Ljubljana, sobota, 18. avgust 2018, 08:55

Pregled dogodkov od 10. do 17. avgusta 2018

V zaradi praznika nekoliko krajšem delovnem tednu se je politično dogajanje vrtelo predvsem okrog nove vladne koalicije, ki se dogovarja o oblikovanju bodoče ministrske ekipe. Včeraj je vajeti vodenja nove vlade v Državnem zboru prevzel predsednik LMŠ Marjan Šarec. Medtem je spet zastalo vzpostavljanje Nacionalnega inštituta za otroške srčne bolezni.


Zdravnik Noč: Ko mislim, da smo na dnu, me prepričajo, da gre lahko še nižje

Slišali smo lahko, da je skrajševanje čakalnih vrst v zdravstvu eden ključnih projektov, ki se jim želi še letos posvetiti manjšinska vlada Marjana Šarca, če bo prišla na oblast. Pri tem namerava računati na podporo Levice, s katero je podpisala sporazum o sodelovanju. Da so čakalne vrste simptom neurejenih razmer na številnih ravneh, je za naš radio poudaril zdravnik Marko Noč. Za rešitev tega problema niso dovolj le sredstva, izboljšati je treba ves sistem. Sam sprememb ne pričakuje.


99 let od priključitve Prekmurja matični domovini

Mineva 99 let, od kar so tudi Prekmurci postali del matične domovine. Spominjamo se množičnega ljudskega zborovanja v Beltincih na ta dan leta 1919, na katerem so zbrani plebiscitarno podprli priključitev Prekmurja matici. Osrednja slovesnost ob prazniku združitve Prekmurcev z matičnim narodom je bila sinoči v Črenšovcih.


Pred odločanjem o mandatarju o ureditvi razkrivanja glasovnic

Ob današnji seji, na kateri bo državni zbor tajno odločal o mandatarju za sestavo vlade Marjanu Šarcu, je znova aktualna ureditev razkrivanja glasovnic. Šarec je namreč za Sobotno prilogo časopisa Delo povedal, da je poslancem svoje LMŠ naročil, naj fotografirajo glasovnico, ki jo bodo oddali. To bodo namreč lahko pokazali, če bo kdo dvomil o njih. Aktualni predsednik parlamenta Matej Tonin bo to skladno s svojimi pristojnostmi skušal preprečiti. Da poslancu nihče ne sme kršiti pravice do tajnega odločanja, je poudaril ustavni pravnik Jurij Toplak.


Likovna kolonija Umetniki za Karitas 2018

Že od ponedeljka 13. avgusta na Sinjem vrhu nad Ajdovščino poteka 24. mednarodna likovna kolonija Umetniki za karitas pod naslovom »... polno prgišče lepote ...«. Tam je zbranih kar nekaj likovnih ustvarjalcev, ki se jim za dan ali dva pridružili tudi strokovni sodelavci in udeleženci lanske kolonije. V torek smo jih obiskali z mikrofonom in ob tem pripravili še spominski pogovor o razvoju Sinjega vrha, predvsem pa o ljudeh, ki so ga ustvarili.


Sv. Rok vabi v Dravlje, Brežice in Šmarje pri Jelšah

Dan po Marijinem vnebovzetju goduje sveti Rok. Nekdanje čase so pobožni verniki po velikem šmarnu romali vselej k sv. Roku. Na Slovenskem sta najbolj sloveli božji poti sv. Roka v Dravljah pri Ljubljani in v Brežicah.


Slovenski škofje pri slovesnostih na veliki šmaren vabili k spoštovanju življenja

Ob največjem in najstarejšem Marijinem prazniku smo se kristjani zbirali pred podobo Matere Božje. V osrednjih božjepotnih svetiščih naših škofij so svete maše darovali ordinariji. Ponekod so veliki šmaren pričakali z molitvenimi bdenji, pred tem so se marsikje sinoči zvrstile procesije z lučkami. Tako je bilo na primer na Bledu ter v Strunjanu, Novi Štifti pri Gornjem Gradu in Olimju, celo na Kredarici.


VIDEO: Nadškof Zore: Problemi izvirajo iz dejstva, da se ne znamo veseliti življenja

V Sloveniji je praznik Marijinega vnebovzetja izredno priljubljen, poznamo ga tudi pod različnimi imeni. Največkrat mu pravimo veliki šmaren, pogosto tudi velika maša. Na ta dan je še posebej slovesno v slovenskih božjepotnih svetiščih, ki nosijo Marijino ime. Tradicionalno so polna vernikov, ki pred Jezusovo Mater prinašajo svoje stiske in prošnje. Tudi tokrat ni nič drugače. Mnogi so poromali na Brezje, kjer je slovesno sveto mašo daroval predsednik Slovenske škofovske konference, ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore.


Tonin bo s čela državnega zbora odšel na dan, ko bo prisegla nova vlada

Generalni sekretarji peterice strank, ki želijo sestaviti manjšinsko vlado pod vodstvom Marjana Šarca, naj bi nadaljevali s kadrovskimi usklajevanji. Neuradno so že začrtali razdelitev resorjev. Medtem je predsednik NSi Matej Tonin sporočil, da bo z mesta prvega moža državnega zbora odstopil na dan, ko bo prisegla nova ministrska ekipa. V vmesnem času želi postoriti še nekaj zadev.


AVDIO: Zagorjani tudi v dežju peš k Mariji Zvezdi v Novo Štifto

Vsako leto od 13. do 15. avgusta se številni Zagorjani odpravijo na romanje k Mariji v Novo Štifto pri Gornjem gradu. Začelo se je pred več kot 250. leti, ko je žitarice v njihovih krajih napadla rja, pojavila se je suša... Ljudje so se po pomoč obrnili k Mariji in poromali v Novo Štifto. In kar se je začelo pred toliko leti, se nadaljuje še danes.


Novejše novice | Starejše novice