ne ljubi več, postane suho in prazno, postane nerodovitno. Nerodovitnost srca se preseli v telo in naredi nerodovitno telo. In nerodovitna telesa naredijo nerodovitno družbo, nerodoviten narod. Zato tam, kjer bi moralo kraljevati življenje, tulijo mrzli vetrovi smrti."

Sveto mašo je daroval predsednik Slovenske škofovske konference
Sveto mašo je daroval predsednik Slovenske škofovske konference © Andreja Eržen Firšt

Nadškof Zore je opozoril, da ta zmaj danes prav tako seje razdor med Boga in človeka, ko nam med drugim dopoveduje, da smo gospodarji samih sebe, svojega telesa in svojih odločitev ter da imamo v vsakem trenutku možnost izbire, tudi te, ali bo živel očetovstvo ali materinstvo. "Vse prevečkrat se dogaja, da tudi mi podležemo prišepetavanju zmaja v prepričanju, da nam obljublja dostojanstvo in svobodo. Pa tudi danes so posledice iste - raj izgine in srce umre," je poudaril nadškof Zore. Prav v tem, da se ne znamo veseliti življenja, sam vidi izvir perečih problemov naše družbe. "Narod, ki ne zna sprejemati svojih otrok, jih tudi ne bo znal vzgajati, ne bo jim omogočal prihodnosti in ne bo jih spoštoval - pa naj vstopajo vanj ali odhajajo iz njega." Zato je nadškof Zore vse spodbudil, naj izberemo življenje, saj se v vsakem zrcali Božja ljubezen in vsako v sebi nosi sadiko večnosti.

Svete maše na praznik Marijinega vnebovzetja se je na Brezjah udeležil tudi predsednik NSi Matej Tonin
Svete maše na praznik Marijinega vnebovzetja se je na Brezjah udeležil tudi predsednik NSi Matej Tonin © Andreja Eržen Firšt
Romarji, ki so prišli na Brezje, so bili iz vseh koncev domovine, zdomstva in zamejstva. "Na Brezje pridem pogosto peš. Tokrat sem prišla v zahvalo, ker se je nedavno poročila moja mlajša hči, prihodnjič bom peš iz Žirov poromala 1. septembra," je dejala Bernarda. Miro iz okolice Ljubljane je dejal, da mu današnji praznik pomeni zelo veliko. "Vedno se lahko v stiskah in preizkušnjah obračaš k Njej in ti vedno pomaga," je dejal. Peš je na Brezje iz Logarske doline prišla tudi Cvetka, tam je prosila za družino, sodelavce, za vse Slovence in za ves svet. Posebna skupina več deset romarjev je prišla iz Rečice ob Savinji, na trg pred baziliko je stopila s pesmijo "Marija skoz' življenje" na ustih, ob tem se je marsikomu orosilo oko. "Beležimo velik obisk in prepričan sem, da bodo ljudje z Brezij odnesli tisto, po kar so prišli," je ob robu dogajanja medijem povedal rektor svetišča na Brezjah in gvardijan samostana p. dr. Robert Bahčič. Pojasnil je, da so bile polne tudi spovednice, saj ljudje pridejo na sveti kraj tudi zato, da doživijo spravo z Bogom. "Verjamem, da doživijo notranji mir in hvalnico, da bi skupaj z Marijo poveličevali Boga," je dodal.

Slovenija, Cerkev na Slovenskem
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Ta konec tedna priložnost za spoznavanje kakovostne arhitekture (photo: odprtehise) Ta konec tedna priložnost za spoznavanje kakovostne arhitekture (photo: odprtehise)

Dobra arhitektura ni modna muha.

Odprte hiše Slovenije, vseslovenski tridnevni arhitekturni festival, letos že petnajstič po vrsti odpira najsodobnejšo slovensko arhitekturno produkcijo, nove in prenovljene arhitekturne projekte ...

Eva Golob (photo: ZSPM) Eva Golob (photo: ZSPM)

Eva Golob: Ponosni na podeželske korenine

»Vsako leto pripravimo zelo pester program skozi celo leto in številni naši dogodki so tradicionalni. Eden takih je državni kviz Mladi in kmetijstvo, ki bo (danes) v Velikih Laščah potekal že ...