Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Marija Zvezda pri Novi Štifti (foto: splet)
Marija Zvezda pri Novi Štifti

AVDIO: Zagorjani tudi v dežju peš k Mariji Zvezdi v Novo Štifto

Slovenija | 14.08.2018, 10:02 Marjana Debevec

Vsako leto od 13. do 15. avgusta se številni Zagorjani odpravijo na romanje k Mariji v Novo Štifto pri Gornjem gradu. Začelo se je pred več kot 250. leti, ko je žitarice v njihovih krajih napadla rja, pojavila se je suša... Ljudje so se po pomoč obrnili k Mariji in poromali v Novo Štifto. In kar se je začelo pred toliko leti, se nadaljuje še danes.

 

Ljudi ni ustavila niti svetovna vojna. Med 2. svetovno vojno so se odpravljali na romanje v manjših skupinah, deloma so romali z vlakom, deloma pa peš. Ponovno so spet romale večje skupine od I952 leta naprej. Takrat duhovnik še ni spremljal romarjev. Prvi duhovnik, ki je šel z romarji na pot je bil g. Golob. Ljudje so se organizirali sami. Ni jih bilo tako veliko število kot danes, po večini so bili to starejši ljudje, mladine in otrok je bilo malo.

Ker ni bilo duhovnika, ki bi vodil romanje je to vlogo prevzel t. i. vojvoda, ki je tudi poznal pot. V tej vlogi vojvode se je zvrstilo kar nekaj mož. Skozi vsa ta leta se je podoba romanja in romarjev seveda spreminjala: večalo se je število udeležencev, spremenila se je tudi "moda". Bogato založeni nahrbtniki so nadomestili skromno napolnjene torbe, krila in obleke so zamenjala športna oblačila, obutev je postala bolj primerna za romanje (včasih so nekateri romali celo bosi), nekatere stare poti so potonile v pozabo.

Ostal pa je cilj: cerkev Marije Zvezde pri Novi Štifti. Potek romanja Romanje se pričenja 13. avgusta s sv. mašo v cerkvi Marije Vnebovzete na Čemšeniku.

Potek poti prvi dan

Po maši se odpravijo preko Dobrljevega in Zaplanine do kraja prvega počitka, ki je malo prej preden stopimo na cesto Trojane - Celje. Sledi najtežji del dneva - "vzpon" na Lipo, kamor tudi najbolj utrujeni prisopihajo okoli poldneva. Stara pot na Lipo je vodila preko travnikov, zdaj pa se poslužujejo kar asfaltne ceste. Ob 12. uri pri kapelici skupaj molijo "angelovo češčenje", potem pa spet naprej v dolino proti Šmartnemu ob Dreti. Včasih se je šlo del poti po cesti, zdaj pa kar po gozdu. Počitek, ki sledi, je najdaljši v dnevu (2 uri).

Potem pa nadaljujejo pot do cerkve sv. Jakoba, oz. - kot pravijo romarji - do cerkve sv. Ignacija. Pot gre mimo kapelice v gozdu, kjer duhovnik nagovori romarje o pomenu romanj, potem pa naprej. Pri sv. Ignaciju zapojejo litanije Matere božje, nakar romarje pot vodi naprej proti cerkvi sv. Frančiška Ksaverja v Radmirju, ki je zadnja postaja prvega dne romanja.

Cerkev sv. Frančiška je baročna stavba, ki skriva veliko dragocenosti. Ena izmed njih je bogata zbirka mašnih plaščev različnih donatorjev, tudi cesarice Marije Terezije. Te dragocenosti si romarji lahko tudi vsako leto ogledajo.

Potek poti drugi dan

Začetek romanja drugega dne je s sveto mašo ob 7. uri. Okoli osme ure se odpravijo dalje proti Gornjemu gradu in sicer kar po glavni, asfaltirani cesti.

Romarji kljub dežju veselo nadaljujejo pot h Gornjemu Gradu
Romarji kljub dežju veselo nadaljujejo pot h Gornjemu Gradu © Gregor Kržišnik

V Gornjem gradu je v katedrali ob 11.uri sv. maša. Cerkev je posvečena sv. Mohorju in Fortunatu. Nekdaj je bil tu sedež Ljubljanskih škofov.

Romarji pri maši v Gornjem Gradu
Romarji pri maši v Gornjem Gradu © Gregor Kržišnik

Zagorski pevci, ki spremljajo romanje z litanijami in Marijinimi pesmimi
Zagorski pevci, ki spremljajo romanje z litanijami in Marijinimi pesmimi © Gregor Kržišnik

Po kosilu se odpravijo naprej do zadnjega počivališča pred Novo Štifto.

Popoldan okoli tretje ure se nato nadaljuje romanje proti Novi Štifti. Po dobri uri hoje prispejo do podružne cerkve sv. Miklavža, kjer je običajni postanek, kakor pri vseh drugih cerkvah, ki jih na poti obiščejo (litanije, pesmi, nagovor in darovanje za cerkev).

