Ljubljana, petek, 19. julij 2019, 01:38

Kako resen je pri nas problem zagotavljanja medijske svobode?

Mediji, novinarji
Foto © Rok Mihevc

Zagotavljanje medijske svobode postaja v Sloveniji pereč problem. V zadnjih nekaj tednih nas k takšnemu sklepu vodijo primeri napadov na novinarje. Včeraj ga je v Novi Gorici doživela ekipa nacionalne medijske hiše, pred kratkim je bila tarča ekipa Planet TV. Marsikomu gre v nos tudi novinar in voditelj Televizije Slovenija dr. Jože Možina, na katerega se je po nedavnem intervjuju z zgodovinarjem dr. Jožetom Dežmanom poleg številnih pohval zgrnil plaz očitkov in kritik. A najbolj zaskrbljujoče je, da so sledile številne žalitve, celo grožnje.

Najprej zadnja dejstva. Včeraj je med pripravo prispevka na novogoriškem Trgu Evrope voznik osebnega vozila namerno zapeljal v novinarko in snemalca RTV Slovenija. Na srečo sta še pravočasno odskočila, a popolnoma je uničena snemalna oprema. Pred tem jima je večkrat grozil. Po dejanju je skozi Solkan pobegnil v Italijo, za zdaj še ni poročil, da bi ga policija izsledila.

Konec prejšnjega meseca sta novinar in snemalec Planet TV pripravljala prispevek po izgonu Roka Žavbija iz Italije, kjer je prestajal zaporno kazen zaradi novačenja borcev za Islamsko državo in posedovanja orožja. V bližini njegove družinske hiše v okolici Kamnika sta se na ekipo Planet TV spravila Žavbi in njegov oče.

V obeh primerih sta v bran medijski svobodi stopili obe novinarski organizaciji pri nas in obsodili incidenta - ali v izjavah za javnost ali v stališčih svojih vodstev prek družbenih omrežij.

V javnosti je precej manj odmevalo ustrahovanje dr. Možine pred poslopjem njegove službe. Tam ga je prejšnji teden pričakal razburjen gledalec s plakati, na katerih je bilo mogoče zaslediti pozive k njegovemu odstopu in k prenehanju pripravljanja odmevne serije Pričevalci. "Gre za pogrom, nek poskus utišanja enega najeminentnejših novinarjev nacionalnega radia in nacionalne televizije, njegovi dokumentarni filmi so dobili mednarodne nagrade," je v oddaji Pogovor o na našem radiu spomnil predsednik Združenja novinarjev in publicistov dr. Matevž Tomšič. Zmotilo ga je, da nacionalna medijska hiša ni stopila v bran svojemu sodelavcu. "Vodstvo se je na grobe napade odzvalo izrazito strahopetno in kapitulantsko."

Dr. Tomšič je opozoril na dvojna merila RTV Slovenija. V komentarju za Radio Ognjišče jih je nakazal tudi nekdanji predsednik Programskega sveta nacionalne medijske hiše dr. Mitja Štular. "V preteklih letih sem videl, kako je RTV Slovenija imela problem, saj ob nekaterih očitnih in namenskih kršitvah ni ukrepala in je zaščitila novinarje. A v tem primeru je hud kamen spotike naenkrat postalo tisto, česar sploh ne moremo kvalificirati kot kršitev."

Da je medijska svoboda pri nas ogrožena, je opozoril predhodnik dr. Tomšiča na čelu Združenja novinarjev in publicistov Tino Mamić. "V medije skoraj ne moreš priti, ko ti to uspe in poveš nekaj, kar ljudem ni všeč, te linčajo." Prepričan je, da bi nas moglo resno skrbeti. "Mediji in novinarji bi morali biti avtonomni. To je jasna zahteva. Problem je, ko se vanje začnejo vtikati politiki in lastniki, torej tisti, ki imajo oblast. Tega je pri nas ogromno. Pri nas skoraj ni medija, ki bi bil na tak način neodvisen," je ocenil Mamić.

Ne spreglejte: