Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović

S turistično sezono zelo zadovoljni tudi v Posočju, na Golteh in v Kranjski Gori

Slovenija | 06.08.2018, 21:02

V vročih poletnih dneh so posebej dobro obiskani turistični kraji v višje ležečih območjih ali v objemu gora. Dolina Soče je polno zasedena, največ turistov je iz Slovenije, Nemčije in Avstrije, vse več jih prihaja tudi s Češke in iz Nizozemske. Na Golteh pravijo, da je sezona izjemna, hotel beleži kar 75 odstotkov več gostov kot lani, tudi v Kranjski Gori so zelo zadovoljni.

Med turističnimi znamenitosti v Posočju so že več let najbolj obiskani cerkev v Javorci in Tolminska korita. Javorca, ki je letos prejela znak evropske dediščine, beleži 23 odstotkov turistov več kot v enakem obdobju lani, še večji porast so zabeležili v Tolminskih koritih, kjer je bilo v maju 66 odstotkov več obiskovalcev. Vse več turistov si ogleda tudi ostale, manj znane točke. "Več manjših biserov po vsej dolini je, od Baške grape, Šentviške planote do krajev proti Kobaridu. Sledijo tudi kulturne in naravne znamenitosti v okolici Kobarida in Bovca," je naštel David Štulc Zornik iz Turistično informacijskega centra Tolmin. Kot je dodal, želijo v Posočje privabiti turiste tudi spomladi in jeseni. Takrat so temperature ugodne predvsem za pohodništvo.

Izjemno zadovoljni so na Golteh. Potem ko je večinsko lastništvo v družbi in upravljanje območja na približno 1500 metrih nadmorske višine prevzel nov lastnik, Sicom Invest, namreč beležijo rast obiska. Po uspešni zimski sezoni se je julija letos z nihalko Žekovec prepeljalo za petino več dnevnih gostov kot v tem mesecu lani, veliko boljša je tudi zasedenost hotela. "Zelo zadovoljni smo z rezultatom, ki smo ga sicer pričakovali, a ne v tako visoki številki, ki pa se nadaljuje tudi v avgustu," nam je zaupala Kristina Suhadolnik. Večina gostov, 60 odstotkov, prihaja iz Slovenije, a tudi zanimanje tujih gostov za hotel Golte je v letošnjem letu precejšnje. "Sliši se neverjetno, ampak lani smo imeli v enakem obdobju goste iz treh tujih držav, letos kar iz 22. Največ jih je prišlo iz Hrvaške, Nemčije, z Madžarske, tudi s Kitajske, iz Italije, s Poljske, z Nizozemske, s Češke in iz Avstrije." Rezervacije letošnje poletje prejemajo tudi od gostov iz držav, iz katerih do zdaj v regiji ni bilo veliko turistov, kot so Avstralija, Portugalska, Turčija, Južna Afrika in ZDA. Na Golteh med obiskovalce prihajajo s posebno ponudbo. "Naši gostje se največkrat odločijo kar za družinski paket, ki vključuje tudi posebno piknik košarko. To napolnimo s kulinaričnimi dobrotami in osvežilnimi napitki. Nato naši gostje izberejo točko na planini, ki jim najbolj ustreza, ter nato v dobri družbi in objemu gora uživajo v pripravljenem," je pojasnila Suhadolnikova. Poleg hotela na Golteh nudijo možnost prenočišča tudi na koči Trije ploti, kjer je 12 ležišč. Še 59 jih je na Mozirski koči. Do septembra oziroma oktobra letos bo končana gradnja apartmajskega naselja, ki bo prineslo sto dodatnih ležišč.

Letošnja poletna sezona je tudi v Kranjski Gori odlična in bo, kot kaže, še boljša od lanske. Pomemben segment gostov predstavljajo športne ekipe, ki si kraj izberejo za priprave. Njihovo število iz leta v leto raste, njihovim potrebam se prilagajata tako ponudba v hotelih kot v infrastrukturi.

Slovenija
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.