Cerkev sv. Miklavža - nagovor letošnjega zagorskega novomašnika Mira Pavška
Cerkev sv. Miklavža - nagovor letošnjega zagorskega novomašnika Mira Pavška © Gregor Kržišnik

Od tu do cilja je le še kakšen kilometer. Pri kapelici pod cerkvijo (cca 200m) se zberejo skupaj, tudi z romarji, ki so prišli z avtobusi in od tu gredo s petimi litanijami do vznožja cerkve pri Novi Štifti.

Romarji z Marijo Zvezdo
Romarji z Marijo Zvezdo © Vatican news

Po pozdravnem nagovoru domačega župnika se podajo v svetišče. Zvečer je ob 19. uri slovesna sv. maša.

Polna cerkev v Novi Štifti - mašo daruje nadškof Stanislav Zore
Polna cerkev v Novi Štifti - mašo daruje nadškof Stanislav Zore © Vatican news

Po maši je nato procesija s kipom Marije Zvezde, ki jo vsi prisotni spremljajo z lučkami.

Večerna procesija z lučkami
Večerna procesija z lučkami © Gregor Kržišnik

Po skupni molitvi rožnega venca zunaj cerkve in po sklepnem blagoslovu z Najsvetejšim v cerkvi, se za ta dan zaključi in se romarji odpravijo k zasluženemu počitku.

Tretji, zadnji dan romanja, začnejo ob 6. uri s sveto mašo. Ob pol osmih je slovo romarjev od Nove Štifte.

Jutranje slovo od Marije Zvezde
Jutranje slovo od Marije Zvezde © Gregor Kržišnik

Jutranje slovo od Marije Zvezde
Jutranje slovo od Marije Zvezde © Gregor Kržišnik

Jutranje slovo od Marije Zvezde
Jutranje slovo od Marije Zvezde © Gregor Kržišnik

Jutranje slovo od Marije Zvezde
Jutranje slovo od Marije Zvezde © Gregor Kržišnik

Kar veliko jih gre nato peš preko Menine planine. Tisti, ki so prvič na tej poti, se jih seveda na vrhu Menine še "krsti".

Pred leti so Zagorjani na vrhu Menine planine postavili tudi nov križ v spomin na ta romanja, ker starega križa, ki je na tej planini nekoč že stal, ni bilo več. Po nekoliko daljšem počitku se nato spustijo še v Zgornji Tuhinj, kjer je zadnja postaja romanja v župnijski cerkvi Marije Vnebovzete. Tu je še zaključna molitev s petimi litanijami Matere božje. Od tu pa je pot do doma lažja - z avtobusi, ki pridejo po romarje v Zgornji Tuhinj.

Slovenija, Cerkev na Slovenskem
Jožica Ličen (photo: ARO) Jožica Ličen (photo: ARO)

Po večno plačilo k Bogu odšla Jožica Ličen

Na tiho nedeljo je odšla po zasluženo plačilo k Bogu dolgoletna sodelavka in ravnateljica Škofijske Karitas Koper, Jožica Ličen. Poznali smo jo kot neutrudno prostovoljko, ki je desetletja z vsemi ...

Dr. Federico Potočnik (photo: Rok Mihevc) Dr. Federico Potočnik (photo: Rok Mihevc)

Federico Potočnik: Stavka je nujna

Stavka na pobudo Sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides se vleče že dva meseca, a rešitve še ni na vidiku. Eden od tistih, ki stavkajo, je tudi infektolog dr. Federico V. Potočnik, ...

Nekdanji vojaški vikar Jože Plut (photo: ) Nekdanji vojaški vikar Jože Plut (photo: )

Bela zastava ni ponižujoča predaja

Po dveh letih vojne v Ukrajini, ki je terjala na obeh straneh preveč smrti, je poziv papeža Frančiška k pogajanjem več kot na mestu. A nekateri odzivi so bili ob besedi »bela zastava« burni, ...

Nekdanji dijaki Škofijske gimnazije  (photo: Rok Mihevc) Nekdanji dijaki Škofijske gimnazije  (photo: Rok Mihevc)

Iz istega gnezda odleteli na različna področja

Pred začetkom tedna katoliškega šolstva smo se v Kolokviju pogovarjali z nekdanjimi dijaki Škofijske gimnazije Antona Martina Slomška v Mariboru. Ana Ferš, Larisa Krajnc, Izidor Jelenc in Metod ...

Br. Štefan Kožuh v samostanu Celice pri Cortini (photo: Rok Mihevc) Br. Štefan Kožuh v samostanu Celice pri Cortini (photo: Rok Mihevc)

Molitev je utrip, ki daje moji duši življenje #video

Osrednje misijonske govore v sklopu 19. Radijskega misijona pripravlja kapucin br. Štefan Kožuh. Nastajajo v krajih svetega Frančiška Asiškega. Prvi nagovor je nastal v Celicah pri Cortoni, ...