Ljubljana, sreda, 19. december 2018, 12:52

AVDIO: Opozicija o pretirani radodarnosti vlade in izključevanju

Nepisano pravilo v politiki pravi, da naj bi vsako oblast pričakalo sto dni miru. Za vlado Marjana Šarca se ta čas izteka. V koaliciji poudarjajo, da so takoj zagrabili za delo in so z minulimi meseci zadovoljni. Tudi zadnja javnomnenjska raziskava kaže, da premier in ministrska ekipa puščata dober vtis pri skoraj polovici prebivalstva. V opoziciji menijo drugače. Med drugim opozarjajo na pretirano radodarnost, ki bi nas utegnila kaznovati ob morebitni novi finančni in gospodarski krizi. Skrbijo jih tudi poteze, ki temeljijo na izključevanju.


AVDIO: V NSi za popravo krivic starejšim samskim ženskam

Državni zbor se je danes med drugim lotil zakona o gospodinjskem dodatku, ki so ga predlagali v NSi. Kot nam je pojasnila strankina poslanka Iva Dimic, sledi odpravi krivic, storjenih v letu 2011. Takrat je bil sprejet zakon o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev, ki je ukinil tako imenovano državno pokojnino.


LPP še vedno ni dal pojasnila

Še vedno ni jasno, zakaj je LPP iz svojih avtobusov odstranil oglas, ki ga je po veljavni pogodbi naročil Zavod Živim. Čeprav smo se na LPP že včeraj obrnili s prošnjo za pojasnilo, odgovora do sedaj še nismo dobili.


V Slovenijo prihaja Luč miru, plamen se bo širil iz Litije, Postojne in Prebolda

Naše domove bo v tednu pred božičem razsvetlila in ogrela luč, ki prihaja iz votline Jezusovega rojstva. Tudi tokrat bodo njen plamen po vsej Sloveniji širili skavti. Iz Linza v Avstriji, kjer so ga sprejeli včeraj, ga bodo v tem popoldnevu najprej ponesli v Litijo, Postojno in Prebold. Nato želijo s sporočilom miru nagovoriti vse ljudi dobre volje.


Pregled domačih dogodkov od 7. do 14. decembra 2018

V minulem tednu je doma najbolj odmevala odločitev ustavnih sodnikov o volilni zakonodaji. Prah je dvigoval tudi pristop Slovenije k dogovoru Združenih narodov o migracijah. Policija je dobila prvo damo, ki se zaveda, da so pred našo državo pomembni varnostni izzivi. Zdaj tudi ni več ugibanj - Nacionalni inštitut za otroške srčne bolezni bo zagotovo ugasnil. Ob 100. obletnici smrti književnika Ivana Cankarja so se zvrstile številne prireditve, ki so zaokrožile jubilejno leto.


God blaženih Drinskih mučenk

Obhajamo god blaženih drinskih mučenk. S svojo mučeniško smrtjo leta 1941 v Goraždu so kot redovnice ohranile čast in nedotakljivost  telesnega dostojanstva in izpričale svojo popolno pripadnost Kristusu. Ena izmed sester izhaja iz Šmarjete, zato je danes v tamkajšnji župniji posebej slovesno.


Adventna dobrodelna akcija za otroke v stiski

Nadškofijska Karitas Maribor vabi k darovanju sredstev za otroke s pomočjo adventno-božične akcije Več luči, več upanja. Pošljete lahko SMS sporočilo s ključno besedo DAR5 na številko 1919. S tem boste prispevali 5 evrov.


AVDIO: Volilne enote za volitve poslancev v državni zbor so v neskladju z ustavo

Ustavno sodišče je ugotovilo, da je četrti člen zakona o določitvi volilnih enot za volitve poslancev v državni zbor v neskladju z ustavo. Zakonodajalec mora neskladje odpraviti v dveh letih. Določeni volilni okraji tako po 26 letih več ne ustrezajo merilom, ki jih določa zakon, saj se razlika med najmanjšimi in največjimi vse bolj povečuje. Kot je povedal strokovnjak za volilno pravo Jurij Toplak je pri nas med enim in drugim volilnim okrajem več kot 370 odstotkov razlike, po mednarodnih standardih pa bi ta odstopanja morala biti največ do 20 odstotkov.


Pogovor o: Za kakovostno delo urgenc potreben dobro delujoč primarni nivo

Mreža urgentnih centrov, ki v polnosti deluje od junija 2016, je po oceni gostov sredine oddaje Pogovor o pozitivna dodana vrednost, a je treba sistem dograjevati.


Komu otroke po ločitvi staršev?

Pristojni odbor državnega zbora bo popoldne obravnaval pobudo za oceno ustavnosti člena Zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih, ki določa, da če se starša po ločitvi ne sporazumeta o varstvu in vzgoji otrok, o tem odloči sodišče. Omenjeni zakon bo sicer veljaven le še nekaj mesecev, nato stopi v veljavo družinski zakonik. Vendar pa naj bi tudi ta po mnenju nekaterih poznavalcev očetom odvzel enakovredno izhodišče za stike z otroki po razvezi.


Novejše novice | Starejše novice