Ljubljana, četrtek, 18. julij 2019, 00:45

P. Robert Bahčič: Če hodimo po Marijini poti, potem imamo gotovost, da hodimo po poti evangelija

Marija Pomagaj
Foto © Rok Mihevc

Pred 15. avgustom, največjim Marijinim praznikom, smo v oddaji „Utrip Cerkve v Sloveniji“ gostili rektorja narodnega svetišča Marije Pomagaj na Brezjah p. dr. Roberta Bahčiča in direktorico romarskega urada dr. Andrejo Eržen Firšt. Spregovorila sta o dogodkih v minulih mesecih, posebej pa spregovorila o prazniku, ki je pred nami in slovesnostih, ki bodo sledila v prihodnjih tednih.

Na Brezjah letos praznujejo 30-letnico imenovanja brezjanske cerkve za baziliko. S tem častnim naslovom jo je 5. oktobra 1988 imenoval sveti papež Janez Pavel II., na prošnjo nadškofa dr. Alojzija Šuštarja. Obenem pa obeležujejo tudi 120 let prihoda frančiškanov na Brezje. „Struktura romarjev v poletnem času se zelo spremeni. V prvi polovici leta prevladujejo romarske skupine, ki prihajajo k Mariji Pomagaj, v poletnem času pa prevladujejo več ali manj turisti iz tujih dežel in pa družine, ki dopustujejo na tem območju,“ je dejala in dodal, da večino zanima zgodovina romarskega središča, informacije pa dobijo v romarskem uradu. Posebej je spomnila tudi na številne izseljence in zdomce, ki se v poletnih mesecih mudijo na obisku v domovini. „K Mariji Pomagaj je priromala skupina Američanov, ki jih je v Slovenijo povabila njihova babica, katere korenine segajo v Slovenijo. Praznovala je 80. rojstni dan in je vsej svoji družini želela pokazati, iz kje izvira. Zato so takoj po prihodu v Slovenijo prišli k Mariji Pomagaj na Brezje,“ je zgodbo povzela Eržen Firštova. Nato je spomnila na koncert ob 50. letnici New Swing Quarteta, ki bo 25. avgusta, na 2. september, ko bo zunanja slovesnost kronanja milostne podobe Marije Pomagaj, na 31. oktober, ko bo praznovanje 120 let frančiškanov na Brezjah ter na septembrsko srečanje rektorjev evropskih Marijinih svetišč na Brezjah. Srečanja se bo udeležil tudi predstavnik Svetega sedeža.

Ob največjem Marijinem prazniku bo slovesno somaševanje na trgu pred baziliko Marije Pomagaj ob 10. uri vodil ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore. Pri sveti maši bo obnovitev posvetitve slovenskega naroda Mariji. „Zelo pomembno je to dejanje, ko so slovenski škofje leta 1991 odločili, da bodo v treh svetiščih izrekli to izročitev Mariji, da bi ves slovenski narod še bolj začutil, da smo Marijin narod, da pripadamo Njej. In če hodimo po Marijini poti, potem imamo gotovost, da hodimo po poti evangelija, ki nas pelje k njenemu Sinu in da nas tudi Marija varuje preko vseh naših preizkušenj, ki jih človek doživlja. Prav zato se mi zdi, da ko prihaja verni človek ali pa tudi manj verni ali pa celo neverni, sem na Brezje, da čuti Božjo bližino, neko pomoč od zgoraj in se mi zdi, da je to tisto, kar lahko napolni človekovo srce, da gre potem lažje skozi življenje,“ je poudaril p. Robert Bahčič in spomnil na novo pridobitev na Brezjah. To je posebna stena za prižiganje sveč, kjer je tudi fotografija svetega Janeza Pavla II., ki moli pred podobo Marije Pomagaj.

Ne spreglejte: