Ljubljana, sreda, 24. julij 2019, 09:19

Nadškof Zore: Vsak mora najti svoje mesto v Cerkvi!

Nadškof Zore
Foto © Vatican News

Ljubljanski nadškof metropolit msgr. Stanislav Zore je na dan farnega žegnanja daroval sveto mašo v župnijski cerkvi sv. Lovrenca na Raki. Spregovoril je o junaškem načinu življenja po evangelija. Takšni ljudje postanejo svetilniki na naši poti. Obenem pa je izpostavil dve posebnosti sv. Lovrenca, ki nas danes nagovarjajo.

Prva je ta, da je pomagal papežu, kar je bila njegova poklicanost v Cerkvi. »Najti svoje mesto v Cerkvi našega časa. Najti svoje mesto; svojo odgovornost, svojo poklicanost v župniji je naloga vsakega izmed vas, dragi bratje in sestre

Župnija namreč po besedah nadškofa Zoreta ne more biti servisna ustanova, kamor gremo po ustanove. Možnosti za služenje krajevni Cerkvi je zelo veliko.

Sveti Lovrenc pa nas uči tudi čuta za človeka. Cesarju je namreč kot zaklade Cerkve predstavil uboge. Tudi za današnje kristjane naj bi po nadškofovih besedah zaklad postali ubogi, postal človek, ki je ob nas.

»Glejte, v današnjem času žal človek ni več vrednota sam na sebi. V našem času večkrat človek postaja vrednota kot potrošnik, kot davkoplačevalec, kot tisti, ki voli, ne pa sam na sebi. In takšna miselnost se začne mimogrede plaziti tudi v nas kristjane.«

Za sočloveka naj bi po besedah nadškofa Zoreta bili pripravljeni dati tudi svoje življenje. Ta pogled vere nas bo zasidral v Boga in nam prinesel polnost življenja.

Župnijska cerkev v Raki
Župnijska cerkev v Raki

Ne spreglejte: